Avisos
21/08/2024
Bona Festa Major de Sant Genís! Us recordem que el dilluns 26 d'agost, les oficines municipals estaran tancades per festiu local.

La cultura popular, la música i les activitats familiars protagonitzaran la Festa Major de Sant Genís de Torroella de Montgrí

La regidora de Cultura, Anna Company; i la tècnica de Cultura, Diana Julià.
La regidora de Cultura, Anna Company; i la tècnica de Cultura, Diana Julià.
Cartell de la FM Sant Genís 2024
Cartell de la FM Sant Genís 2024
Cartell de Barraques
Cartell de Barraques

14.08.2024

La cultura popular, la música en viu i les activitats familiars protagonitzaran una Festa Major de Torroella de Montgrí amb activitats per a tots els públics. Del 17 al 27 d'agost la Festa de Sant Genís omplirà la vila de concerts, ballades, espectacles familiars, teatre, cercaviles i correfoc.

La tradicional presentació del Llibre de la Festa Major, dissabte passat, va ser la prèvia d'uns actes que tindran el seu tret de sortida oficial dissabte 17 d'agost amb el correfoc. Aquest es farà a les 22.30h a la plaça de la Vila. Es tracta d'un dels actes més tradicionals i esperats de la festivitat i anirà a càrrec dels Ducs del Foc amb l'acompanyament de Les Gàrgoles de Banyoles i els Pim Pam Pum d'Olot. Posteriorment, al Passeig de l'Església, hi haurà DJs amb l’espectacular Cavall de Troia, una de les novetats d’aquesta edició. L'endemà, a les 20.30 h, hi haurà la versió infantil del correfoc, també amb inici a la plaça de la Vila, a càrrec dels Ducs del Foc i els Mussolets.

Les Medalles del Montgrí reconeixen la trajectòria de personalitats i entitats

Les Medalles del Montgrí és el moment institucional més important de la Festa Major i reconeix personalitats i associacions destacades de la vida torroellenca.

Enguany es concediran a l'esportista Judith Corominas i Serrat, per ser una pionera en el món del futbol obrint pas a les generacions que han vingut; a l'enginyer industrial i apassionat divulgador Jaume Bassa i Pasqual, per haver rescatat i retratat una bona part de la història de Torroella; i a l'Escola de Futbol Baix Ter, en el seu 26è aniversari.

L'entrega de les Medalles del Montgrí es farà dissabte 24 d'agost a les 19.30h a l'Espai Ter.

El pregó oficialitza la Festa Major

El pregó és l'altre gran element que oficialitza la Festa Major. Aquest any, en el 35è aniversari de l’agermanament amb Torrelles de La Salanca, serà l’alcalde d’aquesta localitat nord-catalana, Marc Medina, qui el protagonitzarà amb la benvinguda i acompanyament del grup de música tradicional Els Salancaires. Tindrà lloc el dissabte 24 d’agost, a l’inici del sopar popular per gaudir tot seguit del concert d'havaneres amb el grup Oreig de Mar.

El sopar, organitzat pel Rugby Club Senglars, té un preu de 20€ pels adults i 15€ pels menors de deu anys, amb tiquets que es poden comprar a Casa Pastors, l'Espai Ter, l'Oficina de Turisme de l'Estartit o en línia, fins al 20 d’agost. Tot seguit, la Penya Barcelonista Montgrí i Comarca servirà el tradicional Cremat que elaboren cada any.

Protagonisme de la cultura popular i el fet geganter

La Cultura Popular, lligada al fet geganter, té un espai destacat a la Festa Major de Sant Genís.

Dissabte, 24 d'agost a les 11h a la plaça de la Vila hi haurà la Cercavila i Ball de Gegantons i Capgrossos, com a avantsala del Vermut explosiu que tindrà lloc al Convent dels Agustins,  i a les 17.30h la mainada podrà vestir i preparar els Gegants al Passeig de l'Església, per estar ben guarnits l’endemà diada patronal.

L'endemà, diumenge 25 d'agost, a les 10.15h es plantaran els Gegants a la plaça de la Vila i a les 10.30h sortiran en cercavila acompanyats dels Grallers del Montgrí, les Xatis, els Xanquers i els Gegants de Pineda de Mar com a colla convidada.

En acabat, a les 12h,  l'Església Sant Genís viurà la tradicional missa solemne i el Ball de l'Àliga.  Després, a les 13h, l'Àliga tornarà a ballar a la plaça de la Vila amb els Gegants i els Capgrossos.

Ballades de sardanes i orquestres

Com cada any les sardanes tenen una presència important a la Festa Major. Dissabte passat ja es va fer una ballada a les 19.30h a la plaça de la Vila amb la Cobla La Principal de Cassà, a càrrec de l’Associació del Llibre de la Festa Major.

Diumenge, 25 d'agost, dia de Sant Genís, a les 13.30h es ballaran les tradicionals tres sardanes a la plaça de la Vila amb la Cobla Foment del Montgrí.  A la tarda, a les 17.30h, hi haurà l’Audició ineludible de sardanes amb la Cobla-Orquestra Els Montgrins i la Cobla Foment del Montgrí.

Dilluns 26 d'agost, a les 18h, a la plaça de la Vila, la Cobla Baix Empordà protagonitzarà la darrera audició de sardanes de la Festa Major.

Les orquestres als Jardins John Lennon són sempre una de les imatges de la Festa Major de Sant Genís. El diumenge 25 d'agost, dia del Sant Patró torroellenc, els Montgrins faran un concert de tarda a les 19.30h i el Ball de Nit a les 22.30h.

L'endemà, dilluns 26 d'agost, amb els mateixos horaris, actuarà La Nova Blanes Orquestra amb concert de Festa Major i ball de nit.  Ambdós dies amb lloguer de cadires a càrrec de l'EF Baix Ter.

Barraques i els Djs de l'Espai Jove, l'esperit juvenil de la Festa Major

Barraques i l'Associació de Joves de Torroella de Montgrí, posaran l'accent jove a la Festa Major. La programació de Barraques arrencarà Dijous 22 d'agost i durarà fins al dilluns 26 d'agost amb concerts a les 24h.

El cartell compta amb les versions de pop-rock espanyol de Removida i la fusió de música urbana i pop de Pol Bordas; el tribut a Lax'n'Busto de Rock'n'Busto i el rock de Dan Peralbo i El Comboi; el pop amb caràcter de Classe B i l'ska de la banda íntegrament femenina Les Testarudes; les versions de The Covers Band i la fusió rap i música urbana de Tribade i l'indie fresc de Fall'n i el rock electrònic de Seriall Killerz.

Barraques també tindrà la seva part familiar el dilluns 26 d'agost amb Els Xetats a les 19.30h.

Cada dia de Barrraques a partir de les 19.30h les entitats locals serveixen sopars

En afegit, per aquells que ja tinguin ganes de festa de vesprada l'Associació de Joves de Torroella ha programat prèvies de barraques a l’Espai Jove de Dijous 22 d'agost fins Diumenge 25 d'agost, sessions de Djs de 20h a 23.30h al Convent de les Clarisses.

Hi punxaran Dj Patter i Makina Pura; Screw + Ota Brown; Dj Granota, Dj Gripaw i Dj Kapgroz; i una nit de Tramuska.

La Nocturna

Un altre moment molt esperat serà la celebració de La Nocturna, que es farà el dilluns 26 d'agost, a partir de les 22 h. Aquesta rua festiva, organitzada pels Grallers del Montgrí, s'iniciarà al carrer 1 d'octubre de 2017 i passarà per diversos carrers de la vila.

L'esport no falta a la cita festiva

L'esport tampoc faltarà a la setmana gran torroellenca amb diverses activitats. La primera, serà el Divendres 16 a les 16 h,  al Pavelló Municipal d’Esports amb el 42è Torneig de Tennis Taula, que seguirà Dissabte 17 i Diumenge 18 a les 08.30 h. El Dissabte 17 a les 9h comença el Torneig de Petanca als Jardins John Lennon i a les 16h hi haurà el VIè Torneig d'Escacs Actius, al Convent de Les Clarisses.

El futbol agafarà el relleu esportiu el divendres 23 d'agost a les 21h amb el partit de Festa Major entre la UE Torroella i el CF Bellcaire i dissabte 24 d'Agost a les 18h amb el partit de les llegendes.

Dissabte 24 i Diumenge 25 d'agost el Cinema Montgrí acull un Torneig Social de Billar.

A l'Estartit, al Parc de la Pineda, el Club Esportiu Roundnet n'ha organitzat el primer torneig a les 15h del dissabte 24 d'agost.

Activitats circenses i de clown

Els amants del circ i del clown gaudiran de dues activitats a la Festa Major de Sant Genís que faran les delícies del públic en aquest gènere. La primera, dijous 22 d'agost a les 18h a la plaça dels Dolors amb Kasumay, de la Companyia Circ Los; i la segona divendres 23 d'agost, a les 18h a la plaça de la Vila amb l'espectacle gestual i de clown del mestre Carlo Mô, Yougur .

Abans d’aquestes dates, el Divendres 16 d'agost, de 16.30h a 20.30h la plaça de la Vila viurà un Escape Room exterior organitzat pel Racó de Rialles.

Destacar que com és habitual, Dissabte 24 d'Agost, de 09h a 14h, es farà el Mercat Món Empordà a la Plaça Mestre Pere Rigau.

Teatre de Festa Major

Finalment, i com és tradicional, l'Espai Ter acollirà el Teatre de Festa Major, dimarts 27 d'agost a les 20.30h, amb l’obra 'Les Mares', escrita, dirigida i interpretada per Fel Faixedas i Carles Xuriguera. Les entrades costen 20 € i es poden comprar per internet o a Casa Pastors, l'Oficina de Turisme de l'Estartit i Espai Ter.

Cartell de la Festa Major

El cartell de la Festa Major és el guanyador de la votació popular impulsada amb el concurs de cartells convocat expressament en una nova edició per posar imatge al Sant Genís d'enguany, i obra de Martina Sarasa Caballero, que ha il·lustrat a la perfecció els elements principals de la festivitat sortint des d'uns balcons. Totes les obres presentades s'exhibiran a la Biblioteca Pere Blasi des del divendres 16 d'agost i fins al 15 de setembre. La inauguració de l'exposició serà a les 15h.

Una festa per gaudir en comunitat

La regidora de Cultura i Festes Anna Company ha agraït "la col·laboració de totes les entitats que fan possible que hi hagi una festa major participativa i animada" i ha destacat que "és un esdeveniment que uneix la població i ofereix una oportunitat única perquè amics, familiars i veïns es puguin retrobar". La regidora responsable de la Festa Major ha demanat gaudir de la festa amb alegria i civisme.

INFORMACIONS COMPLEMENTÀRIES

NOTÍCIES RELACIONADES

27.08.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol expressar el condol per la mort del rector de la Parròquia de Sant Genís, Josep Barcons Muntada, aquesta... (Llegir més)

12.08.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha intensificat les tasques de control i vigilància per combatre l'abandonament incontrolat de residus... (Llegir més)

06.08.2024

La celebració del Correfoc el dissabte 17 d’agost a partir de les 22.30 h, i del Correfoc Xic el diumenge 18 d’agost a partir de les 20.30 h,... (Llegir més)

06.08.2024

El Correfoc amb els Ducs del Foc i el Correfoc Xic han esdevingut dos dels actes més tradicionals i esperats de la Festa Major de Sant... (Llegir més)

02.08.2024

L’exfutbolista Judith Corominas; el divulgador Jaume Bassa i l’Escola de Futbol Baix Ter rebran enguany la Medalla del Montgrí. Aquest és el... (Llegir més)

01.08.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha contractat la redacció d'un avantprojecte i estudi estructural de l'edifici del Cinema Montgrí i la Sala,... (Llegir més)

30.07.2024

La Biblioteca Municipal Pere Blasi va tancar el 2023, segons es recull en la memòria del servei presentada en el darrer Ple de juliol, amb un... (Llegir més)

29.07.2024

Malgrat les pluges recents, l'Ajuntament de Torroella de Montgrí recorda a tota la població que continuem en estat d'Alerta per la sequera. Això... (Llegir més)

24.07.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha aprovat l'adhesió al Pla de serveis, d’assistència i cooperació als municipis del Baix Empordà, a... (Llegir més)

23.07.2024

L'Ajuntament ha iniciat els treballs per arranjar la placeta de la Revista Emporion i ubicar-hi un nou parc municipal de salut de Torroella de... (Llegir més)

19.07.2024

Aquesta setmana ha entrat en servei la comunitat energètica local (CEL) de Torroella de Montgrí, alimentada per una instal·lació fotovoltaica... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis