Aquest dissabte, 11 de gener, el Cinema Montgrí serà escenari d’un acte d’homenatge a Joan Ferraté, destacat crític literari, poeta i traductor, en el marc de les commemoracions del centenari del seu naixement. Aquesta jornada posa punt final a un seguit d’activitats celebrades durant el 2024 a Reus, Girona, Sant Cugat i Torroella de Montgrí, municipi que durant anys va acollir la seva àmplia biblioteca personal.
La jornada començarà a les 18.30 h amb una recepció al vestíbul del cinema.
A les 19.15 h es projectarà el documental dol no hi ha més enllà ni desig entremig d'Esteve Subirah, enregistrat el 2017 a la casa de Torroella on la seva filla tenia dipositada la biblioteca, abans del trasllat del seu fons a la Universitat de Girona. El documental, que examina la relació entre memòria, llegat cultural i la materialitat dels llibres, inclou testimonis d’Amalia Ferraté Zeta, filla de Joan Ferraté, i Jordi Cornudella, marmessor literari del llegat dels germans Joan Ferraté i Gabriel Ferrater.
Després de la projecció, Amalia Ferraté Zeta protagonitzarà una acció poètica, seguida d’un col·loqui entre Jordi Cornudella i Esteve Subirah.
La jornada culminarà amb una tertúlia a La Sala, on els assistents podran aprofundir en el llegat literari i intel·lectual de Ferraté.
Un llegat cultural de gran abast
Joan Ferraté (Reus, 1924 – Barcelona, 2003) és reconegut com un dels grans teòrics i crítics literaris catalans del segle XX, a més de ser editor, poeta i traductor. La seva obra, sovint menys coneguda que la del seu germà Gabriel Ferrater, destaca per la profunditat i solidesa de les seves aportacions en el camp de la teoria literària. El seu Catàleg general 1952-1981 (1987) és una referència imprescindible, així com els seus treballs com a traductor i editor.
El film de Subirah porta per títol dol no hi ha més enllà ni desig entremig i és una investigació sobre la fisicitat en forma de video-documental. La gestió del fons d'en Joan Ferraté a mans de la seva filla Amalia serveix per examinar la importància de la memòria feta volum, matèria. Els vincles emocionals del record són substituïts pel pes dels objectes, tan difícils de suportar com el llegat d'un pare absent. Junt a la mirada de l'Esteve Subirah i el testimoni de l'Amalia, una sèrie de personatges ens ajuden a construir aquest assaig visual: Jordi Cornudella ens descriu els fets controvertits d'aquesta història i Enric Casasses culmina el projecte amb el recitat d'uns versos lligats a l'obra poètica de Joan Ferraté.
Reflexió i el reconeixement
L’Ajuntament de Torroella de Montgrí agraeix als promotors de la iniciativa la tasca per difondre l’obra de Ferraté i posar en valor la seva vinculació amb el municipi. Amb aquest acte, es tanca Torroella de Montgrí un any dedicat a recordar i reivindicar un dels intel·lectuals més rellevants del nostre país, destacant el seu paper com a referent cultural i el seu llegat literari.