El Ple de Torroella de Montgrí ha aprovat el Codi de conducta d'alts càrrecs i el compromís d'elaborar un Pla anual de control financer, dues iniciatives orientades a reforçar les pràctiques de bon govern i transparència que ja es venen implementant.
El codi de conducta és un document que conté els principis ètics a què s’han de sotmetre els alts càrrecs, així com les normes de conducta per les quals s’han de regir. Inclou uns compromisos generals, en relació amb els conflictes d’interessos i grups d’interès, i en relació amb la ciutadania. Es tracta d'un document elaborat per la Xarxa de Governs Transparents, en què també hi han participat la Generalitat, les 4 diputacions, el Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC), l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. Amb aquest instrument es vol facilitar el compliment de la Llei de Transparència als ens que integren l’administració local. Torroella de Montgrí és dels primers municipis de Catalunya en aprovar-lo.
D'altra banda, el Pla anual de control financer esdevindrà una eina per millorar l'eficàcia, l'eficiència i l'economia de l'ajuntament. Es tracta d'una eina que permetrà comprovar el grau de compliment de la normativa i les directrius que regeixen la gestió econòmica i financera municipal. En el pla s'estableixen un protocols d'actuació per adequar la gestió econòmica a tots els requeriments normatius, donar-li una major agilitat i generar més confiança. Entre d'altres coses, es prestarà especial atenció al tràmit i al pagament de les factures, per adequar-se a la Llei de morositat, i al fet que totes les despeses municipals tinguin sempre, prèviament, un partida i una proposta prèvia, per evitar que entrin factures sense consignació ni partida assignada. El pla financer s'aprovarà sempre a inicis d'any i a final d'any es donarà compte al Ple d'un informe d'Intervenció on es repassarà el seu grau de compliment. Serà una eina que reforçarà la fiscalització i el control permanent que ordinàriament ja es realitza, a través d'una visió de conjunt molt més exhaustiva de la gestió econòmica municipal.
Per a l'alcalde, Jordi Colomí, aquestes són dues eines demostren com l'exigència de transparència i participació es poden convertir en una oportunitat per millorar la gestió pública. En aquest sentit, argumenta que la posada en marxa de mesures de bon govern, transparència i participació ciutadana serà una prioritat per a l'equip de govern municipal.