L’Espai Medes i el Museu de la Mediterrània impulsen La Llongada, un projecte que recupera la memòria oral vinculada a la pesca a l’Estartit per connectar el passat mariner amb nous horitzons de desenvolupament local. L’objectiu és posar en valor la identitat pesquera del poble i generar noves oportunitats a través de la cultura i l’economia blava.
Amb el suport de la Confraria de Pescadors i l’EMD de l’Estartit, el projecte parteix d’una iniciativa anterior —iniciada fa més d’una dècada— que ara es reactiva i actualitza amb una mirada estratègica, educativa i cultural. La Llongada se centra en dos grans àmbits d’acció:
- la recollida de memòria oral a través d’entrevistes personals
- la creació de rutes de descoberta del patrimoni marítim
Escoltar la veu del mar
En aquesta primera fase, ja s’han enregistrat sis entrevistes a persones vinculades al món de la pesca: pescadors en actiu i jubilats, dones que hi han treballat o que han acompanyat l’ofici des de l’entorn familiar, i veïns amb una forta relació amb el mar. Les entrevistes s’han dut a terme a l’Espai Medes, amb l’assessorament del Museu de la Mediterrània, membre de la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya i l’Observatori del Patrimoni Etnològic.
El projecte ha estat coordinat per l’antropòloga i filla de l’Estartit Maria Ribas, i incorpora també una mirada de gènere per reconèixer el paper fonamental —i sovint invisibilitzat— de les dones en la vida pesquera del poble.
D’una experiència viva a un llegat de futur
Tot el material oral recollit formarà part d’un documental que s’estrenarà a la tardor, amb projeccions públiques a Torroella de Montgrí i a l’Estartit. Aquestes entrevistes també s’incorporaran a biblioteques, espais de divulgació i al Centre de Documentació del Museu de la Mediterrània, com a part del patrimoni viu del territori.
Paral·lelament, aquest estiu ja ha començat a oferir-se una ruta guiada de descoberta del patrimoni marítim, pensada per apropar aquesta història als visitants i dinamitzar el comerç i la vida local. A partir de la tardor, la ruta s’oferirà també els caps de setmana, i s’està treballant en materials educatius perquè escoles i famílies puguin conèixer aquest llegat.
Un projecte amb arrel local i projecció
La Llongada és un projecte de llarg recorregut. Té la voluntat de continuar creixent amb la participació de la comunitat local i d’obrir nous espais perquè les noves generacions s’hi impliquin. Vol ser també una porta d’entrada per conèixer els oficis del mar i repensar el futur econòmic de l’Estartit a partir de la seva història.
Aquest projecte forma part del Programa de suport a l’estratègia de desenvolupament local participatiu, finançat pel Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava, amb fons del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), i amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.