Avisos

L’Ajuntament impulsa una campanya per reduir el plàstic d’un sol ús a Torroella i a l’Estartit

27.10.2023

L'Ajuntament engega la setmana vinent una campanya intensiva de sensibilització per fomentar la reducció del plàstic d'un sòl ús a Torroella de Montgrí i a l'Estartit. Amb aquesta iniciativa, que es desenvoluparà entre els mesos de novembre i març de 2024, es pretén reduir l'ús de plàstics a la compra i fomentar les bosses reutilitzables, els tapers i la compra a granel. També es vol sensibilitzar la ciutadania en general sobre la problemàtica dels plàstics i envasos i la prevenció de residus. L'ús excessiu de les bosses està perjudicant greument el nostre entorn i és especialment impactant en la contaminació de mars i oceans.

La campanya compta amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya i el Departament d´Acció climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb una subvenció de 18.910,07 euros, per dur a terme la redacció del Pla Local de Prevenció de Residus Municipals i accions/actuacions per a la reducció de plàstic d´un sol ús a Torroella de Montgrí i l'Estartit.

En el marc d’aquesta campanya es portaran a terme diferents accions de sensibilització adreçades a establiments, ciutadania i escolars.

La primera acció tindrà lloc el divendres 3 de novembre i consistirà en una xerrada dirigida als comerços, grans generadors d´alimentació, a Casa Pastors de les 14 a les 15.30 h, que portarà per títol "Pautes per reduir residus al teu comerç”.

Per més endavant, al desembre i al gener, s'han programat dues xerrades adreçades a la ciutadania, al Museu de la Mediterrània i a la Biblioteca Mar de Llibres.

També es farà una xerrada a l’Institut. I tant aquí com als centres escolars es distribuiran Boc'n'Rolls per reduir els embolcalls dels entrepans, i a l'administració pública.

Per altra banda, es farà una intensiva campanya informativa als comerços. Un equip d'educadors ambientals en visitaran una setantena per donar a conèixer la normativa sobre l´ús de bosses de plàstic i pautes per reduir residus, principalment plàstics i fomentar la venda a granel. S´entregaran bosses de cotó de la campanya per repartir entre els seus clients.

Així mateix, es farà una campanya informativa ciutadana. Es posarà un punt informatiu els dies 20 i 23 als mercats setmanals de Torroella i l´Estartit, respectivament, i els dies 25 i 26 a la Fira de Sant Andreu (coincidint i participant a la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2023). En aquest punt informatiu es donarà informació sobre residus, pautes per a reduir residus plàstics i es regalaran kits per a la compra amb bossa de cotó reutilitzable i taper per la compra a granel.

Si bé és cert que els darrers anys, segons els estudis, s'ha consolidat una reducció de l'ús de bosses comercials amb nanses d'un sol ús de plàstic no compostable a Catalunya, encara queda molt camí per recórrer i reduir la petjada ecològica que genera aquest residu.

En aquest sentit, l'alcalde, Jordi Colomí, argumenta que "la campanya s'emmarca en les polítiques municipals que volen fomentar la sostenibilitat i assegura que la reducció del plàstic és una mesura amb la que individualment podem contribuir de manera directa a  lluitar contra la crisi climàtica”.

La compra és un dels moments clau per poder evitar molts residus, i especialment els envasos i embolcalls. En aquest sentit, triar productes a granel i utilitzar carmanyoles o bosses reutilitzables és una bona manera de fer-ho.

A molts comerços encara es lliuren moltes bosses petites que es fan servir per a la compra de fruites, verdures, carn, peix, embotits, etc. Aquestes es lliuren gratuïtament, a diferència de les bosses amb nanses, de venda obligada des de l’1 de juliol de 2018 amb l’entrada en vigor del Reial Decret 293/2018 del 18 de maig sobre reducció del consum de bosses de plàstic amb nanses. S’ha de tenir en compte que des de l´1 de gener de 2021, d´acord amb el mateix Reial Decret es prohibeix el lliurament de les bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres que s´ofereixen als consumidors, en els punts de venda de béns o productes, la venda online i lliurament a domicili.

Abans del 31 de desembre de 2024, segons la Directiva Europea 94/62/CE d’envasos i residus d´envasos s´hauran d´establir règims sobre responsabilitats ampliades dels productors d´envasos comercials i industrials, que donarà pas a noves obligacions sobre el precepte de qui contamina paga, de forma que els productors hauran de garantir  la correcta recollida i tractament de residus d´envasos i complir amb les taxes de reciclatge exigides.

30.11.2023

Ahir es va constituir formalment el Consell Municipal d'Infants de Torroella de Montgrí l'Estartit, un nou òrgan de participació municipal... (Llegir més)

28.11.2023

Els usuaris del camp d'esports municipal de Torroella de Montgrí ja han pogut estrenar el nou enllumenat de l'equipament que ha estat renovat per un... (Llegir més)

27.11.2023

L’Auditori Teatre Espai Ter ha aprofitat la Fira de Sant Andreu per fer pública la programació de gener a juny de 2024 i per presentar la nova... (Llegir més)

23.11.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha aprovat el pressupost municipal per al 2024, que serà de 25,4 milions d'euros, un 16 % (3,5 milions)... (Llegir més)

20.11.2023

Aquest matí s'ha donat el tret de sortida dels actes al carrer programats en el marc de la campanya "A la plaça i mercat, amb bossa i cabàs", amb... (Llegir més)

15.11.2023

Anna Cufinà va rebre ahir dimarts 14 de novembre de 2023 el Diploma de Mestre Artesana, com a reconeixament a la seva  trajectòria professional.... (Llegir més)

15.11.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha instal·lat a la teulada de la casa de la vila una càmera web meteorològica que ofereix imatges en directe... (Llegir més)

10.11.2023

Des l'Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, amb el suport de l’àrea d’Atenció a Famílies del Consell Comarcal... (Llegir més)

31.10.2023

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha portat a terme una campanya intensiva per eliminar flora exòtica invasora d'espais verds del municipi.... (Llegir més)

19.10.2023

L'Oficina d'Informació i d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí acull, des d'aquesta setmana, un nou punt de Cau de Llibres... (Llegir més)

17.10.2023

Aquest matí s'ha realitzat la presentació institucional de la quarta edició del projecte educatiu i cultural Connectats pel Teatre que promouen... (Llegir més)

16.10.2023

Aquest matí ha tingut lloc una visita institucional i reunió de la Presidenta del Consell Comarcal del Baix Empordà, Glòria Marull, amb l'Alcalde... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis