Avisos

El Museu de la Mediterrània presenta demà el documental «Memòries d’una pandèmia”

10.03.2022

Demà divendres 11 de març, a les 19h, el Museu de la Mediterrània presentarà públicament el documental Memòries d’una pandèmia, el resultat final d’un projecte de participació ciutadana impulsat per diferents museus de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya i la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya.

L’abril del 2020, el Museu de la Mediterrània, conjuntament amb d'altres de tot Catalunya, va iniciar una campanya de recollida de documents, vídeos, imatges i objectes materials per testimoniar el pas de la COVID-19. Molts veïns i veïnes de Torroella de Montgrí i dels pobles del voltant varen respondre a aquesta crida. Tot aquest material, i l’aportat per museus de tot Catalunya, ha estat treballat des d’una visió antropològica. Ara es publica el resultat d’aquesta crida que es materialitza en un documental i cinc càpsules audiovisuals recollides a la pàgina web memoriespademia.cat

Context històric
La pandèmia representa un gran repte pels museus, ja que qüestiona la mateixa existència de la institució com a servei de la societat obert al públic. El projecte «Memòries d’una pandèmia» sorgeix d’aquesta conjuntura històrica amb la voluntat de materialitzar les vivències de la societat en un moment especialment crític, preservant la memòria testimonial i creant així un espai de resiliència.

La mirada antropològica
Per tal de conferir singularitat al projecte, s’ha incorporat a l’equip la doctora en Antropologia i Comunicació Laia Ventura, que després d’un intens buidatge i inventariat de les aportacions, ha establert cinc línies temàtiques que generen un relat transversal que cohesiona els ítems cedits: 1. Temps de pandèmia; 2. Paisatges de la pandèmia; 3. La ciutadania i el teixit comunitari; 4. Els sectors econòmics i professionals; 5. Les cures i col·lectius socials.

 Cinc relats de pandèmia
Amb els materials classificats i s’han produït les píndoles audiovisuals a partir de les imatges, vídeos i documents als quals se sumen unes entrevistes en profunditat a alguns dels donants de la campanya que generen una narració complementària als elements rebuts.

Els cinc capítols relaten experiències i recullen testimonis viscuts sobretot a la primera fase de la pandèmia, des del confinament total, passant per la desescalada i fins a l’anomenada “nova normalitat”. Les vivències, contades des de la perspectiva ciutadana, tracten les conseqüències i desigualtats socials, econòmiques i humanes derivades de la crisi sanitària.

Presència de la població de Torroella de Montgrí
En tots els elements produïts hi ha una gran presència de veïns i veïnes de Torroella de Montgrí. Hi ha la presència de diferents persones que estaven en residències de gent gran de Torroella de Montgrí, hi ha la presència de diferents talls de vídeos de cantadors del Montgrí i hi ha una presència molt important dels veïns i veïnes del carrer Hospital de Torroella de Montgrí.

Museus participants
En el projecte hi participen un total de 14 museus repartits pel territori:

  • Museu d’Història de la Immigració de Catalunya
  • Museu Comarcal de Cervera
  • VINSEUM: Museu de les Cultures del Vi de Catalunya
  • Museu de l’Hospitalet
  • Museu de la Mediterrània
  • Museu de la Vida Rural
  • Museu de Mataró
  • Museu Torre Balldovina
  • Museu d’Història de Girona
  • Museu d’Història de Catalunya
  • Ecomuseu de les Valls d’Àneu
  • Museu Etnològic del Montseny, la Gabella
  • Museu d’Història de Cambrils
  • Museu de la Pesca de Palamós
26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

11.03.2024

L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí han organitzat conjuntament, la... (Llegir més)

07.03.2024

El teixit associatiu, els centres educatius i els equipaments públics municipals de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’han unit per programar... (Llegir més)

04.03.2024

Benvolguts comerciants, Us recordem que abans de Setmana Santa estan previstes vàries recollides de cartró comercial, que se sumen a les... (Llegir més)

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis