Avisos

Torroella de Montgrí homenatja les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme amb un espai de memòria i recolliment

20.06.2024

Aquest vespre s’ha inaugurat l’espai en memòria de les persones víctimes i represaliades per la Guerra Civil i el franquisme a Torroella de Montgrí. Està ubicat al final passeig Vicenç Bou al costat del giratori amb la C-31 i el Passeig de Catalunya.

S’ha promogut des de l’Ajuntament amb l’objectiu de recordar i homenatjar, de manera permanent, els centenars de persones que van patir directament les conseqüències de l’odi i la intolerància, mentre defensaven els valors, la dignitat i les llibertats democràtiques amb l’esperança de construir un país i un món millors.

Un monòlit presideix l'espai, on hi ha una placa institucional que recorda les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista. Un tòtem informatiu contextualitza el període històric i la seva afectació al municipi, amb fotografies i textos explicatius. Dos bancs i un nou enjardinament conviden al recull i la reflexió.

L’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde, Jordi Colomí; la regidora de Cultura, Anna Company; el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló; i Pilarin Cabratosa, en representació de les víctimes represaliades.

La descoberta de la placa ha anat a càrrec de Pilar Cabratosa, Maria Dolors Lofra, Marina Planas i Quimeta Dalmau. L’acte ha estat amenitzat per alumnat de l’Escola Municipal de Música i Dansa de Torroella de Montgrí.

En el seu discurs, l'alcalde, Jordi Colomí, ha assegurat que aquest espai «no només representa un record, sinó també un compromís per no oblidar els esdeveniments dolorosos que van marcar la vida de tants veïns i veïnes nostres. I perquè no es repeteixin." Colomí ha afegit que "com a Alcalde vaig comprometre'm a que no deixaríem passar més anys sense aquest record tant merescut i avui més necessari que mai. Aquest acte d'avui, en aquest espai, és evidentment, un acte de memòria i reconeixement. Però, per sobre de tot, ha de ser també un acte de justícia social i també de justícia històrica.»

Per a la primera tinenta d’alcaldia, Anna Company, «la cultura té un paper fonamental en la construcció de la memòria. Aquest espai és un exemple de com la cultura pot ajudar-nos a recordar, reflexionar i aprendre del passat. És important que les noves generacions coneguin la història del nostre poble i les persones que van patir la repressió franquista. Aquest espai els hi pot ajudar a fer-ho.»

El director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, ha declarat: «El franquisme va ser una història de violència amb uns efectes repressius enormes. Cal explicar-ho i difondre-ho, com es fa avui a Torroella de Montgrí, per evitar qualsevol temptativa de banalització del règim de Franco en el present».

Pilarín Cabratosa, en representació de les víctimes represaliades, ha agraït el gest de l'Ajuntament i ha remarcat la importància de mantenir viva la memòria per tal que les futures generacions sàpiguen què va passar i que no tornin a repetir-se aquestes atrocitats.

Per la seva banda, el segon tinent d’alcalde, Jordi Roura, ha valorat que «amb aquesta posada en escena, des l’Ajuntament volem reivindicar i continuar treballant en el relat de la memòria democràtica. Torroella i l’Estartit van ser molt maltractats durant la Guerra i els anys de dictadura, patint moltes pèrdues al front, deportacions, exilis i represàlies. El nostre objectiu és homenatjar aquestes persones i crear un espai de memòria, especialment en una època en què tornen a sorgir discursos xenòfobs que posen de manifest una radicalització respecte als drets i deures de les persones.»

23.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol felicitar a la UE Torroella pel seu històric ascens a Primera Catalana. Per celebrar aquest èxit s'han... (Llegir més)

20.06.2024

El Consell Comarcal del Baix Empordà, amb col·laboració de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i de la resta de municipis de la comarca... (Llegir més)

18.06.2024

Les persones víctimes i represaliades de la Guerra Civil Espanyola i del règim franquista tindran un espai de memòria i reconeixement a Torroella... (Llegir més)

17.06.2024

Torroella de Montgrí i l'Estartit participen aquest estiu en la campanya concurs per poder revalidar la Bandera Verda d'Ecovidrio aconseguida els... (Llegir més)

17.06.2024

Benvolguts veïns, Us informem que el proper divendres 21 de juny de 2024 al matí es realitzarà un exercici professional per part de diversos... (Llegir més)

17.06.2024

L'emblemàtica Casa Masó, antiga presó de Torroella de Montgrí, seu de la Policia Local i de Creu Roja, s'incorporarà en breu al catàleg... (Llegir més)

14.06.2024

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha visitat avui el port de l’Estartit on el Departament, a través de Ports de la Generalitat,... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament farà aquest estiu un pas més per reforçar la pacificació del trànsit al passeig de Catalunya de Torroella de Montgrí i... (Llegir més)

14.06.2024

El passat dissabte 8 de juny va tenir lloc la presentació de la primera edició de la Backyard Ultra Montgrí al Pavelló Municipal d’Esports.... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol donar un nou impuls a la participació de la ciutadania en la gestió municipal i crearà un calendari... (Llegir més)

13.06.2024

El proper 17 de juny de 2024 es farà efectiu el tancament de l'accés motoritzat al massís del Montgrí, d’acord amb la restricció dictada per... (Llegir més)

12.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí condicionarà un espai d'aparcament amb 48 places delimitades en el solar del costat dels Jardins John Lennon.... (Llegir més)

12.06.2024

Els gremis de pastisseria de Barcelona i Girona han premiat la pastisseria Brugués de l’Estartit per la seva trajectòria professional en el... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis