Inicien un programa per regenerar la duna continental i mitigar l'impacte dels incendis al Montgrí

Aquesta setmana s'estan fent tales selectives i plantacions mixtes en el marc del projecte ForManRisk

Tales selectives.
Tales selectives.

16.12.2021

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), amb el suport del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat, està portant a terme un programa de tales controlades i plantacions mixtes per afavorir la regeneració de la duna continental del massís del Montgrí, protegir-la dels incendis i fer-la més resistent al canvi climàtic. L'actuació es porta a terme de forma coordinada amb el Parc Natural i l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, propietari de la forest pública on s'està intervenint.

Després d'una exhaustiva fase de planificació i estudi, aquesta setmana s'està fent la tala selectiva. Té com a objectiu deixar espais als pins pinyers que tenen millors capçades i afavorir l'entrada de llum. Això, a la vegada, ha de permetre que generin pinyes i facin el seu propi procés de regeneració. En paral·lel, es fan plantacions en punts estratègics, aprofitant també les obertures generades per la caiguda d'arbres . S'hi planten pins pinyers juntament amb altres espècies per enriquir la biodiversitat de la zona. Es tracta d'una plantació experimental d'altres espècies per veure si ara que ja hi ha una certa coberta forestal poden funcionar.

La duna, de 200 hectàrees, està considera com un hàbitat d'interès comunitari prioritari. Pateix, però, greus problemes de regeneració natural malgrat les intervencions que s'han anat realitzant per intentar revertir la situació. En aquest gran espai s'hi troben molts arbres centenaris que estan caient.

Pel que fa a les tasques de prevenció d'incendis, s'està actuant en unes 9 hectàrees de terreny, pràcticament a tocar de la zona cremada aquest estiu, amb l'objectiu que de modificar-ne el comportament i facilitar-ne l'extinció. El que es pretén no és evitar incendis, que formen part de l'àrea mediterrània, sinó trencar la continuïtat vertical del combustible, que entre les capçades i el combustible que hi ha en superfície, a partir d'1,3 metres, no hi hagi continuïta.t

Aquesta intervenció i es desenvolupa en el marc del projecte ForManRisk, cofinançat en un 75% pels fons FEDER, a través del programa Interreg Sudoe. Compta amb la participació de nou socis –entre ells el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya- repartits per Espanya, França i Portugal. Entre els objectius, hi ha anticipar-se al canvi climàtic, adaptar i enfortir els sistemes de prevenció d'incendis i crear consciència sobre els riscos naturals.

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis