Del 7 al 27 d’abril, Torroella de Montgrí acollirà la campanya "21 dies, d’entrada en català", una iniciativa que busca fomentar l’ús social del català en les interaccions quotidianes. Aquesta campanya convida la ciutadania a adoptar l’hàbit de començar sempre en català quan es dirigeixen a una altra persona, independentment de la seva aparença o de la llengua en què respongui.
L’objectiu d’aquesta acció és reforçar el català com a llengua de cohesió i inclusió social, i trencar amb la inèrcia de canviar de llengua automàticament. L’experiència demostra que, si mantenim el català d’entrada, moltes persones l’entenen i s’hi acaben sumant.
Per donar el tret de sortida a la campanya, el proper 10 d’abril, a les 19 h, a La Sala es farà un acte de presentació amb la participació del grup teatral Teló Esquinçat i d’alumnes dels cursos de català del municipi, que compartiran experiències i reflexions sobre la importància de mantenir el català viu en tots els àmbits.
Els dies 8 i 9 d'abril, l'Oficina del Consorci per la normalització linguística del municipi, oferirà un taller de sensibilització lingüística per a treballadors de l'Ajuntament que fan atenció al públic per sensibilitzar-los de la importància de parlar, d’entrada, en català, i no canviar de llengua en funció de l’aparença de l’usuari.
Així mateix, el dia 27 d’abril, a les 12 h, a la plaça de la Vila es realitzarà el tancament de la campanya amb una Filosofia a l’Àgora amb la xerrada “La submissió lingüística, un hàbit letal”, a càrrec d'Àstrid Bierge, periodista catalana que ha estat tertuliana a TV3, La Xarxa TV, La Xarxa i Ràdio 4.
A part de les activitats organitzades per la campanya, també es portarà a terme una campanya de comunicació, amb material en paper que es distribuirà pels equipaments municipals i comerços, així com difusió a través de les xarxes corporatives de l'Ajuntament, amb l'objectiu de donar visibilitat a la campanya.
La regidora de cultura i educació, Anna Company ha manifestat que "És un plaer per a Torroella de Montgrí acollir la campanya "21 dies, d’entrada en català". Aquesta iniciativa ens brinda l'oportunitat de reflexionar sobre els nostres hàbits lingüístics i de reforçar el català com a llengua de cohesió i inclusió social. Animem tota la ciutadania a participar-hi activament, adoptant l'hàbit de començar sempre en català en les seves interaccions quotidianes. Aquesta pràctica no només enforteix la nostra llengua, sinó que també facilita la integració de les persones que l'estan aprenent. Recordem que les llengües es mantenen vives quan les utilitzem diàriament i les compartim amb tothom"
Més informació: https://www.cpnl.cat/xarxa/cnlgirona/21dies/