Avisos

Estada internacional a Torroella i a l'Estartit per idear propostes d’adaptació del territori al canvi climàtic

Estudiants i professorat de la UdG i d’universitats de Finlàndia, Països Baixos i Itàlia comparteixen un programa amb visites de camp, entrevistes i conferències

13.09.2022

Estudiants i professorat universitaris internacionals participen des d’aquest dilluns, a Torroella de Montgrí, en un “laboratori d’aprenentatge”, aplicat al Baix Ter, per plantejar solucions per a l’adaptació i resiliència del territori davant el canvi climàtic. Es desenvolupa del 12 al 19 de setembre i està finançat pel programa Erasmus+.

L’estada té lloc en el marc del projecte Savingscapes, impulsat pel Departament de Geografia de la Universitat de Girona (UdG). La trobada se centra en la governança col·laborativa del paisatge. Participants de la UdG, la Universitat de Finlàndia Oriental, la Universitat de Wageningen (Països Baixos) i la Univeristat Iuav de Venècia (Itàlia) realitzaran visites de camp i compartiran coneixement en conferències i entrevistes durant una setmana.

La reflexió tindrà en compte les dades de percepció del paisatge obtingudes a partir d'una eina de ciència ciutadana desenvolupada pel mateix projecte. Es tracta d’un qüestionari que pretén identificar llocs i paisatges de particular valor entre les comunitats locals. L’enquesta participativa ha obtingut respostes de residents i turistes així com també d’actors econòmics i gestors. Així mateix, les persones que participen al laboratori treballaran amb un seguit de storymaps de l'àrea d'estudi, com a recurs pedagògic innovador.

L’estada finalitzarà dilluns, dia 19 de setembre, amb la jornada “Adaptació territorial col·laborativa al canvi climàtic: el cas del Baix Ter”, a l’Aula Rafel Llussà (Facultat de Lletres i Facultat de Turisme), on es presentaran i debatran els resultats del Laboratori.

Amb la participació de diverses persones expertes, es posaran en comú idees sobre com avançar en la governança col·laborativa de territoris complexes i en evident transformació a causa de l'emergència climàtica i la transició energètica. L’activitat està organitzada pel Departament de Geografia de la UdG, l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Girona i l'Observatori del Paisatge de Catalunya.

Programa de la sessió de cloenda (19 de setembre):

09.00 h Benvinguda
09:15 h «El projecte Erasmus + Savingscapes, de governança col·laborativa del paisatge» - Jaume Feliu, Departament de Geografia de la UdG
09:30 h «Factors determinants per a l’adaptació territorial al canvi climàtic» - Albert Llausàs, projecte RiskadapT del Departament de Geografia de la UdG
10:00 h «Protecció de la costa: planificant amb la població» - Yuting Tai, projecte Reashore de la Universitat de Wageningen (WUR)
10:30 h «Creació col·laborativa de coneixement pel canvi climàtic» -  Jaume Fortuny, projecte TeRRIFICA de l’Associació Catalana d’Unversitats Públiques (ACUP)
11: 00 h Pausa-cafè
11:30 h Taula rodona: «Adaptació territorial col·laborativa». Moderador: Sergi Nuss, Departament de Geografia de la UdG: 

  • Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí
  • Edgar Nebot, sotsinspector de Bombers del GRAF
  • Ramon Alturo, director del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
  • Francesc Camps, investigador de l’IRTA Mas Badia
  • Narcís Pou, tècnic de l'Observatori de Desigualtats Socials i de Salut de Dipsalut
  • Carolina Martí, investigadora del Departament de Geografia de la UdG

13:00 h Taller amb experts: «Com construir col·laborativament un mapa d’adaptació territorial al canvi climàtic. El cas del Baix Ter»
15:00 h Cloenda

24.03.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'EMD de l'Estartit reeditaran, per tercer any, l’organització d'El nostre estiu, el programa de... (Llegir més)

23.03.2023

Mirades’23, el Festival de Fotografia del Baix Empordà, arrenca demà divendres 24 de març i s’allargarà fins al 23 d'abril, a Torroella de... (Llegir més)

17.03.2023

Entre març i agost de 2021, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va portar a terme el procés participatiu «Amb Nom de Dona» per tal que la... (Llegir més)

16.03.2023

L'Ítaca Sant Joan tornarà a donar el tret de sortida de l'estiu a l'Estartit amb dos dies de concerts el 24 i 25 de juny. Alizz, Triquell,... (Llegir més)

16.03.2023

El proper dilluns 20 de març de 2023 s’iniciaran les obres d’urgència per canviar un tram del tub de desguàs del carrer Església de... (Llegir més)

16.03.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha iniciat aquesta setmana les obres de millora del subministrament d’aigua potable al nucli de Sobrestany,... (Llegir més)

15.03.2023

Els grups multifamiliars són espais grupals on es treballen els vincles i les relacions, on les famílies poden compartir-hi situacions de la... (Llegir més)

08.03.2023

Aquest matí, l'equip de govern i els representants dels treballadors del consistori (personal laboral i personal funcionari) han signat el nou... (Llegir més)

07.03.2023

Aquesta setmana, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acordat que tot i que el municipi no es troba en fase d’excepcionalitat per sequera... (Llegir més)

24.02.2023

La Fundació Philippe Cousteau "Unió dels Oceans" ha anunciat aquesta setmana que establirà la seva seu científica mundial a Torroella i... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis