Avisos

L’educació a la Segona República centrarà la III Jornada de Memòria Històrica Local de Torroella de Montgrí

El Museu del Montgrí programa dues conferències, un diàleg i un documental, del 14 al 28 de maig

13.05.2021

El món de l’educació a Catalunya durant la Segona República serà el tema central de la III Jornada per la Memòria Històrica Local, que programa el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí entre el 14 i el 18 de maig. Coincidint el 90è aniversari de la proclamació de la República, el museu ha volgut convertir aquesta jornades en un espai de reflexió i d’homenatge a l’escola republicana, un ensenyament que encara avui és un referent on emmirallar-se.

Les jornades pretenen recuperar la història a través, principalment, de la memòria oral d’aquelles persones que varen viure la Segona República, la Guerra Civil, l'Exili, la lluita contra el Franquisme i la transició cap a la democràcia. S’han programat quatre activitats diferents, dues conferències, un diàleg i la projecció d’un documental. I a més a més hi haurà obert l’espai de Recepció de Memòria, per tal que tots aquells que vulguin ens puguin llegar objectes, documents o transmetre la seva memòria oral.

III Jornada de Memòria Històrica Local “Des de la rereguarda”

La temàtica d’enguany, «L’educació a Catalunya durant la Segona República i la Guerra Civil (1931-1939)», ens porta a reflexionar sobre un fet que ens acompanya durant tota la vida: l’educació. L’ensenyament d’aquells anys a Catalunya és encara avui un referent on emmirallar-nos. En poc temps, el nostre país va aconseguir situar-se a l’avançada europea en renovació pedagògica, traduint políticament el que feia anys que s’estava gestant en les escoles catalanes. I més enllà de polítiques i lleis: mestres. Persones que deixaren la seva vida per intentar aconseguir un esdevenir millor de la humanitat.

Les terceres jornades seran també això, un homenatge als mestres, gent activa, compromesa, entusiasta, amb inquietuds, amb ganes de canviar l’escola. Són mestres que experimenten els mètodes dels grans pedagogs del moment, una generació excepcional de mestres que revolucionen l’ensenyament del país i esdevenen referents des d’aleshores fins als nostres dies.

Programa d’activitats

  • Divendres 14 de maig, 19h. Conferència “Els mestres de la República” a càrrec de Salomó Marquès, pedagog i professor emèrit de la Universitat de Girona.
  • Divendres 21 de maig, 19h. Conferència “L’educació en temps de guerra i revolució a Catalunya” a càrrec d’Emili Cortavitarte, escriptor, historiador i professor.
  • Dissabte 22 de maig, 17.00h. Projecció del documental “Els mestres catalans, de la guerra a l’exili” d’Agustí Corominas, cineasta i pedagog. Cinema Montgrí (taquella inversa).
  • Divendres 28 de maig, 19h.  Diàleg “De l’educació republicana a l’educació actual. Passat i present: reptes” a càrrec de Miquel Àngel Montón, llicenciat en història i professor de secundària de l’Institut Montgrí, i Rosa Cañadell, llicenciada en Psicologia i Magisteri.

Recepció de memòria

Aprofitant la celebració de les jornades es torna a fer una crida a les persones per tal que ens aportin memòria oral, objectes, documents i records del què va ser aquella època i els seus esdeveniments. Valorant les memòries personals perquè puguin esdevenir memòries col·lectives. L’espai de Recepció de Memòria estarà obert els dilluns 17, 24 i 31 de maig de 10.00 a 13.00 h.

19.09.2023

Les operadores de telefonia mòbil comencen a oferir a Torroella de Montgrí i l'Estartit serveis mòbils de nova generació, 4G i 5G, en les bandes... (Llegir més)

18.09.2023

A partir d'avui es comencen a realitzar les activitats esportives dirigides, organitzades per l'Àrea d'Esports de l'Ajuntament de Torroella de... (Llegir més)

16.09.2023

Aquest matí s'ha celebrat l'acte institucional d'inauguració de la biblioteca Mar de Llibres de l’Estartit. L'acte ha comptat amb l'assistència... (Llegir més)

16.09.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol expressar el condol per la mort d'Antoni Vila Casas, Medalla del Montgrí 2016, i vol traslladar a... (Llegir més)

15.09.2023

L’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí ha finalitzat aquest estiu les tasques de digitalització d’alguns dels documents més singulars que... (Llegir més)

14.09.2023

El Museu de de la Mediterrània de Torroella de Montgrí acollirà la celebració segona edició de la Universitat Europea del Consell Català del... (Llegir més)

14.09.2023

Aquest migdia s'ha fet una recepció institucional al despatx d'Alcaldia de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí a la cantant Lídia Pujol,... (Llegir més)

14.09.2023

Benvolguts veïns, Us informem que a partir del 16 de setembre de 2023, el pas de vehicles motoritzats pels camins del massís del Montgrí queda... (Llegir més)

14.09.2023

L'Àrea de Turisme de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí suma nous recursos pedagògics a la ruta de l'Estar i en Tit que permet descobrir... (Llegir més)

08.09.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol expressar el condol per la mort d'Eduardo Rincon García, Medalla del Montgrí 2022, i vol traslladar a... (Llegir més)

07.09.2023

La Generalitat de Catalunya ha informat a l’Ajuntament de Torroella de Montgrí que a partir de demà 8 de setembre de 2023 s’iniciaran les obres... (Llegir més)

06.09.2023

La cantant Lídia Pujol serà guardonada amb el V Premi Espai Ter de música en reconeixement a la seva trajectòria musical i artística però... (Llegir més)

04.09.2023

Aquest matí s’ha presentat el projecte educatiu «Educasèpia. Cuidem la mar i els pescadors des del plat», una iniciativa que pretén acostar... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis