Avisos

Col·laboració transfronterera per la gestió sostenible dels recursos hídrics entre la Junta d’Usuaris del Baix Ter i el Syndicat del Rosselló

03.07.2024

La Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter (JCUABT) i el Syndicat Mixte des Nappes de la Plaine du Roussillon han iniciat un procés de treball conjunt per explorar vies de col·laboració. Ambdues entitats comparteixen objectius i problemàtiques comunes en la gestió de l’aigua, en entorns territorials i climàtics molt similars a banda i banda de la frontera.

La possibilitat de col·laborar i promoure projectes conjunts, finançats per programes europeus, s'ha valorat com una estratègia molt beneficiosa per a ambdues parts. Mentre que l’entitat francesa se centra en la gestió de les aigües freàtiques de la plana del Rosselló, la JCUABT gestiona tan aigües superficials provinent del riu Ter, com dels seus aqüífers.

Amb l’objectiu d'aprofundir en el coneixement mutu i identificar possibles àmbits de col·laboració, dilluns es va celebrar una jornada de treball a la Fundació Mas Badia, seu de la JCUABT. Durant la jornada, es van intercanviar coneixements sobre els aqüífers d’ambdues regions i les seves problemàtiques principals: salinització, disminució dels nivells hídrics, recàrrega dels aqüífers i la conscienciació dels usuaris tant a les comarques de Girona com a la Plana del Rosselló.

Focus en els usuaris agrícoles, municipals i turístics

La jornada es va centrar en tres sectors rellevants d’usuaris: l’agrícola, l’abastament municipal i el turisme.

En l’àmbit agrari, es va tractar la manca d’aigua derivada de l'actual sequera, el seu impacte sobre el sector i les estratègies per minimitzar-ne la incidència futura.

Pel que fa a la gestió municipal de l’aigua, es va presentar l’exemple de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, que gestiona directament el servei d’aigua en una població amb un fort component turístic. Es van compartir estratègies desenvolupades per fer front a la sequera i les restriccions associades. La presentació va ser a càrrec de l’alcalde i president de la JCUABT, Jordi Colomí, i de Xavier Martí, tècnic de Montgrí Aigua.

En el sector turístic, es va parlar de la millora de l’eficiència de l’ús de l’aigua, especialment en els càmpings, destacant la importància de la conscienciació dels usuaris i la reutilització de l’aigua. Josep Maria Pla, membre de la junta de govern de la JCUABT i propietari del premiat càmping Les Medes, va presentar el cas de la millora de l’eficiència en la gestió de l’aigua en el seu establiment.

A la jornada també hi van participar Joan Solà, tècnic hidrogeòleg de la Junta; Jordi Codina, assessor jurídic; Francesc Camps, secretari de la Junta; Hichem Tarchrift, director del Syndicat; Emilie Barthe, responsable del Pla de Gestió dels Recursos Hídrics Subterranis de la Plana del Rosselló; i Manuel Bey, director i propietari d’un càmping a la zona del Rosselló.

Amb aquesta iniciativa, la JCUABT i el Syndicat Mixte des Nappes de la Plaine du Roussillon mostren el seu compromís per trobar solucions compartides que beneficiïn ambdues regions en la gestió sostenible dels recursos hídrics.

09.07.2024

Aquesta setmana passada han finalitzat les obres arquitectòniques de l’edifici de l’Espai Medes a l’Estartit, marcant l’inici de la recta... (Llegir més)

05.07.2024

Aquest matí, l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, i el regidor de Seguretat, Josep Martinoy, han rebut oficialment els quatre nous... (Llegir més)

05.07.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està finalitzant la construcció d'un nou pou amb l'objectiu de millorar la capacitat d'abastament d'aigua... (Llegir més)

04.07.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha contractat aquestes darreres setmanes a 5 joves estudiants que estaran realitzant tasques a diferents... (Llegir més)

04.07.2024

La platja gran de l’Estartit serà la seu del VI Tour d’Handbol Platja de la Federació Catalana d’Handbol, els propers dies 6 i 7 de juliol de... (Llegir més)

03.07.2024

La Policia Local de Torroella de Montgrí va detenir ahir a les 23:45 h l'autor del robatori amb força que va tenir lloc el passat 17 de juny a... (Llegir més)

01.07.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha inciat avui 1 de juliol una campanya intensiva de sensibilització amb l’objectiu de conscienciar la... (Llegir més)

28.06.2024

La Fundació Hospital-Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí i la Fundació "la Caixa" han formalitzat aquest matí la signatura d’un... (Llegir més)

27.06.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha rebut en donació el fons documental de la família Quintana, que des del 2020 es trobava en règim de... (Llegir més)

23.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol felicitar a la UE Torroella pel seu històric ascens a Primera Catalana. Per celebrar aquest èxit s'han... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis