Avisos

Marta R. Chust enceta la programació d’art contemporani del 2022 al Museu de la Mediterrània

L'exposició «Un cotxe al costat d’un camp de gira-sols» va rebre la Menció Especial d’Art Jove en la darrera edició del Festival Inund’Art

21.02.2022

El Museu de la Mediterrània va inaugurar l’exposició «Un cotxe al costat d’un camp de gira-sols», de l’artista Marta R. Chust, amb la qual es dóna el tret de sortida a la programació d’art contemporani d’enguany a l’Espai Montgrí. Marta R. Chust va ser guardonada amb la Menció especial d’Art Jove que el Festival Inund’Art atorga anualment. La seva proposta es concreta en una instal·lació que planteja una reflexió entorn de com la producció de plantacions extensives modulen la configuració d’un paisatge determinat i es podrà visitar de manera gratuïta fins al 4 d’abril de 2022.

Marta R. Chust (Barcelona, 1995) és una artista visual i educadora amb una pràctica artística que es desplega a cavall entre la investigació i la producció artística i que sorgeix com a resposta a les condicions d’un context específic. A partir de les diferents realitats d’un lloc, posa en diàleg les contradiccions, les situacions enteses com a habituals i les identitats construïdes del marc on s’inscriuen.

Per a la seva exposició a l’Espai Montgrí, l’artista presenta el projecte Un cotxe al costat d’un camp de gira-sols, una proposta que indaga entorn de com la producció de plantacions extensives modulen la configuració d’un paisatge determinat. Prenent com a cas d’estudi la zona del Baix Empordà, aquesta proposta aborda, entre d’altres, les relacions entre polítiques agràries, la temporalitat i estacionalitat turística i la creació d’un imaginari visual basat en les imatges postal.

L’exposició es concreta en una instal·lació conformada per una sèrie d’imatges que remeten a la presència del gira-sol com a element simbòlic vinculat a l’expansió turística d’aquest territori, dibuixos que incorporen notícies recollides a la premsa i que apunten cap al declivi de la producció d’aquesta planta i una peça de vídeo que incideix d’una forma poètica en les tensions i contradiccions de la presència d’aquest element en el paisatge.

Aquesta proposta, segueix línies d’investigació en consonància amb altres projectes com Pedra artificial (2019), a l’hora d’intentar entendre la idiosincràsia d’un territori a partir de l’aproximació a elements de caràcter simbòlic que tenen una presència destacada en ells.

--
Marta R. Chust (Barcelona, 1995. Viu i treballa a Girona) és Graduada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, complementa la seva formació amb un Màster d’Antropologia i Etnografia per la mateixa universitat. Ha realitzat residències artístiques a la Casa Tres Patios (Medellin, Colòmbia) amb el suport de la Sala d’Art Jove (Barcelona) i a Rad’Art (Itàlia) i ha participat en exposicions col·lectives al Centre d’Art Santa Mònica (Barcelona) i al Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, entre d’altres. Des de l’any 2015, i paral·lelament a la seva pràctica individual, treballa conjuntament amb Roc Domingo Puig (Lleida, 1992) en el desenvolupament de processos de producció i investigació artística com Pedra i plàstic, una proposta que se centra en el desplegament de la tecnologia d’internet d’alta velocitat sobre el territori, focalitzada en un primer estadi en el context de les afectacions d’aquest desplegament al Pirineu català i desenvolupat en residència al Konvent 0 de Lleida, a Cultural Rizoma de Celrà i que tindrà la seva continuïtat gràcies a la Beca d’Art i Natura que atorga el Centre d’Art La Panera de Lleida en el marc de les residències al CAN Farrera. En el camp educatiu, actualment estan desenvolupant L’anomalia, una proposta de mediació basada en les exposicions de l’Institut d’Estudis Ilerdencs dels anys 2021 i 2022.

Més informació: https://martarosellchust.com/ 

Programació d’art contemporani a l’Espai Montgrí
Des de fa prop de dues dècades, el Museu de la Mediterrània dedica un dels seus espais a la difusió de l’art contemporani, esdevenint una plataforma que ha permès donar a conèixer artistes i projectes del nostre territori. La programació de l’Espai Montgrí per aquest 2022proposa seguir establint un equilibri entre aquelles propostes que el Museu acull, i que permeten teixir i enfortir els vincles amb altres entitats del territori, i la línia d’exposicions de producció pròpia del Museu de la Mediterrània.

Així, la programació d’enguany s’inicia amb l’exposició «Un cotxe al costat d’un camp de gira-sols» de l’artista Marta R. Chust -fruit de la col·laboració amb el Festival Inund’Art- i conclourà a la tardor amb la itinerància de l’exposició «Contra natura» de l’artista saltenc Manel Bayo, en el marc de les Exposicions Viatgeres de la Diputació de Girona.

El gruix central de la programació, que es desplegarà entre els mesos d’abril i setembre, està dedicat a donar continuïtat al cicle Desplaçaments. Ressonàncies contemporànies, iniciat l’any 2020 i que proposa la presentació d’una sèrie de projectes específicament produïts pel Museu de la Mediterrània, amb la voluntat d’establir una continuïtat argumental entre aquest i la sala dedicada a la difusió de les pràctiques artístiques contemporànies.

El cicle Desplaçaments. Ressonàncies contemporànies parteix de la invitació a una sèrie d’artistes a produir un projecte que tingui en compte l’especificitat del Museu de la Mediterrània -el seu objecte d’estudi- i posi en joc elements com l’arquitectura i la història de l’edifici, les qüestions desplegades en l’exposició permanent del museu, els objectes i vestigis que formen part del seu fons de reserva o els documents que custodia el seu centre de documentació, per tal que l’exposició resultant activi una reflexió en consonància amb la del Museu, però des dels llenguatges propis de les pràctiques artístiques contemporànies. Enguany, els artistes que presentaran els seus projectes a l’Espai Montgrí són Mireia Coromina (Sant Jaume de Llierca, 1982) i Enric Farrés Duran (Palafrugell, 1983).

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

11.03.2024

L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí han organitzat conjuntament, la... (Llegir més)

07.03.2024

El teixit associatiu, els centres educatius i els equipaments públics municipals de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’han unit per programar... (Llegir més)

04.03.2024

Benvolguts comerciants, Us recordem que abans de Setmana Santa estan previstes vàries recollides de cartró comercial, que se sumen a les... (Llegir més)

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis