L'Ajuntament ha contractat una empresa especialitzada per intentar salvar les emblemàtiques palmeres de Can Quintana de la plaga del morrut. Tot i que des de la brigada municipal ja s'hi han estat aplicant els tractament preventius recomanats des l'any 2015, aquest plaga és molt difícil de combatre i en la majoria de casos els arbres no es poden salvar, com va passar el 2014 amb les de la plaça Quintana i Combis i la plaça de l'Església de l'Estartit.
La regidora de Medi Ambient i presidenta de l'Organisme Autònom Museu de la Mediterrània, Natàlia Navarro, argumenta que «malgrat la dificultat que comporta el control d'aquesta plaga, continuem aplicant els tractament recomanats i fent tot el possible per salvar-les, ja que tot i no ser un arbre propi d’aquestes latituds, moltes d’elles s’han convertit en elements molt emblemàtics del nostre patrimoni paisatgístic i vegetal, com és el cas de les del pati de Can Quintana».
Malauradament, dues de les nou palmeres que hi ha no s'han pogut salvar. La resta, segons els tècnics, evolucionen favorablement, especialment la més propera a la biblioteca, que era la més afectada i en la darrera revisió, realitzada la setmana passada, ha millorat notablement. No obstant això, l’empresa especialitzada continuarà aplicant un tractament intensiu que, en aquest cas, va més enllà del que estableixen des de la Generalitat.
El morrut roig de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus) és un coleòpter barrinador de la família dels curculiònids, originari del Sud-est asiàtic i la Polinèsia. Al nostre municipi va arribar al 2012. Tan bon punt se’n va tenir coneixement, l’Ajuntament va iniciar una campanya seguint les directrius del Servei de Sanitat Vegetal, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Després de fer un inventari de totes les palmeres del municipi, es va demanar la màxima col·laboració dels propietaris.