Aquest dimecres 18 de juny s'inaugurarà l’exposició col·laborativa “L’Art que ens mou” al Museu de la Mediterrània, que es podrà veure fins el 7 de juliol.
L’exposició recull les creacions dels i les joves del Servei d’Intervenció Educativa (SIE) Càritas Baix Ter, realitzades al llarg del primer semestre de 2025. A través de tallers conduïts per professionals de les arts plàstiques —com Ritme y Flow, Marta Montañá i Pep Novellón (Associació de Fotografia de Torroella)— els participants han explorat el poder expressiu de la pintura, la fotografia i altres llenguatges artístics com a mitjà per identificar, comprendre i compartir les seves emocions.
El projecte neix de la necessitat de treballar el benestar emocional dels joves des d’una mirada integral i comunitària. En aquest sentit, s’ha articulat la col·laboració entre diferents àmbits —social, sanitari i cultural— per oferir un espai segur i estimulant on el jovent pugui desenvolupar-se personalment i creativament, tot enfortint el seu vincle amb l’entorn.
Aquesta exposició no és només una mostra de resultats, sinó la culminació d’un procés compartit, profund i honest. Cada obra exposada és fruit de mirades valentes, de reflexions íntimes i de vivències compartides. És també una invitació a escoltar, observar i deixar-nos moure per tot allò que aquests joves han volgut expressar.
“L’Art que ens mou” és un projecte que situa l’art com a eina de transformació social i emocional, i que posa en valor el museu com a espai de salut, educació i comunitat. És el resultat d’un projecte comunitari col·laboratiu entre el Servei d’Intervenció Educativa (SIE) de Càritas Baix Ter, l’Àrea Bàsica de Salut de Torroella de Montgrí i l’àrea educativa del Museu de la Mediterrània.
Museus, espais de benestar
Estudis recents subratllen els beneficis que els museus poden aportar en l’àmbit de la salut i el benestar: des de la reducció de l’aïllament social i l’ansietat fins a l’estímul de la creativitat, el foment de la comunicació i la generació d’experiències significatives. “L’Art que ens mou” s’emmarca plenament en aquesta línia, demostrant com el treball col·lectiu i l’art poden esdevenir motors de canvi i de connexió.