Avisos

Divendres s'inaugura al Museu de la Mediterrània l'exposició monogràfica sobre el desenvolupament del projecte Life Pletera

13.06.2018

Aquest divendres, 15 de juny, a les 19 h, s’inaugura al Museu de la Mediterrània, l'exposició «Re-fer el paisatge», en què es fa un exhaustiu repàs, des de diferents punts de vista, al desenvolupament i als resultats del projecte Life Pletera (2014-2018). Es podrà visitar fins al 15 d'octubre a l’Espai Baix Ter.

El Life Pletera ha representat una ambiciosa i molt innovadora iniciativa de desurbanització i restauració ambiental, que ha donat resposta a una vella aspiració del territori. Ha permès retornar a la natura un espai d’altíssim valor mediambiental, emplaçat al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, que va ser parcialment urbanitzat a finals dels 80. Hi ha pocs precedents similars a Europa, la qual cosa el fan un projecte pràcticament inèdit.

El seu desenvolupament ha estat un exemple d’intervenció multidisciplinar, que ha permès incidir en aspectes molt diversos i de màxim interès públic, com són la lluita contra el canvi climàtic (increment del nivell del mar i major freqüència de pertorbacions intenses), la preservació de la biodiversitat, la recuperació de zones humides o la contribució al desenvolupament d’una nova manera d’entendre la gestió del territori. La seva execució també permetrà que aquest àmbit es converteixi en un potent pol d’atracció ecoturística i, per tant, en una eina de dinamització econòmica local del territori.

Per donar a conèixer els diferents vessants del Life Pletera, l’exposició s’ha estructurat en tres apartats. D’una banda, s’explica l’interès ecològic de l’espai, les espècies més característiques i els principals trets del seu funcionament ecològic. D’altra banda, es mostra el procés de restauració i de recuperació del sistema costaner desenvolupat en el marc del projecte Life Pletera, els criteris ecològics aplicats durant la restauració i els resultats obtinguts. Finalment, s’analitza quin ha estat el procés històric fins arribar a la desurbanització, des d’un repàs a la política urbanística de les darreres dècades del segle passat, fins a la valorització del patrimoni natural com a element de desenvolupament cultural, social i turístic.

L’exposició remarca la importància de la conservació dels ecosistemes costaners en bon estat pels serveis ecosistèmics que ofereix a la societat, especialment de protecció del litoral, en un context futur de canvi climàtic. També té un caire demostratiu, aplicable a altres zones costaneres del litoral català, de mostrar com encara es poden recuperar la funcionalitat ecològica i els serveis ecosistèmics de zones costaneres castigades per la pressió urbanística.

Pograma Life

Life Pletera és l'acrònim del projecte «Desurbanització y recuperació de la funcionalitat ecològica en els sistemes costaners de la Pletera (LIFE13 NAT/ES/001001»). És un projecte subvencionat pel programa Life, l’instrument financer de la Comissió Europea per a la preservació del medi ambient a Europa. El Life Pletera té un pressupost de 2.528.148 euros, el 75% dels quals (1.896.111) estan aportats pel programa Life. La resta l’aporten l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, com a beneficiari del projecte; el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona (UdG) i l’empresa pública Tragsa, com a socis. També compta amb el suport, com a cofinançadors, de la Diputació de Girona, i del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a través de la Fundación Biodiversidad.

01.07.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha inciat avui 1 de juliol una campanya intensiva de sensibilització amb l’objectiu de conscienciar la... (Llegir més)

28.06.2024

La Fundació Hospital-Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí i la Fundació "la Caixa" han formalitzat aquest matí la signatura d’un... (Llegir més)

27.06.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha rebut en donació el fons documental de la família Quintana, que des del 2020 es trobava en règim de... (Llegir més)

23.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol felicitar a la UE Torroella pel seu històric ascens a Primera Catalana. Per celebrar aquest èxit s'han... (Llegir més)

20.06.2024

Aquest vespre s’ha inaugurat l’espai en memòria de les persones víctimes i represaliades per la Guerra Civil i el franquisme a Torroella de... (Llegir més)

20.06.2024

El Consell Comarcal del Baix Empordà, amb col·laboració de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i de la resta de municipis de la comarca... (Llegir més)

18.06.2024

Les persones víctimes i represaliades de la Guerra Civil Espanyola i del règim franquista tindran un espai de memòria i reconeixement a Torroella... (Llegir més)

17.06.2024

Torroella de Montgrí i l'Estartit participen aquest estiu en la campanya concurs per poder revalidar la Bandera Verda d'Ecovidrio aconseguida els... (Llegir més)

17.06.2024

Benvolguts veïns, Us informem que el proper divendres 21 de juny de 2024 al matí es realitzarà un exercici professional per part de diversos... (Llegir més)

17.06.2024

L'emblemàtica Casa Masó, antiga presó de Torroella de Montgrí, seu de la Policia Local i de Creu Roja, s'incorporarà en breu al catàleg... (Llegir més)

14.06.2024

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha visitat avui el port de l’Estartit on el Departament, a través de Ports de la Generalitat,... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament farà aquest estiu un pas més per reforçar la pacificació del trànsit al passeig de Catalunya de Torroella de Montgrí i... (Llegir més)

14.06.2024

El passat dissabte 8 de juny va tenir lloc la presentació de la primera edició de la Backyard Ultra Montgrí al Pavelló Municipal d’Esports.... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis