La proposta «–oo–» d’Enric Farrés Duran, emmarcada dins el cicle Desplaçaments. Ressonàncies contemporànies, centra la seva atenció en els elements i els continguts a través dels quals es dona forma a al relat de la col·lecció permanent del Museu de la Mediterrània. L’exposició, que es desplega a través d’una escultura i una intervenció a l’Espai Montgrí, s’expandeix també a la mateixa col·lecció permanent del museu, mitjançant la modificació d’un vídeo que exemplifica com es feia foc en època prehistòrica, i a la cova del Cau del Duc, amb l’acció To, ritme i timbre: Atra Reenactment 300.000 anys.
«El símbol –oo– és impronunciable, no sabem ni com es diu ni què significa. Tampoc sabem com parlaven les persones que vivien al Cau del Duc fa tres-cents mil anys ni si portaven perruca. L’escriptor Anthony Burgess es va inventar un argot específic que utilitzaven un grup d’amics amants de la ultraviolència i Beethoven a La Naranja Mecánica i també es va inventar la manera de xerrar de les tribus –algunes caníbals– de En busca del fuego. Hiperrealisme ficcional a través del guió cinematogràfic, sons guturals prelingüístics on el to, el ritme i el timbre construeixen el sentit, com a l’òpera. La il·lusió de conèixer el codi –tu ja m’entens–, a força d’anar repetint allò que ja coneixem. Explicar-nos-ho de tal manera que causa i efecte funcionin a la perfecció, l’accessibilitat és una màquina ben engreixada que no falla, que obeeix a les nostres expectatives, que evita a tot preu la frustració de no saber què passa. L’esca del pecat és un bolet de foc, en serio.» (Enric Farrés Duran)
Activitats paral·leles
En relació amb la proposta, s’ha programat una visita amb l’artista per tal d’aprofundir en els continguts de l’exposició el dissabte 23 de juliol a les 19 h i l’acció To, ritme i timbre: Atra Reenactment 300.000 anys que es desenvoluparà al Cau del Duc.
Cicle Desplaçaments. Ressonàncies contemporànies
Pilar Valls, regidora del Museu de la Mediterrània, explica que «la proposta «–o?o?–» d’Enric Farrés Duran dona continuïtat al cicle d’exposicions de l’Espai Montgrí Desplaçaments. Ressonàncies contemporànies, iniciat l’any 2020 de la mà de l’artista Marta Negre i que posteriorment ha comptat amb les propostes específiques dels artistes Pep Aymerich, Irena Visa i Mireia Coromina. El cicle aposta pel desplegament d’un seguit de propostes de producció pròpia que centren l’atenció en l’especificitat del mateix museu i que parteixen o posen en joc part dels seus fons i del seu arxiu documental.»
Aquest projecte, a cura de la cooperativa Cultural Rizoma, neix amb la voluntat d’establir una certa continuïtat argumental entre l’objecte d’estudi del museu i la sala dedicada a la difusió de les pràctiques artístiques contemporànies, teixint uns vincles més estables i activant un joc de ressonàncies entre ambdós espais.