Avisos

L’Ajuntament rep en donació el fons documental de la família Quintana

Es dipositarà a l’Arxiu Municipal, des d’on s’avançarà en la seva preservació, valoració i difusió

27.06.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha rebut en donació el fons documental de la família Quintana, que des del 2020 es trobava en règim de cessió temporal al Museu de la Mediterrània per a la seva catalogació. La donació s’ha formalitzat aquest matí al despatx d’Alcaldia, amb la signatura del conveni entre l’Ajuntament i els representants de la família Quintana.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde Jordi Colomí; la regidora de Cultura, Arxiu Municipal i Museu de la Mediterrània, Anna Company; els germans Marina, Montserrat, Lluís i Xavier de Quintana i Pou; Gerard Cruset, director del Museu de la Mediterrània, i Jordi Turró, arxiver municipal.

Amb aquesta donació, l’Ajuntament passa a tenir la titularitat del fons, que serà transferit a l’Arxiu Municipal, la qual cosa permetrà fer un pas més per a garantir-ne la conservació, valoració i difusió. Aquest fons familiar i patrimonial inclou uns nou metres lineals de documentació i 180 pergamins, amb documents datats des de 1473.

El fons es trobava al Centre de Documentació del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter del Museu de la Mediterrània des del 2020, després que la família Quintana el cedís temporalment a l’Ajuntament per a la seva catalogació. Durant aquest temps, s'ha dut a terme una important tasca d’ordenació i descripció dels documents, confeccionant un inventari per facilitar la seva consulta a investigadors.

Un cop formalitzada la donació, l’Arxiu Municipal avançarà en la descripció completa del fons, publicant l’inventari en línia i programant la digitalització dels documents més singulars, especialment els pergamins, per a la seva consulta a través dels Arxius en Línia. L’Arxiu Municipal serà també el punt de referència per atendre les consultes de recerca relacionades amb aquest fons documental.

L'alcalde, Jordi Colomí, ha destacat: «Rebre el fons documental de la família Quintana és un honor per al nostre municipi. Des de l’Ajuntament estem compromesos amb la preservació del nostre patrimoni documental per a futures generacions. I aquest fons enriquirà el patrimoni històric i cultural de Torroella de Montgrí, i serà una importantíssima font de coneixement sobre la nostra història local i sobre la influència de la família Quintana en diferents àmbits de la societat. Vull agrair sincerament a la família per la seva generositat i la seva confiança en l'Ajuntament.»

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Arxiu Municipal i Museu de la Mediterrània, Anna Company, ha explicat: «Aquesta donació demostra la importància de la col·laboració entre institucions i particulars per a la preservació de la nostra història. La transferència d'aquest fons a l'Arxiu Municipal assegura la seva conservació i permetrà avançar en la digitalització dels documents més singulars per posar-los a disposició a través dels Arxius en Línia. Així, garantirem que tothom pugui accedir a aquesta riquesa documental de manera fàcil i segura.»

Fons familiar i patrimonial

La major part de la documentació inventariada fins ara està datada entre la segona meitat del segle XIX i la primera meitat del segle XX. Inclou documents de membres notables de la família Quintana, com Albert de Quintana i Combis, Pompeu de Quintana i Serra, i Albert de Quintana i León, que van tenir un paper rellevant en la societat, la política, la cultura i l’economia del seu temps. Destaquen diplomes, credencials de mèrits, títols i nomenaments de càrrecs polítics, així com documentació produïda en les seves funcions públiques i privades.

La documentació anterior al segle XIX se centra en l’adquisició i administració del patrimoni familiar i d’altres famílies emparentades amb els Quintana, incloent-hi escriptures de compravenda, capítols matrimonials, establiments emfitèutics i testaments. El fons també conserva diverses fotografies, principalment retrats dels membres més notoris de la família.

Treball conjunt Museu-Arxiu

Aquest fons passa del Centre de Documentació del Museu de la Mediterrània a l’Arxiu Municipal a partir de la tasca conjunta que s’ha iniciat aquesta legislatura entre els dos espais de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí que treballen per a la conservació, estudi i difusió de fons i arxius documentals. El Centre de Documentació i l’Arxiu estan portant a terme reunions de forma continuada per tal de portar una política conjunta de salvaguarda del patrimoni documental de Torroella de Montgrí i l’Estartit.

23.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol felicitar a la UE Torroella pel seu històric ascens a Primera Catalana. Per celebrar aquest èxit s'han... (Llegir més)

20.06.2024

Aquest vespre s’ha inaugurat l’espai en memòria de les persones víctimes i represaliades per la Guerra Civil i el franquisme a Torroella de... (Llegir més)

20.06.2024

El Consell Comarcal del Baix Empordà, amb col·laboració de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i de la resta de municipis de la comarca... (Llegir més)

18.06.2024

Les persones víctimes i represaliades de la Guerra Civil Espanyola i del règim franquista tindran un espai de memòria i reconeixement a Torroella... (Llegir més)

17.06.2024

Torroella de Montgrí i l'Estartit participen aquest estiu en la campanya concurs per poder revalidar la Bandera Verda d'Ecovidrio aconseguida els... (Llegir més)

17.06.2024

Benvolguts veïns, Us informem que el proper divendres 21 de juny de 2024 al matí es realitzarà un exercici professional per part de diversos... (Llegir més)

17.06.2024

L'emblemàtica Casa Masó, antiga presó de Torroella de Montgrí, seu de la Policia Local i de Creu Roja, s'incorporarà en breu al catàleg... (Llegir més)

14.06.2024

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha visitat avui el port de l’Estartit on el Departament, a través de Ports de la Generalitat,... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament farà aquest estiu un pas més per reforçar la pacificació del trànsit al passeig de Catalunya de Torroella de Montgrí i... (Llegir més)

14.06.2024

El passat dissabte 8 de juny va tenir lloc la presentació de la primera edició de la Backyard Ultra Montgrí al Pavelló Municipal d’Esports.... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol donar un nou impuls a la participació de la ciutadania en la gestió municipal i crearà un calendari... (Llegir més)

13.06.2024

El proper 17 de juny de 2024 es farà efectiu el tancament de l'accés motoritzat al massís del Montgrí, d’acord amb la restricció dictada per... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis