Torroella de Montgrí i l’Estartit organitzen una dotzena d’activitats per commemorar el Dia Internacional de les Dones

07.03.2024

El teixit associatiu, els centres educatius i els equipaments públics municipals de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’han unit per programar quatre conferències, dos tallers, tres espectacles, una exposició, un sopar popular i la tradicional lectura del manifest del Dia de la Dona.

El programa d’activitats sota el títol Temps de Dones s’iniciarà avui dijous 7 de març amb la conferència Canviem la mirada: com expliquem el passat amb perspectiva de gènere, organitzat pel Museu de la Mediterrània, en el marc del Cicle Desenterrem l’Empordà.

Una de les xerrada divulgatives que s’ha preparat té per objectiu apropar a la ciutadania el Servei d’informació i Atenció a les Dones (SIAD). La conferència anirà a càrrec de la psicòloga Núria Lleal, del servei del SIAD del Consell Comarcal del Baix Empordà. L’activitat es realitzarà a l’Espai Jove de Torroella de Montgrí, el divendres 8 de març a les 10.30 h. El mateix dia a les 12 h, tindrà lloc la lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones, a la Plaça de la Vila. La lectura del manifest anirà càrrec de l’alumnat de l’Institut Montgrí. A les 17.30 h, a la Sala de la Tina del Museu de la Mediterrània s’ha organitzat un taller familiar, a càrrec de Vidalfont Paper, on es confeccionarà un Origami pel dia de la Dona.

Fins l’11 de març, la Capella de Sant Antoni acollirà l’exposició Quan les paraules creuen els límits, una exposició que ha comptat amb la participació activa de l’alumnat de l’Institut Montgrí i l’Escola Sant Gabriel i que pretén sensibilitzar a la societat sobre els comentaris masclistes i LGTBI fòbics i fer visible el que persones joves pateixen per tal de poder-ne posar fi i crear una societat més igualitària. Per tal de dur a terme l’exposició, s’han fet uns tallers a l’Institut Montgrí i al Col·legi Sant Gabriel en què s’ha parlat d’igualtat (de gènere i en relació a la orientació afectivo-sexual) i s’ha plantejat a l’alumnat plasmar frases que han rebut/reben/han dit/coneixen... en referència al tema tractat. A partir del 14 de març, l’exposició es traslladarà a la Biblioteca Municipal Mar de Llibres de l'Estartit.

L’entitat feminista local Xibeques del Cau torna a programar amb més força que mai

L’Espai Jove acollirà la conferència Violència masclista, el cicle de la violència, mites, a càrrec de Júlia Darnés i Marina Agell. L’acte organitzat per les Xibeques del Cau tindrà lloc el 9 de març a les 12 h. L’entitat torroellenca organitza també la xerrada Pressió estètica, com ens afecta, a càrrec de Laia Coll (Dimecres 13 de març, a les 18.30 h, al Museu de la Mediterrània). L’associació local tancarà el seu cicle amb la conferència Ciberviolència cap a les dones, què és, a càrrec d’Antònia Guerrero. (Divendres, 15 de març a les 18.30 h al Museu de la Mediterrània).

Tres espectacles teatrals amb visió de gènere

Durant el mes de març i abril, Torroella de Montgrí programarà tres espectacles teatrals on la dona en serà la protagonista.

L’Espai Ter acollirà  l'espectacle Pandataria, protagonitzada per Cayetana Guillén-Cuervo.  Amb una interpretació qualificada per la crítica com a ‘majestuosa’ i ‘sublim’, l’actriu i presentadora protagonitza aquesta obra multidisciplinar de dansa, música i teatre que vol ser un clam a la diversitat, a la tolerància i a l’amor. Estrenada al Festival de Mérida, la proposta és obra del ballarí i coreògraf Chevi Muraday, que també forma part del repartiment de l’espectacle. (Dissabte 9 de març, a les 20.30 h)

La companyia local Grop Teatre representarà l’obra Julieta, Romeu i Julieta, un espectacle que anirà acompanyat d’un vermut i un debat posterior. (Diumenge 17 de març, a les 12 h a l’Espai Jove) L’obra ens permetrà desvetllar la veritat que s'amaga rere el mite romàntic més tòxic de la història.

El Cine Petit de Torroella de Montgrí acollirà l’obra teatral La primera i les mestres de la República, a càrrec de Nan Valentí i David Pintó. Un espectacle teatral que homenatja a la primera alcaldessa de Catalunya, (Bellprat 1934), la mestra, activista feminista i miliciana Nativitat Yarza Planas. També és un homenatge a les mestres de la República, (sobretot les que van desaparèixer en el dur exili, que no constaven enlloc). Un muntatge de teatre documental feminista, emotiu, impactant, que tindrà lloc el divendres 5 d’abril a les 20 h.

La Biblioteca Municipal Pere Blasi també posa el seu granet de sorra a la programació del Dia Internacional de les Dones, amb una Taula de llibres de temàtica feminista.

 L’Àrea d’Igualtat, un motor que uneix sinèrgies i crea complicitats

La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, Cristina Viegas, ha volgut ressaltar la intensa programació durant tot el mes de març i ha posat en valor les complicitats i sinèrgies que han pogut generar amb el teixit associatiu i les àrees i  equipaments culturals del municipi. En aquest sentit, la regidora Viegas ha manifestat “Gràcies al treball en equip amb els centres educatius, el teixit associatiu, i les àrees i equipaments públics municipals, hem aconseguit un programa molt complet que ens permet posar la visió de gènere al centre de la vida pública", i ha afegit "S'està treballant amb una programa anual d'activitats centrats en la diversitat de gènere, la orientació sexual i afectiva i la violència de gènere, amb la voluntat que no sigui un programa puntual pel Dia Internacional de les Dones, sinò que hi hagi una programació anual que ens permeti reflexionar sobre aquests temes durant tot l'any".

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis