Avisos

El Museu de la Mediterrània acull la Comissió Institucional de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona

La trobada, presidida per la consellera de Cultura i el president de la Diputació, ha servit per aprovar les principals línies d’actuació per al 2023

12.04.2023

El Museu de la Mediterrània ha acollit aquest matí la trobada anual de la Comissió Institucional de la Xarxa de Museu de les Comarques Gironines. Aquest òrgan està presidit per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i aplega, com a vocals, els alcaldes dels 26 municipis de les comarques gironines que hi tenen equipaments museístics adherits. A l’acte també hi han participat el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació, Albert Piñeira; la directora general de Patrimoni Cultural i de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; el degà-president del Capítol de la Catedral de Girona, Mn. Jaume Julià, i directors i directores dels museus.

L’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda i obrir l’acte. En la seva intervenció ha posat en valor la importància que té la cultura, la funció social dels museus i ha tingut un record per al recentment traspassat Carles Bros, un artista plenament compromès amb la conservació del mar, la darrera exposició del qual «Posidònia», es pot visitar fins a l’1 de maig al Museu de la Mediterrània de  Torroella de Montgrí.

La trobada de la Comissió Institucional de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona ha servit, entre d’altres, per presentar les actuacions que es portaran a terme durant el 2023 i fer balanç de les accions programades el 2022. 

La majoria de les accions previstes per al 2023 tenen per objectiu contribuir al manteniment i la millora de la gestió dels actius patrimonials que són responsabilitat dels museus de la Xarxa. Entre d’altres, cal reforçar algunes tasques específiques, optimitzar recursos i fomentar la innovació i la divulgació de la recerca i el coneixement generat als equipaments per traslladar-los a la ciutadania. És per això que es desenvoluparà una campanya de suport a la documentació per a la totalitat de museus de la Xarxa, alhora que es farà especial incidència en els recursos mancomunats.  

Una segona línia de treball vol impulsar la capacitat dels museus per traslladar a la societat el conjunt de serveis, activitats i experiències que ofereixen. Es farà mitjançant el suport a la gestió i incorporant la corresponsabilitat i l’accessibilitat per aconseguir una participació activa de la comunitat per a la qual es treballa. Alhora també s’incrementarà l’eficàcia dels equips professionals dels museus amb la capacitació de les estructures i facilitant l’accés a les noves competències professionals adaptades a les necessitats actuals.   

El pressupost total de la Xarxa per aquest any és de 970.000 €. En la línia de cooperació, el Departament de Cultura ha incrementat la seva aportació en 30.000 € per arribar a un total de 210.000 €, mentre que en la línia de foment de la xarxa, el Departament de Cultura i la Diputació de Girona aportaran un total de 760.000 €, 460.000 € i 300.000 € respectivament.  

Pel que fa al balanç de les accions dutes a terme el 2022, es valora positivament el fet de treballar de forma mancomunada per millorar l’acció cultural global dels museus. Es destaca especialment l’avenç qualitatiu desenvolupat tant en l’àmbit de la documentació de les col·leccions com en el de l’accessibilitat dels equipaments de la Xarxa.

Xarxa de Museus de les Comarques de Girona 

La Xarxa de Museus de les Comarques de Girona està formada per 26 equipaments museístics. Es va constituir el novembre de 2015, mitjançant un conveni marc de col·laboració entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, amb els objectius següents:  

  • Desenvolupar eines de col·laboració entre els museus d’àmbit territorial. 
  • Fomentar actuacions transversals en matèria museística i donar suport econòmic directe als museus i equipaments patrimonials bàsics vinculats, amb criteris de proximitat. 

    Aquests són els 26 museus de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona
  1. Museu Etnològic del Montseny. La Gabella (Arbúcies) 
  2. Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Banyoles) 
  3. Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany (Banyoles) 
  4. Terracotta. Museu de la Ceràmica de la Bisbal d’Empordà (la Bisbal d’Empordà) 
  5. Museu Municipal Josep Aragay (Breda) 
  6. Ecomuseu - Farinera de Castelló d’Empúries (Castelló d’Empúries) 
  7. Museu d’Arqueologia de Catalunya - Empúries (Empúries, l’Escala) 
  8. Museu de l’Anxova i de la Sal (l’Escala) 
  9. Museu del Joguet de Catalunya (Figueres) 
  10. Museu de l’Empordà (Figueres) 
  11. Museu d’Arqueologia de Catalunya - Girona (SAM-Girona) 
  12. Museu d’Art de Girona (Girona) 
  13. Museu del Cinema. Col·lecció Tomàs Mallol (Girona) 
  14. Museu d’Història de Girona (Girona) 
  15. Museu d’Història dels Jueus (Girona) 
  16. Tresor de la Catedral de Girona (Girona) 
  17. Museu Municipal de Llívia (Llívia) 
  18. Museu del Mar de Lloret de Mar (Lloret de Mar) 
  19. Museu de la Garrotxa (Olot) 
  20. Museu dels Sants d’Olot (Olot) 
  21. Museu del Suro de Catalunya (Palafrugell) 
  22. Museu de la Pesca (Palamós) 
  23. Museu Etnogràfic de Ripoll (Ripoll) 
  24. Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols (Sant Feliu de Guíxols) 
  25. Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí) 
  26. Museu d’Arqueologia de Catalunya - Ullastret (Ullastret) 
18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis