L’Ajuntament de Torroella de Montgrí té enllestit i ha començat a implementar un pla d’instal·lacions fotovoltaiques en equipaments municipals per avançar cap a un model energètic més sostenible, eficient i respectuós amb el medi ambient. Aquest projecte forma part d’una estratègia global de transició energètica per adaptar-se a les necessitats de sostenibilitat actuals i futurs.
El pla consisteix en un sistema d’autoconsum col·lectiu basat en la instal·lació de punts estratègics de generació d’energia solar en equipaments municipals. Ha estat elaborat amb l’assessorament de l’empresa especialitzada ImpactE, especialitzada en serveis informàtics i anàlisi de dades aplicades a la presa de decisions en matèria d’eficiència energètica.
La metodologia d’ImpactE ha permès identificar els edificis municipals més idonis per acollir aquestes instal·lacions, maximitzant l’eficiència i minimitzant les inversions. L’empresa ha estudiat diferents escenaris i ha definit l’estratègia que permet compartir l’energia generada en un mínim d’instal·lacions per al màxim número d’edificis municipals.
La proposta contempla la possibilitat que una desena instal·lacions fotovoltaiques puguin cobrir les necessitats energètiques de fins a 47 equipaments municipals, aprofitant les cobertes i terrenys disponibles sense comprometre altres espais que podrien servir per a projectes futurs.
L’actuació no només implica un estalvi econòmic significatiu sinó que també redueix considerablement la petjada de carboni del municipi.
Es preveu una reducció anual d’emissió de més de 100 tones de CO2. Amb una inversió duns 497.000 euros, el període de retorn es calcula en 7,5 anys, la qual cosa suposa una gran rendibilitat econòmica i mediambiental per al municipi.
Actuacions previstes
De les instal·lacions proposades, ja se n’han projectat i executat dues (Espai Ter i seu de la Policia Local) i actualment s’està executant la instal·lació de la nau de la brigada. Altres instal·lacions proposades podrien ser: Biblioteca de Torroella Pere Blasi (38,7 kWp), Biblioteca Mar de Llibres (46,20 kWp), Escola Guillem de Montgrí i gimnàs (119,7 kWp), Bombeig aigües residuals urbanització mas Pinell (5,1 kWp), pous de captació a Canet de la Tallada (4,7 kWp), ETAP (30,4 kWp) i Escola Portixol (88,5 kWp).
Instal·lació fotovoltaica a la nau de la brigada
Actualment, s’estan duent a terme les obres per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la nau de la brigada municipal de Torroella de Montgrí. Aquesta instal·lació tindrà una capacitat de generació anual de 166.280 kWh, amb un cost d’aproximadament 100.000 euros que s’amortitzarà en només 3,5 anys. Es preveu un estalvi econòmic d’uns 30.000 euros en el primer any.
Del total d’energia produïda, la nau consumirà un 14,7%, mentre que el 85,3% restant s’exportarà per abastir parcialment diversos equipaments municipals: Can Castells, Jutjat de Pau, Can Mach, pis social, agrupació sardanista, Casa Pastors, Convent dels Agustins, Cinema Montgrí, Convent de les Clarisses, Poliesportiu Vell i camps d'esports i Poliesportiu Nou, Càrites, i dipòsit d'aigua de Torroella.
Compromís amb la transició energètica
El regidor d’energia, Josep Martinoy, argumenta que «el pla d’instal·lacions fotovoltaiques en equipaments municipals forma part de l’estratègia de transició energètica que impulsa l’Ajuntament en tots els àmbits d’actuació pública. La decisió d’adoptar aquest sistema d’autoconsum col·lectiu de les instal·lacions municipals referma el compromís de Torroella de Montgrí i l’Estartit per desenvolupar polítiques locals sostenibles, amb especial atenció a la reducció de la petjada de carboni i la protecció del medi ambient.»
Martinoy assenyala que «amb aquest projecte, l’Ajuntament posa de manifest la importància de la planificació tècnica i estratègica com a eina de màxim rendiment, en un esforç que representa un pas endavant cap a la consolidació d’un municipi més resilient i autosuficient energèticament, alineat amb els reptes ambientals de les pròximes dècades.»