Avisos

L'Ajuntament es proposa erradicar completament l'amiant a tot el municipi en cinc anys

09.06.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha elaborat un cens amb el llistat d'edificis municipals i privats que tenen elements de fibrociment amb amiant, ja siguin teulades, canonades o altres components constructius. També ha aprovat un calendari per a la seva eliminació total, que es preveu sigui efectiva, com a molt tard, el 2028. Amb aquest document es dona compliment a la Llei estatal 7/2022, de 8 de residus i sols contaminants per a una economia circular, a una directiva europea i al Pla nacional per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya 2023-2032 on es fixa com a objectiu retirar l'amiant de tots els edificis públics abans del 2028 i de tot el territori abans de l'any 2032. L’elaboració del pla és necessària perquè, a banda d'una obligació legal, aquest material representa un greu problema greu de salut pública i cal erradicar-lo.

>> Consultar el cens

L’amiant, prohibit des del 2002

L’amiant es va fer servir de manera general entre els anys 1950 i 1990, ja que era un material abundant i econòmic que oferia molt bones propietats aïllants i ignífugues. Malauradament, es va comprovar que si s’altera allibera microfibres. Això pot provocar càncer, asbestosi i mesotelioma maligne. Per aquest motiu, des del 2002 està prohibit fabricar, usar o comercialitzar materials que en continguin. El que ja estava instal·lat es pot fer servir fins al final de la seva vida útil. El cicle de vida estimat és de 30 a 50 anys, així que es calcula que l’any 2030 més del 85% d’aquests materials hauran superat la seva vida útil.

Subvencions per a empreses i particulars

L’Agència de Residus de Catalunya ha obert la convocatòria dels ajuts per a la retirada d’amiant de les cobertes d’habitatges i construccions, amb un import total de 50 milions d’euros. Enguany, com a novetat, hi ha una línia específica per a les activitats econòmiques que també subvenciona la substitució de la coberta i la instal·lació d’autoconsum fotovoltaic. En aquest cas, els sectors prioritaris són l’agricultura i ramaderia i després la indústria manufacturera i el comerç majorista i minorista i la reparació de vehicles de motor i motocicletes.

>>Més informació

Fins quan es pot demanar la subvenció?

Fins el 25 de juliol de 2023, a través del web de l’Agència de Residus de Catalunya. No té caràcter retroactiu, o sigui que no es pot demanar si ja s’ha executat la retirada de l’amiant.

Qui pot demanar la subvenció?

Aquests ajuts es presenten en dues línies diferenciades. Una primera línia de 10 milions d’euros per a  particulars (persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i comunitats de propietaris), i una segona línia de 40 milions per a edificis on es desenvolupi o s’hi hagi desenvolupat una activitat econòmica. En aquest segon cas, també es poden sol·licitar per instal·lar cobertes noves i plaques fotovoltaiques a les construccions afectades per l’amiant.

Quina quantitat se subvenciona?

A la línia 1, adreçada a particulars, se subvenciona el 100% de la retirada dels elements amb amiant fins a un màxim de 30.000 euros. Es realitzarà per concurrència no competitiva, és a dir, per ordre d’entrada de la sol·licitud fins a exhaurir el pressupost.

A la línia 2, específica per a activitats econòmiques, se subvenciona des de la retirada de l’amiant fins a la nova coberta i les plaques fotovoltaiques. Pel que fa a la retirada i substitució d’amiant, es poden pagar fins a un màxim de 2.000 euros en les instal·lacions inferiors als 50 metres quadrats, i entre 20 i 40 euros per metre quadrat en les instal·lacions més grans, en trams especificats a la convocatòria. Com que serà per concurrència competitiva s’han establert unes puntuacions segons el sector d’activitat, metres quadrats i tipologia de les accions a realitzar.

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis