Avisos

Estada internacional a Torroella i a l'Estartit per idear propostes d’adaptació del territori al canvi climàtic

Estudiants i professorat de la UdG i d’universitats de Finlàndia, Països Baixos i Itàlia comparteixen un programa amb visites de camp, entrevistes i conferències

13.09.2022

Estudiants i professorat universitaris internacionals participen des d’aquest dilluns, a Torroella de Montgrí, en un “laboratori d’aprenentatge”, aplicat al Baix Ter, per plantejar solucions per a l’adaptació i resiliència del territori davant el canvi climàtic. Es desenvolupa del 12 al 19 de setembre i està finançat pel programa Erasmus+.

L’estada té lloc en el marc del projecte Savingscapes, impulsat pel Departament de Geografia de la Universitat de Girona (UdG). La trobada se centra en la governança col·laborativa del paisatge. Participants de la UdG, la Universitat de Finlàndia Oriental, la Universitat de Wageningen (Països Baixos) i la Univeristat Iuav de Venècia (Itàlia) realitzaran visites de camp i compartiran coneixement en conferències i entrevistes durant una setmana.

La reflexió tindrà en compte les dades de percepció del paisatge obtingudes a partir d'una eina de ciència ciutadana desenvolupada pel mateix projecte. Es tracta d’un qüestionari que pretén identificar llocs i paisatges de particular valor entre les comunitats locals. L’enquesta participativa ha obtingut respostes de residents i turistes així com també d’actors econòmics i gestors. Així mateix, les persones que participen al laboratori treballaran amb un seguit de storymaps de l'àrea d'estudi, com a recurs pedagògic innovador.

L’estada finalitzarà dilluns, dia 19 de setembre, amb la jornada “Adaptació territorial col·laborativa al canvi climàtic: el cas del Baix Ter”, a l’Aula Rafel Llussà (Facultat de Lletres i Facultat de Turisme), on es presentaran i debatran els resultats del Laboratori.

Amb la participació de diverses persones expertes, es posaran en comú idees sobre com avançar en la governança col·laborativa de territoris complexes i en evident transformació a causa de l'emergència climàtica i la transició energètica. L’activitat està organitzada pel Departament de Geografia de la UdG, l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Girona i l'Observatori del Paisatge de Catalunya.

Programa de la sessió de cloenda (19 de setembre):

09.00 h Benvinguda
09:15 h «El projecte Erasmus + Savingscapes, de governança col·laborativa del paisatge» - Jaume Feliu, Departament de Geografia de la UdG
09:30 h «Factors determinants per a l’adaptació territorial al canvi climàtic» - Albert Llausàs, projecte RiskadapT del Departament de Geografia de la UdG
10:00 h «Protecció de la costa: planificant amb la població» - Yuting Tai, projecte Reashore de la Universitat de Wageningen (WUR)
10:30 h «Creació col·laborativa de coneixement pel canvi climàtic» -  Jaume Fortuny, projecte TeRRIFICA de l’Associació Catalana d’Unversitats Públiques (ACUP)
11: 00 h Pausa-cafè
11:30 h Taula rodona: «Adaptació territorial col·laborativa». Moderador: Sergi Nuss, Departament de Geografia de la UdG: 

  • Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí
  • Edgar Nebot, sotsinspector de Bombers del GRAF
  • Ramon Alturo, director del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
  • Francesc Camps, investigador de l’IRTA Mas Badia
  • Narcís Pou, tècnic de l'Observatori de Desigualtats Socials i de Salut de Dipsalut
  • Carolina Martí, investigadora del Departament de Geografia de la UdG

13:00 h Taller amb experts: «Com construir col·laborativament un mapa d’adaptació territorial al canvi climàtic. El cas del Baix Ter»
15:00 h Cloenda

07.12.2022

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'Institut Montgrí participen aquest curs, per segon cop, en el projecte Rossinyol, un programa de... (Llegir més)

02.12.2022

El Pomatec ha arribat a la 22a edició amb l'emergència climàtica i els problemes i reptes que planteja com a element central. El Cinema Montgrí... (Llegir més)

01.12.2022

Formen part del projecte la Diputació de Girona, juntament amb els ajuntaments de Gualta, de Torroella de Montgrí i d'Ullà, la Universitat de... (Llegir més)

01.12.2022

Aquesta setmana passada han finalitzat els treballs d'acondicionament acústic del menjador escolar de l'Escola Guillem de Montgrí i també de... (Llegir més)

01.12.2022

Aquesta setmana han començat les obres de millora del parc infantil, situat a la plaça 11 de setembre, que s’allargaran durant un mes i mig... (Llegir més)

29.11.2022

La nova temporada, de gener a juny, oferirà una vintena d’espectacles amb propostes destacades que estan protagonitzades per dones com ‘La... (Llegir més)

25.11.2022

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí s'ha volgut sumar avui #25N a la commemoració del Dia Internacional contra la violència vers les dones, per... (Llegir més)

24.11.2022

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí s’ha adherit a la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), una iniciativa que... (Llegir més)

24.11.2022

Benvolguts veïns i veïnes, Us informem que aquesta propera setmana començaran les obres de pavimentació i millora del Camí de les Dunes,... (Llegir més)

23.11.2022

El Ple de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha aprovat les subvencions per a projectes i accions de solidaritat i cooperació internacional de... (Llegir més)

22.11.2022

L’Ajuntament de de Torroella de Montgrí ha obert una Oficina de Rehabilitació Energètica destinada a donar informació, orientació i... (Llegir més)

17.11.2022

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí impulsa la creació d'una comunitat energètica local (CEL) amb l'objectiu de fomentar l'autoconsum compartit... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis