Avisos

La posidònia protagonitza la nova proposta expositiva del Museu de la Mediterrània

L'artista Carles Bros converteix la posidònia en objecte d'art per reivindicar la defensa dels ecosistemes litorals mediterranis

19.01.2023

La posidònia, una planta endèmica de la Mediterrània i en greu perill de regressió al nostre ecosistema litoral, serà la protagonista de la primera gran proposta expositiva de l'any del Museu de la Mediterrània. Ho farà convertida en objecte d'art, a través d'una exposició de l'artista Carles Bros (Terrassa, 1956), que s'inaugura aquest dissabte 21 de gener (18 h), a l'Espai Baix Ter, i es podrà visitar fins l'1 de maig.

Com a artista, Bros ha fet de la mar i de la defensa de la pesca tradicional el seu hàbitat creatiu. En aquesta nova proposta, dona una nova vida a la posidònia, una planta aquàtica tan carregada d’història i de llegendes com desconeguda, convertint-la en un objecte artístic. L'artista la transforma en pigment, en collage, en coure i li dona plasticitat i moviment. Amb aquesta exposició, el Museu de la Mediterrània vol reivindicar la importància de descobrir aquesta planta i alhora alertar de les amenaces que pateix la nostra mar.

L'exposició comptarà amb un conjunt d'escultures que representen la planta submergida per una banda, i les formes que adopten les fulles seques de la planta quan son convertides en esferes per l’acció de les onades per una altra.

La primera escultura és una obra suau, àgil i volàtil, i delicada com al planta al fons del mar.

La segona escultura és un conjunt d'escultures en forma d'esferes realitzades amb materials reciclats, filferros de coure i de ferro en desús. Esferes amb transparències i contrastos fruit dels filferros corbats a mà que evoquen un moviment suau i harmoniós.

Les peces es complementen amb diverses obres, pintures i collages, que mostren les diferents etapes de la vida de la posidònia, i tot l’ecosistema marí d’espècies a qui dona protecció.

“Posidònia” s’inaugura dissabte 21 de gener de 2023 a les 18h al Museu de la Mediterrània amb la intervenció de la poetessa Eli Sanz i una actuació del músic Pol Cruells. Es podrà visitar al Museu de la Mediterrània fins al dilluns 1 de maig de 2023, moment que començarà un recorregut itinerant que començarà pel Museu de la Mar de l’Ebre a Amposta i el Museu Marítim de Barcelona, i continuarà per diversos llocs dels països catalans i la Mediterrània.

La importància de la posidònia

La posidònia és una de les plantes més importants de la Mediterrània. Al contrari del que molta gent es pensa, no és una alga, sinó una planta amb arrels, amb tija, que fa una flor i dona un fruit. Una espècie endèmica de la mar Mediterrània la presència de la qual és símptoma d'aigües netes.

Les fulles seques de la posidònia han tingut moltes utilitats al llarg de la història, com ara protegir àmfores, vidres i ceràmiques quan es transportaven en vaixells antigament. I actualment fan una funció molt menys vistosa però no menys important, van segrestant  multitud de microplàstics durant el procés de rodament.

Malauradament, també és una de les plantes més amenaçades de la nostra mar. Feble, necessitada de llum, atacada per la contaminació i les algues invasores, amenaçada pels esports nàutics i la pesca més agressiva. La posidònia, doncs, és vital per a l'ecosistema litoral de casa nostra i cal valorar-la.

El biòleg i artista Ernst Haeckel, a qui es considera el creador del terme ecologia el 1869, va deixar escrit que un dels seus primers objectius quan dibuixava era permetre que el major nombre de persones “tingués accés als meravellosos tresors de bellesa enterrats als fons dels mars o visibles només a través del microscopi”. Constatava que l’art obre portes i camins de vegades insospitats.

Carles Bros, l’artista

Carles Bros (Terrassa, 1956), pintor, escultor, fotògraf i gestor cultural, s’inicia en el mon artístic de ben petit quan estudia i treballa amb la seva mare Joaquima Solanes, artista-pintora. La seva formació acadèmica la va realitzar a la Universitat de Girona i al Reial Cercle Artístic de Barcelona, on es va formar en estudis de comissariat i gestió cultural.

Carles Bros ha efectuat més de 160 exposicions individuals a Europa i Àsia i és convidat a exposar per governs de diferents països i per institucions i museus. Des de 2010, Carles Bros ha estat l'impulsor, director i comissari de la mostra d’art contemporani «Festival Tramuntanaart».

L'any 2012 va rebre la Medalla de la Pesca Catalana de la Generalitat de Catalunya en agraïment a la defensa, per tot el món, de la pesca sostenible a Catalunya. També és posseïdor del Premi de Pintura Jove de la Sala Parés (Barcelona), del Primer Premi Begur o del Primer Premi La Cellera de Ter, entre molts altres.

Persona inquieta i artista compromès, s’identifica amb una obra d’alt valor didàctic que adverteix de la necessitat de preservar la fauna marina i alerta de la contaminació de la Mediterrània.

El Museu de la Mediterrània i la sostenibilitat

«Posidònia» és una exposició amb la qual el Museu de la Mediterrània treballa en consonància al que es va aprovar al Pla Estratègic 2021 – 2025. En ell s’exposa que una part de la missió del Museu és sumar-se, amb les seves accions, als esforços per combatre l’emergència climàtica i ecològica i impulsar els objectius de desenvolupament sostenible.

En aquesta ocasió, a través de l’expressió artística, el Museu de la Mediterrània avança en la línia marcada pels Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS2030).

«Posidònia» és una exposició que es vol reivindicar com una oportunitat per apropar aquesta planta a la societat i alertar sobre el greu perill en què es troba, així com de les múltiples amenaces que pateix la nostra mar en general.

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis