Avisos

El Museu de la Mediterrània es consolida com a Museu de Suport Territorial per al Baix Ter

Plafó de senyalització patrimonial a Gualta
Plafó de senyalització patrimonial a Gualta
Plafó de senyalització patrimonial a Gualta
Plafó de senyalització patrimonial a Gualta
Reunió a Bellacaire
Reunió a Bellacaire
Visita tècnica a Palau-sator
Visita tècnica a Palau-sator

16.11.2021

La dimensió territorial del Museu de la Mediterrà és una característica pròpia des de la seva fundació com a Museu del Montgrí i el Baix Ter. Gràcies a les relacions de confiança que ha anat establint al llarg dels anys i a molt treball de proximitat amb els municipis de l’entorn, el seu àmbit d'actuació depassa els límits municipals de Torroella de Montgrí i des de primers de 2020 està funcionant com a Museu de Suport Territorial-Baix Ter, una eina estratègica de foment i suport del patrimoni i la riquesa cultural, inclosa en el Pla de Museus 2030, de la Generalitat de Catalunya.

Per bé que ja fa uns mesos que s'està treballant en aquest projecte, el dijous 11 de novembre se'n va fer la presentació institucional pública, en un acte celebrat a l'Auditori que va servir per testimoniar la bona acollida i utilitzat de la iniciativa. L’acte va comptar amb la presència del director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Josep Calatayud; la cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles, Magda Gassó; el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Loureiro, i l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí; a banda d'una ampla representació institucional del territori.

El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, des dels seus inicis el 1983 sota la denominació de Museu del Montgrí i del Baix Ter, ha tingut un projecte encarat al territori. És un museu de territori que en la seva essència té una visió d’acció àmplia, i un discurs obert als pobles del voltant. Han estat moltes les accions teixides amb el territori, el lligam amb el Parc Natural, les activitats educatives, el Centre de Documentació del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, les línies de recerca dels Premis Joan Torró i Cabratosa, entre altres.

És en aquest context que el Museu de la Mediterrània va optar a ser Museu de Suport Territorial i va presentar el seu projecte per a poder desenvolupar el programa de Museu de Suport Territorial 2020-2023. Així, des de l’inici de l’any 2020, ha començat a exercir com a Museu de Suport Territorial-Baix Ter amb l’objectiu d’articular accions conjuntes i de suport amb els municipis i els actius patrimonials del territori més proper.

Com a Museu de Suport Territorial–Baix Ter es dona suport als municipis de Bellcaire d’Empordà, Fontanilles, Gualta, Pals, Palau-Sator, la Tallada d’Empordà, Ullà i Verges. En aquests primers mesos de funcionament, ja s’han portat a terme diferents accions com ara assessoraments per projectes a Ullà i Verges, s’han mancomunat serveis per la creació de continguts a Bellcaire d’Empordà i Gualta o la creació d’activitats que s’han portat a terme a Pals, Palau-Sator i Fontanilles.

Amb l'experiència acumulada aquests mesos, s’han pogut copsar algunes de les fortaleses i oportunitats que permeten impulsar positivament els elements patrimonials de cada poble, així com s’han pogut compartir les principals demandes i coordinar accions per la seva dinamització o millora.

El programa Museu de Suport Territorial
El programa de Museu de Suport Territorial previst al Pla de Museus 2030 integra aquells museus acreditats que presten un programa de serveis de suport a equipaments patrimonials bàsics i béns culturals existents en un àmbit territorial. Poden esdevenir Museu de Suport Territorial els museus acreditats amb voluntat de prestar les funcions de suport a d’altres equipaments, i amb una trajectòria que avali la seva capacitat.

Actualment a Catalunya hi ha sis projectes de Museu de Suport Territorial que han elaborat cadascun un projecte adaptat a les característiques pròpies dels respectius territoris, aplicant una metodologia consensuada amb la Direcció General del Patrimoni Cultural.  Els altres cinc museus que també desenvolupen el projecte de Museu de Suport Territorial són l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Museu de les Terres de l’Ebre, el Museu Etnològic del Montseny - La Gabella, el Museu de la Noguera i el Museu del Ter.

19.09.2023

Les operadores de telefonia mòbil comencen a oferir a Torroella de Montgrí i l'Estartit serveis mòbils de nova generació, 4G i 5G, en les bandes... (Llegir més)

18.09.2023

A partir d'avui es comencen a realitzar les activitats esportives dirigides, organitzades per l'Àrea d'Esports de l'Ajuntament de Torroella de... (Llegir més)

16.09.2023

Aquest matí s'ha celebrat l'acte institucional d'inauguració de la biblioteca Mar de Llibres de l’Estartit. L'acte ha comptat amb l'assistència... (Llegir més)

16.09.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol expressar el condol per la mort d'Antoni Vila Casas, Medalla del Montgrí 2016, i vol traslladar a... (Llegir més)

15.09.2023

L’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí ha finalitzat aquest estiu les tasques de digitalització d’alguns dels documents més singulars que... (Llegir més)

14.09.2023

El Museu de de la Mediterrània de Torroella de Montgrí acollirà la celebració segona edició de la Universitat Europea del Consell Català del... (Llegir més)

14.09.2023

Aquest migdia s'ha fet una recepció institucional al despatx d'Alcaldia de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí a la cantant Lídia Pujol,... (Llegir més)

14.09.2023

Benvolguts veïns, Us informem que a partir del 16 de setembre de 2023, el pas de vehicles motoritzats pels camins del massís del Montgrí queda... (Llegir més)

14.09.2023

L'Àrea de Turisme de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí suma nous recursos pedagògics a la ruta de l'Estar i en Tit que permet descobrir... (Llegir més)

08.09.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol expressar el condol per la mort d'Eduardo Rincon García, Medalla del Montgrí 2022, i vol traslladar a... (Llegir més)

07.09.2023

La Generalitat de Catalunya ha informat a l’Ajuntament de Torroella de Montgrí que a partir de demà 8 de setembre de 2023 s’iniciaran les obres... (Llegir més)

06.09.2023

La cantant Lídia Pujol serà guardonada amb el V Premi Espai Ter de música en reconeixement a la seva trajectòria musical i artística però... (Llegir més)

04.09.2023

Aquest matí s’ha presentat el projecte educatiu «Educasèpia. Cuidem la mar i els pescadors des del plat», una iniciativa que pretén acostar... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis