Avisos

L’economia del primer franquisme serà l’eix de les VI Jornades de Memòria Històrica Local

Demà divendres 3 de maig, a les 19.30 h, es farà la primera de les conferències programades al Museu de la Mediterrània

02.05.2024

Demà arrenquen les Jornades de Memòria Històrica Local, organitzades pel Museu de la Mediterrània, que enguany estan dedicades a analitzar en profunditat l'economia del primer franquisme sota el títol "Fer fortuna o sobreviure (1939 - 1959)".
El primer dels diversos actes programats durant el mes de maig serà la conferència «Intervencionisme, regulació i desigualtat econòmica durant el primer franquisme: el cas d'UNITESA (1939-1959)» (Divendres 3 de maig, 19.30h), a càrrec de Montserrat Llonch, doctora en Història a la UAB.

Aquestes jornades se centren en una època que no només va estar marcada per la repressió política sinó també per una desigualtat econòmica notable, caracteritzada per l'especulació, la corrupció i les dificultats de subsistència  de la població.
Els experts i investigadors reunits en aquest esdeveniment oferiran una visió crítica i reflexiva sobre els diferents aspectes econòmics que van definir aquest període, com ara el mercat negre, l'estraperlo, l'autarquia, el contraban i altres pràctiques que van marcar el dia a dia dels ciutadans durant els anys del franquisme. Amb un enfocament exhaustiu, es posarà en relleu com la població es va veure obligada a fer front a un entorn econòmic difícil i ple de vicissituds.

Així, les Jornades de Memòria Històrica Local es converteixen en un espai de reflexió i anàlisi essencial per entendre la complexitat i les repercussions de l'economia durant aquesta etapa de la nostra història. Un any més, es promourà l'espai de recollida de memòria oral "Tertúlies de memòria" on es convida a participar a totes aquelles persones que tinguin interès en relatar les seves experiències i records del període tractat.

Programa 2024

  • Divendres 3 de maig. Conferència «Intervencionisme, regulació i desigualtat econòmica durant el primer franquisme: el cas d'UNITESA (1939-1959)», a càrrec de Montserrat Llonch, doctora en Història a la UAB
  • Dissabte 4 de maig. Filosofia a l’àgora. Conferència «Les col·lectivitzacions a Torroella de Montgrí (1936-39)», a càrrec de Teresa Ferré, professora de la UAB i membre de l’Observatori de la Vida Quotidiana.
  • Divendres 10 de maig. Taula rodona “Sobreviure: contraban, estraperlo i mercat negre” a càrrec de torroellenques i torroellencs.
  • Dilluns 13 de maig. Presentació del llibre “La Passadora”, de Laia Perearnau, a càrrec de la seva autora i Abel Font, periodista.
  • Dimecres 15 de maig. Tertúlies de memòria.
  • Dissabte 18 de maig. Projecció del film “Bienvenido, Míster Marshall”, de Luis Garcia Berlanga (1953).
  • Dimecres 22 de maig. Tertúlies de memòria.
  • Divendres 24 de maig. Diàleg “Les grans fortunes del franquisme”, amb David Bassa, escriptor i periodista.
  • Del 3 al 24 de maig. Exposició fotogràfica "Les col·lectivitzacions del 1936 a Torroella", de Carlos Pérez de Rozas en el marc del projecte Tot això és nostre de l’Observatori de la Vida Quotidiana

Podeu consultar la programació completa a l'enllaç

20.05.2024

Benvolguts/des, Per quart any consecutiu, engeguem aquesta campanya de comunicació de residus, amb la intenció de potenciar i millorar la... (Llegir més)

20.05.2024

Benvolguts/des veïns/es, Us informem que arran de l’experiència positiva de les restriccions de trànsit del Passeig de Catalunya durant els... (Llegir més)

17.05.2024

L'alimentació saludable i sostenible serà el principal eix d'actuació que impulsarà aquest any l'Ajuntament en el marc del Pla Municipal de... (Llegir més)

16.05.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí convoca un concurs de cartells per escollir la imatge publicitària que ha de servir per il·lustrar el... (Llegir més)

16.05.2024

El proper 20 de maig els centres educatius de Torroella de Montgrí fan festa de lliure disposició i l’Ajuntament ha decidit obrir el pati de... (Llegir més)

15.05.2024

L'Estartit posa el valor el sonso en un cap de setmana dedicat a aquest producte i amb activitats per a tota la família. El cap de setmana dedicat a... (Llegir més)

13.05.2024

Informa't sobre els resultats al Parlament de Catalunya del 12 de maig de 2024 a Torroella de Montgrí i l'Estartit, mesa per... (Llegir més)

09.05.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí s'uneix avui 9 de maig a la commemoració del Dia d'Europa, sota el lema "Construim Europa des del món... (Llegir més)

09.05.2024

Aquesta setmana han començat les obres de millora del paviment del cementiri municipal, per tal d'habilitar tots els carrers interiors i substituir... (Llegir més)

08.05.2024

Torroella de Montgrí ha aconseguit reduir el consum d'aigua potable d'un 27 per cent des que l'Ajuntament va assumir, el gener de 2023, la... (Llegir més)

07.05.2024

Cala Montgó ha tornat a revalidar per catorzè any consecutiu la Bandera Blava que certifica la bona qualitat ambiental de la platja i... (Llegir més)

29.04.2024

L'Espai Ter ha acollit aquest matí el fòrum d'intercanvi d'experiències de les escoles verdes de la Comissió Baix Empordà Primària-Zona Nord.... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis