Avisos

La Generalitat inicia els treballs de millora a la zona cremada al Montgrí el juliol de 2021

02.02.2023

El Departament d'Acció Climàtica ha iniciat les actuacions de recuperació de la zona cremada a l'incendi del Montgrí de juliol de 2021. En concret, s'està actuant en una superfície d'unes 14 hectàrees de la forest pública coneguda com a Duna Continental, que és titularitat de la Generalitat.

Les actuacions es fan d'acord amb els resultats de l'estudi realitzat pel Parc Natural per avaluar la severitat i l'abast de l'incendi, així com el risc d'erosió en base al tipus de terreny (sorrenc/calcari, marges de pedra seca, pendent).

Les actuacions programades s'han desglossat en tres sectors, en funció de la seva afectació i  naturalesa del sòl. . A cada zona s’aplicaran unes mesures concretes amb l’objectiu general de controlar l’erosió i afavorir la restauració de l’entorn natural.

La primera intervenció sobre el terreny s'està portant a terme a la pista de les dunes a Sobrestany que travessa la forest Duna Continental. En aquest sector s'estan retirant arbres cremats de grans dimensions en una franja de 20 metres a banda i banda del camí. Es retiren els que no tenen possibilitat de supervivència i es deixen en peu els arbrers que presentin al menys 1/3 de la capçada verda.

Aquest primer sector és un espai amb molta freqüentació de persones atesa la seva qualitat paisatgística, per la qual cosa s'ha considerat oportú minimitzar-ne els riscos a les persones.

La fusta resultant, unes 1.000 tones aproximadament, es triturarà i es destinarà a alimentar la caldera de biomassa de la presó de Figueres.

Un cop finalitzin els treballs de la franja de camí, s'actuarà a l'interior i s'adoptaran diferents estratègies de regeneració en funció del pendent del sòl.

També es realitzaran mesures de foment per la biodiversitat amb l’objectiu d’afavorir la retenció de sòl i crear refugis per la fauna, consistents en fer piles de restes. El nombre de piles dependrà de la quantitat de restes que quedin sobre els sòls, deixant una densitat amb un mínim de 10 i un màxim de 25 per hectàrea sempre que existeixi material disponible suficient.

També es mantindran al voltant de 10 arbres per hectàrea perquè actuïn temporalment com a perxes per a l’avifauna i afavoreixen la entomofauna saprofítica, fomentant el paper funcional de la fusta cremada i la seva aportació com matèria orgànica a l’ecosistema forestal.

El foc va cremar un superfície d'unes 75 hectàrees. D'aquestes, 13,15 són titularitat de la Generalitat, 38,92 de l'Ajuntament (forest Muntanya Gran). La resta, 23 hectàrees, són de 44 propietaris particulars. A la part municipal, la regeneració serà natural, ja que es tracta d'un sector de matollars i garrigars.

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis