Avisos

El Festival de Torroella de Montgrí 2023 proposa un viatge des del Renaixement fins al segle XXI

Se celebrarà del 29 de juliol a 18 d'agost amb 17 concerts 'per gaudir amb tranquil·litat a recer de la fúria del món'

19.05.2023

La 43a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que se celebrarà entre el 29 de juliol i el 18 d'agost, reivindica enguany, el poder enriquidor i transformador de l’educació i la cultura, i convida el públic a «reduir el ritme frenètic de les nostres vides per gaudir plenament de la programació a recer de la fúria del món».

El certamen ha programat 17 concerts que proposen un recorregut musical de cinc segles des del Renaixement fins al segle XXI amb una destacada presència de la música vocal i la música barroca. La programació, a més, manté la filosofia de combinar artistes de reconeguda trajectòria amb joves valors de música que comencen a destacar internacionalment.

Com a propostes destacades, el Festival recupera l'oratori Giuseppe riconosciuto del compositor català del segle XVIII Domènec Teradellas; ret homenatge a dos grans artistes en el centenari dels seus naixements, Victoria de los Ángeles i Alicia de Larrocha (oficial); festeja el centenari de l'estrena del poema simfònic Les illes Medes de Juli Garrreta interpretant-lo amb la Simfònica del Vallès a l'Estartit, davant de les illes Medes, i reuneix per primera vegada en un escenari la cantautora Maria del Mar Bonet amb L'Arpeggiata-Christina Pluhar.

«Una nova edició del festival de Torroella on volem apel·lar els valors humanistes que la música transmet i convidar-vos a gaudir plenament de la programació que hem preparat i on us proposem un recorregut musical de cinc segles amb la que descobrireu noves emocions i perspectives que enriquiran la vostra vida i us ajudaran a créixer com a persones, ja que la música és una font inesgotable de coneixement i inspiració», explica Montse Faura, directora del Festiva. L'edició d'enguany es va presentar oficialment ahir a la seu del Departament de Cultura, a Barcelona.

El Festival de Torroella obrirà la seva 43 edició amb una producció pròpia de l'oratori Giuseppe riconosciuto del compositor català Domènec Terradellas, la primera obra que va estrenar a Itàlia el 1736. Aquesta partitura, rescatada el 1995 pel musicòleg Josep Dolcet, serà interpretada a Torroella per un ensemble d'instruments antics.

Una altra recuperació del patrimoni musical català del segle XX és el poema simfònic Les illes Medes de Juli Garreta, estrenat ara fa 100 anys per l'Orquestra Pau Casals. Aquesta obra es presentarà en un programa de temàtica marítima, davant de les Illes Medes a l'Estartit, amb l'Orquestra Simfònica del Vallès i el pianista Marco Mezquida, que interpretarà el seu Concert per a piano i orquestra Talaiot.

En el Festival de Torroella Bach, Vivaldi i Händel són tres dels quatre compositors més interpretats en la història del Festival, i la seva música estarà present en la 43a edició en els concerts que protagonitzaran l'Orchestra of the Age of Enlightenment i el tenor Mark Padmore, que interpretaran cantates de Bach; el pianista islandès Víkingur Ólafsson, que amb les Variacions Goldberg clausurarà el Festival el 18 d’agost; la violinista francesa Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti que proposen un joc de miralls amb un programa d’obres de Corelli Händel; la soprano caribenya Jeanine De Bique acompanyada pel Concerto Köln explorarà la naturalesa profunda i polièdrica de grans heroïnes de l'òpera barroca, com Cleopatra, Rodelinda, Alcina i Agripina, a través d'àries d'òperes dedicades a aquests personatges per Händels i altres compositors; i el conjunt francès Le Poème Harmonique sota la direcció de Vincent Dumestre i amb cinc solistes vocals revelarà l'emoció que es vivia a Venècia durant les magnífiques processons que se celebraven a la ciutat dels canals en temps de Vivaldi.

El recorregut per cinc segles per la història de música començarà amb el concert que protagonitzarà l’ensemble O vos Omnes dedicat a la figura del gran compositor renaixentista Josquin Des Prez i els seus contemporanis. Beethoven, un dels compositors més influents de la història de la música és un dels protagonistes del concert de presentació al Festival de la pianista Juliana Avdeeva, guanyadora del prestigiós Concurs Internacional de Piano Frédéric Chopin el 2010 i intèrpret de referència d'aquest compositor. A més, Beethoven també comparteix programa amb el compositor finlandès Jean Sibelius en el concert de debut a Torroella de la Chamber Orchestra of Europe, sota la direcció del britànic DanielHarding.

El Festival continua oferint la integral dels quartets de corda de Dmitri Xostakòvitx iniciada l’estiu passat amb el Quartet Gerhard, en una coproducció amb la Quincena Musical Donostiarra. Aquest estiu s’oferiran el tercer i quart concert de la integral, que està previst oferir en un total de sis concerts que es completarà l'any que ve.

El Festival de Torroella de Montgrí retrà homenatge a dues grans artistes catalanes de la interpretació musical, de les quals se celebra aquest any el centenari del seu naixement: la soprano Victoria de los Ángeles, que va estar vinculada al Festival durant la dècada de 1980, oferint quatre concerts, i la pianista Alicia de Larrocha, que mai va actuar al Festival de Torroella, però va ser gran amiga del pianista Joaquín Achúcarro. Achúcarro li ret homenatge en el nou recital que oferirà aquest estiu. El concert d’homenatge a Victoria de los Ángeles, de qui també es repassarà el seu pas pel Festival en una exposició, estarà protagonitzat per la soprano Erika Grimaldi, que ha confeccionat un programa inspirat en el repertori de la soprano catalana, i el que va ser l’últim pianista acompanyant de Victoria de los Ángeles, Albert Guinovart. A més dels concerts d’homenatge, es projectaran els documentals sobre les dues artistes Les mans d’Alícia i Brava, Victoria!

Finalment, la programació es completa amb dos concerts que barregen la música antiga, la cançó tradicional i la improvisació. Des que la llaütista Christina Pluhar va fundar el 2000 el grup L’Arpeggiata, dedicat a recrear la música improvisada del segle XVII, ha combinat la música antiga amb les músiques tradicionals diverses i ha col·laborat amb grans cantants amb els quals ha enregistrat discos i ha ofert concerts excepcionals. Pluhar tenia molt interès a treballar amb Maria del Mar Bonet, desig que ara fa realitat en una producció del Festival de Torroella de Montgrí que s’assajarà i s’estrenarà en el Festival. Els Sacqueboutiers, en format de quartet d’acordió, sacabutx, guitarra, percussió, combinaran el cant gregorià, fandango i tarantel·la en el seu programa Vita Bella que presentaran a Torroella, i en el qual fan viatge per la música popular que va d'Espanya als Balcans i del Mediterrani al Japó.

Venda d'entrades
Les entrades de la 43a edició del Festival de Torroella es posaran a la venda al
públic en general a partir del diumenge 21 de maig. Els dies 19 i 20 de maig es farà una venda preferent als socis de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí. El Festival manté aquesta edició la Butaca Jove, una modalitat d’entrada al preu de 5€ per a menors de 30 anys que es pot adquirir a la taquilla mitja hora abans dels concerts.

19.09.2023

Les operadores de telefonia mòbil comencen a oferir a Torroella de Montgrí i l'Estartit serveis mòbils de nova generació, 4G i 5G, en les bandes... (Llegir més)

18.09.2023

A partir d'avui es comencen a realitzar les activitats esportives dirigides, organitzades per l'Àrea d'Esports de l'Ajuntament de Torroella de... (Llegir més)

16.09.2023

Aquest matí s'ha celebrat l'acte institucional d'inauguració de la biblioteca Mar de Llibres de l’Estartit. L'acte ha comptat amb l'assistència... (Llegir més)

16.09.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol expressar el condol per la mort d'Antoni Vila Casas, Medalla del Montgrí 2016, i vol traslladar a... (Llegir més)

15.09.2023

L’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí ha finalitzat aquest estiu les tasques de digitalització d’alguns dels documents més singulars que... (Llegir més)

14.09.2023

El Museu de de la Mediterrània de Torroella de Montgrí acollirà la celebració segona edició de la Universitat Europea del Consell Català del... (Llegir més)

14.09.2023

Aquest migdia s'ha fet una recepció institucional al despatx d'Alcaldia de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí a la cantant Lídia Pujol,... (Llegir més)

14.09.2023

Benvolguts veïns, Us informem que a partir del 16 de setembre de 2023, el pas de vehicles motoritzats pels camins del massís del Montgrí queda... (Llegir més)

14.09.2023

L'Àrea de Turisme de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí suma nous recursos pedagògics a la ruta de l'Estar i en Tit que permet descobrir... (Llegir més)

08.09.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol expressar el condol per la mort d'Eduardo Rincon García, Medalla del Montgrí 2022, i vol traslladar a... (Llegir més)

07.09.2023

La Generalitat de Catalunya ha informat a l’Ajuntament de Torroella de Montgrí que a partir de demà 8 de setembre de 2023 s’iniciaran les obres... (Llegir més)

06.09.2023

La cantant Lídia Pujol serà guardonada amb el V Premi Espai Ter de música en reconeixement a la seva trajectòria musical i artística però... (Llegir més)

04.09.2023

Aquest matí s’ha presentat el projecte educatiu «Educasèpia. Cuidem la mar i els pescadors des del plat», una iniciativa que pretén acostar... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis