Aquest vespre s’ha inaugurat l’espai en memòria de les persones víctimes i represaliades per la Guerra Civil i el franquisme a Torroella de Montgrí. Està ubicat al final passeig Vicenç Bou al costat del giratori amb la C-31 i el Passeig de Catalunya.
S’ha promogut des de l’Ajuntament amb l’objectiu de recordar i homenatjar, de manera permanent, els centenars de persones que van patir directament les conseqüències de l’odi i la intolerància, mentre defensaven els valors, la dignitat i les llibertats democràtiques amb l’esperança de construir un país i un món millors.
Un monòlit presideix l'espai, on hi ha una placa institucional que recorda les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista. Un tòtem informatiu contextualitza el període històric i la seva afectació al municipi, amb fotografies i textos explicatius. Dos bancs i un nou enjardinament conviden al recull i la reflexió.
L’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde, Jordi Colomí; la regidora de Cultura, Anna Company; el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló; i Pilarin Cabratosa, en representació de les víctimes represaliades.
La descoberta de la placa ha anat a càrrec de Pilar Cabratosa, Maria Dolors Lofra, Marina Planas i Quimeta Dalmau. L’acte ha estat amenitzat per alumnat de l’Escola Municipal de Música i Dansa de Torroella de Montgrí.
En el seu discurs, l'alcalde, Jordi Colomí, ha assegurat que aquest espai «no només representa un record, sinó també un compromís per no oblidar els esdeveniments dolorosos que van marcar la vida de tants veïns i veïnes nostres. I perquè no es repeteixin." Colomí ha afegit que "com a Alcalde vaig comprometre'm a que no deixaríem passar més anys sense aquest record tant merescut i avui més necessari que mai. Aquest acte d'avui, en aquest espai, és evidentment, un acte de memòria i reconeixement. Però, per sobre de tot, ha de ser també un acte de justícia social i també de justícia històrica.»
Per a la primera tinenta d’alcaldia, Anna Company, «la cultura té un paper fonamental en la construcció de la memòria. Aquest espai és un exemple de com la cultura pot ajudar-nos a recordar, reflexionar i aprendre del passat. És important que les noves generacions coneguin la història del nostre poble i les persones que van patir la repressió franquista. Aquest espai els hi pot ajudar a fer-ho.»
El director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, ha declarat: «El franquisme va ser una història de violència amb uns efectes repressius enormes. Cal explicar-ho i difondre-ho, com es fa avui a Torroella de Montgrí, per evitar qualsevol temptativa de banalització del règim de Franco en el present».
Pilarín Cabratosa, en representació de les víctimes represaliades, ha agraït el gest de l'Ajuntament i ha remarcat la importància de mantenir viva la memòria per tal que les futures generacions sàpiguen què va passar i que no tornin a repetir-se aquestes atrocitats.
Per la seva banda, el segon tinent d’alcalde, Jordi Roura, ha valorat que «amb aquesta posada en escena, des l’Ajuntament volem reivindicar i continuar treballant en el relat de la memòria democràtica. Torroella i l’Estartit van ser molt maltractats durant la Guerra i els anys de dictadura, patint moltes pèrdues al front, deportacions, exilis i represàlies. El nostre objectiu és homenatjar aquestes persones i crear un espai de memòria, especialment en una època en què tornen a sorgir discursos xenòfobs que posen de manifest una radicalització respecte als drets i deures de les persones.»