Avisos

Comunitat Energètica Local (CEL)

Les comunitats energètiques locals són agrupacions d'autoconsum compartit que permeten a la ciutadania consumir energia renovable generada dins del seu propi municipi. Són un instrument clau per a fer realitat la transició energètica a nivell local, desenvolupant generació distribuïda i renovable en el territori, empoderant al ciutadà i involucrant a les entitats municipals en aquesta transformació.

(Juliol 2023) Actualment el projecte es troba en fase de plantejament. S'està executant el projecte de la instal·lació fotovoltaica a l’Espai Ter i paral·lelament s'està activant tota el mecanisme legal per a que la Comunitat Energètica sigui un fet.

Presentació pública per per donar a conèixer el projecte a tota la població interessada: Dimecres 26 de juliol de 2023, 18.30 h, Museu de la Mediterrànina

BASES REGULADORES DEL CONCURS PER LA CESSIÓ TEMPORAL DE QUOTES DE PARTICIPACIÓ DE LA INSTAL·LACIÓ SOLAR FOTOVOLTAICA MUNICIPAL DE TORROELLA DE MONTGRÍ (juliol 2023)

Instància per adherir-se a la comunitat local d’energia i presentar-la a l’Ajuntament

Instància i documentació complementària (en el cas de consumidor vulnerable)

La instància per adherir-se es pot presentar presencialment en paper al registre de l’Ajuntament o en la seu electrònica en aquest enllaç https://seu-e.cat/ca/web/torroellademontgri/tramits-i-gestions/-/tramits/tramit/16149646?p_auth=iFw3wWsq

Les CEL permeten afavorir l’ús d’energies renovables enfront els combustibles fòssils; contribuir a complir els objectius de reducció d’emissions de CO2; fomentar la participació ciutadana en la transició energètica; establir mecanismes per lluitar contra la pobresa energètica i rebaixar la factura elèctrica.

En el cas de Torroella de Montgrí, el punt de subministrament de la CEL estarà situat a la coberta de l'Espai Ter. Tindrà 132 mòduls d'una potència de 460 W cadascun amb una potència pic total de 60,72 kWp, dels quals 14 kWp seran per llars vulnerables i 26 kWp per a la ciutadania. Podrà generar fins a 80.157 kwh a tota la comunitat.

Aquesta instal·lació representa un tret sortida ja que en un futur proper n'hi hauran d'altres al municipi, amb el propòsit de contribuir a un model de producció d'energia responsable i sostenible a Torroella i a l'Estartit.

Estalvi en la factura elèctrica

Des de l’Espai Ter, la CEL donarà servei a diferents equipaments municipals i s’hi podrien acollir, de moment, fins a un màxim de 80 llars situades dins d’un radi de 2 km de distància de l’Espai Ter. Les persones que s’hi adhereixin podran aconseguir estalvis en la factura elèctrica poden situar-se entre els 300 i 500 euros anuals, en funció de la seva subscripció (1 o 0,5 kWp).

A més, els participants també es beneficiaran d’una plataforma de gestió energètica per a millorar els seus costos energètics i disposaran d’un Gestor que periòdicament els assessorarà sobre com millorar aspectes energètics.

La quota anual de subscripció a la CEL a pagar a l’Ajuntament és de 76 € (per 0,5 kWp) i de 117 € (per 1kWp).

Per què formar-ne part?

 • Estalviar en la factura de la llum
 • Utilitzar energia verda i de proximitat
 • Lluitar contra el canvi climàtic
 • Contribuir a fer un municipi més sostenible

Com funcionarà la Comunitat Energètica de Torroella de Montgrí?

 • L’Ajuntament de Torroella de Montgrí posarà a disposició de la ciutadania una part de la potència de la instal·lació FV desplegada a l’Espai Ter.
 • L’Ajuntament obrirà un registre de sol·licituds de participació en la generació fotovoltaica municipal, d’acord amb la normativa local.
 • Aquells ciutadans que resultin seleccionats formaran part de la CEL de Torroella de Montgrí.
 • Els membres de la CEL, a canvi d’una quota de participació anual:
  • Rebran l’energia generada de 1 ó 0,5 kWp (que equivalen aproximadament a 3 i 1,5 plaques respectivament) de la instal·lació fotovoltaica municipal, i el conseqüent estalvi directe en factura a final de mes
  • Tindran accés a una aplicació que els permetrà visualitzar l’impacte del seu consum i generació, així com el de la comunitat.

Subvenció Diputació de Girona

La Diputació de Girona, en el marc de la campanya del Pla a l’acció 2022-23 ha atorgat una subvenció de 36.000 euros a l’Ajuntament de Torroella de Montgrí per a la creació i posada en funcionament d’una comunitat local d’energia en règim d’autoconsum compartit a l’edifici de l’Espai Ter. (exp. 2022/5442).

>> Vídeo Comunitats Energètiques Locals (Diputació de Girona)

 >> Vídeo explicatiu sobre les Comunitats Energètiques Locals

Notícies Relacionades
09.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha encarregat un estudi que permetrà conèixer el potencial solar del municipi a l’empresa ImpactE,... (Llegir més)

16.02.2024

L’Alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí i Massanas, com a president de la Junta d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, juntament amb el... (Llegir més)

07.02.2024

Un equip d’educació ambiental ha iniciat les visites a comerços de Torroella de Montgrí i de l'Estartit per donar-los a conèixer la normativa... (Llegir més)

12.12.2023

Un total de 140 alumnes de l'Institut Montgrí han participat aquesta setmana en una jornada organitzada per l'Àrea de Territori i Sosteniblitat de... (Llegir més)

27.10.2023

L'Ajuntament engega la setmana vinent una campanya intensiva de sensibilització per fomentar la reducció del plàstic d'un sòl ús a Torroella de... (Llegir més)

09.10.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està portant a terme una formació interna adreçada al personal municipal i membres del consistori per... (Llegir més)

eventis