Avisos

L’Ajuntament regula la circulació dels patinets (VMP) i bicicletes elèctriques a Torroella de Montgrí i a l’Estartit

18.10.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha aprovat una nova ordenança per regular l’ús dels patinets, denominats com a vehicles de mobilitat personal (VMP), bicicletes elèctriques i altres elements de mobilitat de característiques similars, amb l’objectiu de millorar la seguretat viària i garantir una convivència harmònica a l’espai públic. Aquesta normativa ja està en vigor i permetrà protegir els usuaris més vulnerables, reduir el nombre d'accidents i facilitar eines a la Policia Local per denunciar actituds incíviques i temeràries.

La nova ordenança fixa les condicions d’ús d’aquests vehicles, incloent aspectes tan rellevants com l’obligatorietat de portar casc, la prohibició de circular per voreres i zones de vianants, i la limitació de velocitats segons les zones. En aquest sentit, les bicicletes elèctriques i els patinets (VMP) hauran de circular per carrils bici o calçades, i respectar la prioritat dels vianants.

Aquest reglament neix de la necessitat de regular el creixent ús de patinets i bicicletes elèctriques al municipi, una realitat que ha generat riscos de convivència i accidents amb altres usuaris de la via pública. Prèviament a la seva aprovació, s’ha fet una consulta pública prèvia, convidant la ciutadania a participar i fer aportacions sobre aquesta regulació.

Amb aquesta ordenança, Torroella de Montgrí s’alinea amb altres municipis en la promoció d’una mobilitat més segura i sostenible, sempre buscant un equilibri entre el dret a l’oci i la seguretat i benestar dels ciutadans.

Respectar la prioritat dels vianants

Pel que fa al nucli històric de la vila, s’han instal·lat uns senyals a les principals vies d’accés que adverteixen de l’obligatorietat de baixar del vehicle i anar a peu. També se n’han col·locat a l’Estartit als accessos al carrer Santa Anna. La restricció de circular per les zones de vianants s’aplica durant l’horari comercial: de les 10 a les 13.30 h i de les 17 h a les 20.30 h. En aquest període, els conductors han de baixar dels vehicles.

Alguns dels aspectes en què incidirà més estan relacionats amb les condicions i obligacions per circular que afecten els vehicles de mobilitat personal (VMP), com els patinets:

- L’edat mínima per circular amb aquest tipus de vehicles és de 15 anys. Els menors de 15 anys només podran circular amb vehicle VMP que resultin adequats a la seva edat, alçada i pes, fora de les zones de circulació, en espais tancats al trànsit i acompanyats en tot moment i sota la responsabilitat dels seus pares, mares o tutors/es.
- Tenen una capacitat màxima de transport d’una persona.
- No es pot circular amb auriculars o cascos connectats a aparells receptors o reproductors de so.
- No es pot circular utilitzant dispositius de telefonia mòbil.
- No es pot circular sota els efectes de l’alcohol o substàncies prohibides
- És obligatori circular amb el casc de protecció homologat
- Són obligatoris els llums i elements reflectants degudament homologats per poder circular en condicions nocturnes o de baixa visibilitat, així com un sistema adequat de frenada que actuï sobre les rodes davantera i posterior; i un timbre
- Es recomana disposar d’una assegurança de responsabilitat civil (això no és obligatori)

Pel que fa la utilització de les vies, el cos policial posarà èmfasi en aquests punts:

- Hauran de respectar sempre la prioritat dels vianants.
- La circulació de VMP ha de desenvolupar-se per les vies ciclables o per les vies que els estiguin especialment assignades, tenint en compte les restriccions pròpies de cada via.
- En calçada només poden circular als carrers zona 30 quan tinguin capacitat per a circular a una velocitat superior als 15 km/h, sense excedir dels 25 km/h
- Està prohibit circular per voreres i espais destinats exclusivament als vianants.
- Hauran de respectar el sentit de circulació establert
- El conductor haurà d’indicar les aturades i canvis de trajectòria.
- En cap cas es permetrà que siguin arrossegats per altres vehicles.
- Mantindran una distància mínima respecte dels vianants d’1,5 m
- No podran circular a menys d’1,5 m de les façanes.
- En els espais reservats als vianants han de suspendre la circulació baixant del vehicle i caminant al seu costat, en els moments d'alta intensitat o aglomeració de circulació de persones.

L’ús del casc

Pel que fa a l’ús del casc, serà obligatori en l’àmbit urbà per part de:


a) Ciclistes, quan siguin menors de 16 anys.
b) Persones usuàries de VMP sense motor, quan siguin menors de 16 anys.
c) Persones usuàries de VMP amb motor.

Pel que fa a l’ús del casc, la Policia Local està fent sensibilització i començarà a denunciar a partir de l’1 de novembre.

Denúncies i sancions

L’ordenança preveu sancions per incompliment de les normes, amb multes que poden arribar fins als 1.000,00 euros per infraccions molt greus, com circular de manera temerària o sota els efectes de l’alcohol o drogues. Els vehicles que no compleixin amb els requisits tècnics establerts, com la manca de sistemes de frenada adequats o llums homologats per circular de nit, també seran denunciats.

Des d’aquest estiu, la Policia Local està denunciant les conductes incíviques que ja quedaven regulades per llei, com per exemple: conduir amb auriculars, per les voreres, pels passejos o per les zones de vianants en les franges horàries restringides a la circulació.

>> Accés a l'ordenança aquí

Afectacions al trànsit de la Triatló l'Estartit - Torroella de Montgrí

07.10.2024

Benvolgudes veïnes i benvolguts veïns, Us informem que el proper diumenge 13 d’octubre de 2024 tindrà lloc la Triatló 100% Half Estartit i... Llegir més sobre Afectacions al trànsit de la Triatló l'Estartit - Torroella de Montgrí

Nota de condol per la mort de l'exregidor Narcís Noguer i Daurell

03.10.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí vol expressar el seu condol per la mort de Narcís Noguer i Daurell, qui va ser regidor d’aquest consistori... Llegir més sobre Nota de condol per la mort de l'exregidor Narcís Noguer i Daurell

L'alumnat de l'INS Montgrí descobreix el baskin, l'esport inclusiu que trenca barreres

02.10.2024

Aquest matí, l'alumnat de primer de batxillerat de l'INS Montgrí ha tingut l'oportunitat de descobrir i practicar el baskin, un esport inclusiu... Llegir més sobre L'alumnat de l'INS Montgrí descobreix el baskin, l'esport inclusiu que trenca barreres

(IM) Informa't sobre els treballs de poda al Passeig de Catalunya i les afectacions al trànsit

27.09.2024

Benvolgut veïns i comerciants, Us informem que el proper dimarts 1 d’octubre de 2024 s’iniciaran treballs de poda dels arbres del Passeig de... Llegir més sobre (IM) Informa't sobre els treballs de poda al Passeig de Catalunya i les afectacions al trànsit

IV Jornada anual d'empreses socialment responsables

26.09.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí, a través de la seva àrea de Promoció Econòmica i conjuntament amb el Consell Comarcal del Baix Empordà... Llegir més sobre IV Jornada anual d'empreses socialment responsables

Torroella de Montgrí commemora la Setmana Internacional de les Persones Sordes

24.09.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí se suma a la celebració de la Setmana Internacional de les Persones Sordes, que té lloc del 23 al 29 de... Llegir més sobre Torroella de Montgrí commemora la Setmana Internacional de les Persones Sordes

Cercador
Etiquetes
eventis