Els dies 27 i 28 de setembre es van celebrar els vint-i-cinc anys del Consorci del Ter a les seus de Salt i Manlleu, respectivament. Aquesta entitat pública es va fundar a finals de 1998 com a resultat del Projecte Alba-Ter/Ave, cofinançat per la Unió Europea a través del FEDER (Programa Terra), i actualment en formen part 71 ajuntaments i 5 consells comarcals de la conca del Ter, el 100 % de la població riberenca dels rius Ter i Freser, amb un total de 280.111 habitants. El Consorci del Ter promou el desenvolupament sostenible integral de la conca del riu Ter, així com la seva identitat territorial, cultural, social, econòmica i ambiental.
Amb el títol «El Ter: gestió d'un riu i reptes de futur», dins els actes previstos es van dur a terme unes jornades durant les quals es va donar a conèixer la gestió de la conca al llarg d'aquest quart de segle, així com els desafiaments de futur, des del punt de vista de la biodiversitat, dels espais naturals riberencs, les inundacions, la gestió municipal de les sequeres, la protecció del patrimoni cultural fluvial i la regulació de les activitats recreatives i turístiques vinculades a l'aigua dolça. Les jornades van aplegar un ventall ampli d'actors implicats amb el riu Ter, des de representants polítics fins a naturalistes, des d'investigadors universitaris fins a tècnics del món local.
Durant les jornades es va presentar el projecte HidroNet Baix Ter, del qual formen part els ajuntaments de Gualta, Torroella de Montgrí i Ullà, la Universitat de Girona, la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter i el mateix Consorci del Ter, amb la coordinació de la Diputació de Girona. La iniciativa compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri de Transició Ecològica, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea a través dels fons NextGenerationEU.
HidroNet Baix Ter vol prevenir les inundacions mitjançant basses de laminació, una solució basada en la natura i oposada a les anomenades infraestructures grises. Les actuacions es començaran a materialitzar als tres municipis participants del projecte, tot i que en el futur, com que es tracta d'una problemàtica compartida a tota la plana del Baix Ter, es tindran en compte la resta de poblacions, a les quals es proposaran infraestructures verdes adaptades a cada cas concret. Amb l'ús d'aquestes infraestructures, que alenteixen i retenen el flux de les aigües pluvials i milloren les capacitats de reabsorció del sòl, s'aconsegueixen beneficis socials (com ara l'enfortiment de l'economia local) i ambientals (com ara el pas de sediments i d'espècies, que ens proporcionen serveis ecosistèmics).
La presentació, conduïda per dos dels tècnics del projecte, Gerard Pidemunt i Zoë Busser, també va posar en valor tota la infraestructura de reg existent al Baix Ter com a element funcional que encara té un paper en la reducció de les conseqüències negatives de les inundacions a la zona, inundacions que neguen camps i carreteres i afecten tota la població, i que la iniciativa HidroNet Baix Ter vol mitigar. La sessió va finalitzar amb un debat amb el públic assistent.
Les ponències i conferències es troben disponibles a la pàgina web del Consorci del Ter (www.consorcidelter.cat), i en aquest enllaç: https://www.consorcidelter.cat/actualitat/jornades-el-ter-gestio-d-un-riu-i-reptes-de-futur.