Avisos

El DARP i l'IRTA continuen treballant en l'estudi i control de la plaga del bernat marbrejat

Aquesta espècie invasora es refugia a les llars per passar l'hivern i ja s'ha detectat la seva presència al nostre municipi

18.02.2021

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i l’IRTA  continuen treballant en el seguiment, estudi i control de la plaga del bernat marbrejat (Halyomorpha haly). Aquesta plaga es va detectar a Catalunya l’any 2016 a Girona i des de llavors s’ha anat estenent per diversos municipis, especialment del litoral català.

La plaga en aquests moments es localitza principalment a l’entorn urbà, però hi ha el perill que comenci a afectar els cultius agrícoles durant l’estiu, principalment fruiters i hortalisses, i provoqui danys greus. Per aquest motiu, el Departament d’Agricultura, en col·laboració amb l’IRTA, està duent a terme un seguiment intensiu i estudis sobre aquesta nova plaga. També s’han tramès escrits als ajuntaments i es treballa en col·laboració amb moltes Associacions de Defensa Vegetal (ADV) per prospectar el territori.

Bernat Marbrejat
La xinxa Halyomorpha halys és un insecte d’origen asiàtic present en diversos països d’Europa. Es desenvolupa i es reprodueix en un gran nombre de plantes i arbres d’espais verds, i quan arriba la tardor busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar l’hivern. 

El bernat marró marbrejat desenvolupa el seu cicle anual en dues fases. La fase de primavera i estiu, en la qual s’alimenta i reprodueix a les plantes, i la fase de tardor i hivern, que és quan hiverna i no necessita alimentar-se.

Darrerament, ja s’han trobat individus d’aquesta plaga en cultius d’hortalisses del Parc Agrari del Baix Llobregat i en fruiters de l’Alt Empordà.

Guia tècnica i tríptic
El Departament d’Agricultura, conjuntament amb l’IRTA i la Universitat de Barcelona, han editat una Guia tècnica molt útil amb els darrers coneixements sobre la plaga. Aquesta publicació pretén donar a conèixer aquests coneixements als tècnics assessors en gestió integrada de plagues dels ajuntaments i de les ADV i a la ciutadania en general. S’hi expliquen els darrers avenços en el coneixement sobre la biologia d’aquest insecte, i les claus i els detalls que han de permetre diferenciar-lo d’altres espècies de bernats d’aspecte similar. També s’hi detallen els mètodes de control més eficaços sobre els quals s’està treballant a escala europea i mundial, i també a Catalunya.

A banda d’aquesta nova Guia, el Departament va publicar l’any passat un tríptic informatiu i un pòster adreçat a la ciutadania, on s’explica la biologia de l’insecte i es demana la seva col·laboració.

01.07.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha inciat avui 1 de juliol una campanya intensiva de sensibilització amb l’objectiu de conscienciar la... (Llegir més)

28.06.2024

La Fundació Hospital-Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí i la Fundació "la Caixa" han formalitzat aquest matí la signatura d’un... (Llegir més)

27.06.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha rebut en donació el fons documental de la família Quintana, que des del 2020 es trobava en règim de... (Llegir més)

23.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol felicitar a la UE Torroella pel seu històric ascens a Primera Catalana. Per celebrar aquest èxit s'han... (Llegir més)

20.06.2024

Aquest vespre s’ha inaugurat l’espai en memòria de les persones víctimes i represaliades per la Guerra Civil i el franquisme a Torroella de... (Llegir més)

20.06.2024

El Consell Comarcal del Baix Empordà, amb col·laboració de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i de la resta de municipis de la comarca... (Llegir més)

18.06.2024

Les persones víctimes i represaliades de la Guerra Civil Espanyola i del règim franquista tindran un espai de memòria i reconeixement a Torroella... (Llegir més)

17.06.2024

Torroella de Montgrí i l'Estartit participen aquest estiu en la campanya concurs per poder revalidar la Bandera Verda d'Ecovidrio aconseguida els... (Llegir més)

17.06.2024

Benvolguts veïns, Us informem que el proper divendres 21 de juny de 2024 al matí es realitzarà un exercici professional per part de diversos... (Llegir més)

17.06.2024

L'emblemàtica Casa Masó, antiga presó de Torroella de Montgrí, seu de la Policia Local i de Creu Roja, s'incorporarà en breu al catàleg... (Llegir més)

14.06.2024

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha visitat avui el port de l’Estartit on el Departament, a través de Ports de la Generalitat,... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament farà aquest estiu un pas més per reforçar la pacificació del trànsit al passeig de Catalunya de Torroella de Montgrí i... (Llegir més)

14.06.2024

El passat dissabte 8 de juny va tenir lloc la presentació de la primera edició de la Backyard Ultra Montgrí al Pavelló Municipal d’Esports.... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis