El Ple de Torroella de Montgrí ha aprovat l'adhesió de l'Ajuntament al Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia (PAESC), una de les iniciatives de la Unió Europea (UE) més ambicioses com a mecanisme de participació ciutadana en la lluita contra l’escalfament de la terra. D'aquesta manera, el consistori fa un pas més en el seu compromís amb la sostenibilitat i la lluita i adaptació contra el canvi climàtic.
L'adhesió al PAESC comportarà una actualització, revisió i ampliació dels compromisos adoptats el febrer de 2012 quan l'Ajuntament va adherir-se al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia Sostenible Local (PAES), una iniciativa també de la UE, promoguda el 2008, que tenia com a horitzó reduir les emissions de CO2 en més d'un 20% per a l'any 2020.
Fruit d'aquest compromís, l'Ajuntament va aprovar el 2013 un Pla d’Acció per l’Energia Sostenible, on es definien un total de 74 accions en matèria d'energia, mobilitat, residus i aigua, per assolir els compromisos de reducció de gasos d'efecte hivernacle, una gran part de les quals ja s'han executat. Entre aquestes es poden destacar la instal·lació de calderes de biomassa a les escoles Guillem de Montgrí i Portitxol, la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a l’Espai Ter o la col·locació de punts de recàrrega per vehicles elèctrics a la via pública, entre d’altres.
La nova proposta europea fixa nous objectius per a l'horitzó del 2030. Els Ajuntaments signants assumeixen el compromís de reduir com a mínim un 40% les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) l’any 2030 respecte de l’any 2005 i l'adopció d'un enfocament conjunt per abordar la mitigació i adaptació al canvi climàtic. Aquest darrer seria una les grans novetats respecte al PAES del 2008.
La regidora de Medi Ambient, Natàlia Navarro, destaca la importància d'aquest nou pas i subratlla que des de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí ja fa anys que s'està portant una política com activa i pionera, fins i tot, en matèria de sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, argumenta que l’adaptació al canvi climàtic continua essent un complement a la mitigació necessària i indispensable, i és una eina per incrementar la resiliència del territori.
Redacció d'un pla d'accions
Un cop aprovada l'adhesió al PAESC, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí es compromet a elaborar un Pla d’Acció pel Clima i l’Energia en un termini màxim de dos anys. L’abast del document respondrà a les directrius que s’estableixin per part de la Comissió d’Energia de la Unió Europea i inclourà un inventari base d’emissions i una avaluació de les vulnerabilitats i riscos al canvi climàtic. Per a la realització d’aquestes tasques es comptarà amb el suport de la Diputació de Girona, Coordinadora Territorial del Pacte a les Comarques Gironines.
Navarro recorda que el treball per la sostenibilitat que promou l'Ajuntament és totalment transversal i afecta tots els àmbits de la gestió municipal: desenvolupament turístic respectuós amb l’entorn, mobilitat, estalvi energètic, optimització de la gestió forestal pública, recuperació d’espais, potenciació i protecció dels paratges naturals i els seus hàbitats, restauració d’elements del patrimoni , etc.
Més informació:
- Pla d’Acció per l’Energia Sostenible de Torroella de Montgrí
- Dossier Compromesos amb la sostenibilitat
- Proposta d'acord d'ahesió al Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia (PAESC)