Avisos

L'Ajuntament retira tres palmeres emblemàtiques mortes per la plaga del morrut roig

(31.01.14) La brigada municipal ha retirat aquest matí les palmeres de la plaça Quintana i Combis, de Torroella de Montgrí, i de la plaça de l’Església de l’Estartit, que malauradament no s’han pogut salvar malgrat els tractaments intensius aplicats per lluitar contra la plaga del morrut roig. L'operatiu no ha estat exempt de dificultat ja que es tractava d'exemplars molt grans, per la qual cosa s'ha hagut d'utlitzar una grua de gran tonatge i un camió cistella per tallar-les en diferents blocs.
Per bé que l’Ajuntament està portant a terme totes les recomanacions fetes pels especialistes, l’experiència fa concloure que a la llarga la pràctica totalitat de palmeres, tan públiques com privades, acabaran morint. Malgrat això, continuem aplicant els tractament recomanats i fent tot el possible per salvar-les, ja que tot i no ser un arbre propi d’aquestes latituds, moltes d’elles s’han convertit en elements molt emblemàtics del nostre paisatge. Algunes de les més significatives, com les del pati de Can Quintana, no evidencien signes externs d’afectació, però això no vol dir que no estiguin afectades. Cal tenir en compte que quan apareixen els primers símptomes el morrut ja pot fer entre un i dos anys que hi està actuant. Per això, l’Ajuntament mantindrà la lluita per contenir la plaga.
El morrut roig de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus) és un coleòpter barrinador de la família dels curculiònids, originari del Sud-est asiàtic i la Polinèsia. Les primeres deteccions a l’Estat espanyol es van produir l’any 1995 a les províncies andaluses de Granada i Màlaga i, posteriorment, sobre tot a partir de l’any 2000, es va detectar a altres regions del litoral mediterrani. Actualment es troba a tots els països del litoral mediterrani on ha provocat la mort de milers de palmeres del gènere Phoenix.

A Catalunya, el primer focus de la plaga es va localitzar a la localitat del Vendrell (comarca del Baix Penedès, província de Tarragona) el mes de desembre del 2005. Al nostre municipi va arribar ara farà justament dos anys. Tant bon punt se’n va tenir coneixement, l’Ajuntament va iniciar una campanya seguint les directrius del Servei de Sanitat Vegetal, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Després de fer un inventari de totes les palmeres del municipi, es va demanar la màxima col·laboració dels propietaris. 
 
 
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

11.03.2024

L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí han organitzat conjuntament, la... (Llegir més)

07.03.2024

El teixit associatiu, els centres educatius i els equipaments públics municipals de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’han unit per programar... (Llegir més)

04.03.2024

Benvolguts comerciants, Us recordem que abans de Setmana Santa estan previstes vàries recollides de cartró comercial, que se sumen a les... (Llegir més)

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis