Avisos

Programen per dissabte un recompte de fartets a la Pletera obert al públic

L'activitat permetrà conèixer l'estat actual de la població i implicar la ciutadania en tasques de recerca científica

14.09.2021

A la Pletera hi ha un dels pocs nuclis de població de fartet (Aphanius iberus) de tota Catalunya. Aquest peix, endèmic de la península Ibèrica, es troba en greu perill d´extinció.

En el marc d’un projecte LIFE-NATURA “Restauració i ordenació de les llacunes i sistemes costaners del Baix Ter”, es varen realitzar diverses actuacions encaminades a millorar la situació del fartet de la Pletera. Des de llavors, i per tal de saber com va evolucionant el seu estat en aquest espai, s’han d’anar realitzant estudis i seguiments de les poblacions.

Ara, la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis i el Museu de la Mediterrània, inicien unes activitats de ciència ciutadana a la Pletera encaminades a realitzar aquests seguiments de forma anual.

Fent servir unes trampes, els participants agafaran fartets de les basses de la Pletera i, amb l’ajuda de científics, aprendran a identificar-los i a agafar les dades que es necessiten per fer-ne el seguiment (sexe, mida i edat). Amb les dades recopilades es podrà saber l’estat actual del fartet a les basses de la Pletera.

Es faran dues sessions de recompte, a les 9 i a les 11. L'aforament és limitat (màxim 10 persones per sessió, majors de 8 anys) i cal inscripció prèvia fins a 24 h abans de la realització de l'activitat.

Més info a https://www.museudelamediterrania.cat/ca/programacio/c/5411-apren-a-coneixer-el-fartet.html

Què és la ciència ciutadana?
La ciència ciutadana és la participació oberta del públic general en els processos i activitats de recerca. D’aquesta manera, s’implica la ciutadania en les tasques pròpies d’una investigació científica amb l’objectiu de compartir el mètode, la recollida de dades i els resultats amb un ampli espectre de la població.

La ciència ciutadana inclou projectes dissenyats pels científics en els què els ciutadans participen en la recollida de dades. Aquests projectes permeten a la societat avançar en una millor comprensió de l’entorn, dels serveis ecosistèmics o dels riscos ambientals i sovint comporten una major implicació en la conservació de l’entorn i la millora de la salut ambiental per part dels ciutadans. Beneficien, per tant, el col·lectiu científic però també la ciutadania.

01.07.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha inciat avui 1 de juliol una campanya intensiva de sensibilització amb l’objectiu de conscienciar la... (Llegir més)

28.06.2024

La Fundació Hospital-Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí i la Fundació "la Caixa" han formalitzat aquest matí la signatura d’un... (Llegir més)

27.06.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha rebut en donació el fons documental de la família Quintana, que des del 2020 es trobava en règim de... (Llegir més)

23.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol felicitar a la UE Torroella pel seu històric ascens a Primera Catalana. Per celebrar aquest èxit s'han... (Llegir més)

20.06.2024

Aquest vespre s’ha inaugurat l’espai en memòria de les persones víctimes i represaliades per la Guerra Civil i el franquisme a Torroella de... (Llegir més)

20.06.2024

El Consell Comarcal del Baix Empordà, amb col·laboració de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i de la resta de municipis de la comarca... (Llegir més)

18.06.2024

Les persones víctimes i represaliades de la Guerra Civil Espanyola i del règim franquista tindran un espai de memòria i reconeixement a Torroella... (Llegir més)

17.06.2024

Torroella de Montgrí i l'Estartit participen aquest estiu en la campanya concurs per poder revalidar la Bandera Verda d'Ecovidrio aconseguida els... (Llegir més)

17.06.2024

Benvolguts veïns, Us informem que el proper divendres 21 de juny de 2024 al matí es realitzarà un exercici professional per part de diversos... (Llegir més)

17.06.2024

L'emblemàtica Casa Masó, antiga presó de Torroella de Montgrí, seu de la Policia Local i de Creu Roja, s'incorporarà en breu al catàleg... (Llegir més)

14.06.2024

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha visitat avui el port de l’Estartit on el Departament, a través de Ports de la Generalitat,... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament farà aquest estiu un pas més per reforçar la pacificació del trànsit al passeig de Catalunya de Torroella de Montgrí i... (Llegir més)

14.06.2024

El passat dissabte 8 de juny va tenir lloc la presentació de la primera edició de la Backyard Ultra Montgrí al Pavelló Municipal d’Esports.... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis