L'Ajuntament encarrega un estudi preliminar per a la rehabilitació integral del Cinema Montgrí i la Sala

01.08.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha contractat la redacció d'un avantprojecte i estudi estructural de l'edifici del Cinema Montgrí i la Sala, amb l'objectiu de determinar les actuacions necessàries per a la seva millora i rehabilitació integral. Construït l’any 1925 i inaugurat el 1928, seguint el modern estil “art déco”, és un dels edificis més singulars del patrimoni municipal i està catalogat a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Amb aquest projecte, l’Ajuntament vol consolidar i posar en valor els elements arquitectònics més destacats, així com garantir la seva estabilitat estructural i funcionalitat d’acord amb els usos actuals. L’estudi que s’ha contractat servirà de base per a la redacció del projecte de rehabilitació integral, que també tindrà en compte l’actualització de l’equipament als nous estàndards de seguretat.

La regidora de Cultura i Patrimoni, Anna Company, destaca la importància de preservar aquest edifici emblemàtic: "Qualsevol actuació ha de ser feta amb rigor i respecte envers l’estil original. Hem de preservar el nostre patrimoni i mantenir l’experiència única de gaudir del cinema en una sala que forma part de la nostra història recent, de la qual en resten poques al país. És una oportunitat per revitalitzar aquest espai i assegurar-ne la seva pervivència per a les futures generacions."

El Cinema Montgrí va ser construït per Josep Capellà, un torroellenc que va fer fortuna a Cuba, i dissenyat per l’arquitecte Emili Blanc, de Girona. Capellà va adquirir la Casa Llobregat, una antiga casa benestant, la va enderrocar i en el solar va construir-hi el cinema, que es va inaugurar per la festa major de 1928.

Tot l'edifici es va projectar amb criteris de funcionalitat i tècniques constructives avançades per a l’època, com l’ús de perfils d'acer en l'estructura. Inicialment, el cinema també incloïa un teatre, cafè, sala de balls i concerts, i un jardí, esdevenint un espai d'esbarjo complet. La Sala va ser inaugurada un any més tard.

Cal destacar la construcció acurada dels sostres, amb bigues i revoltons, i les escales amb voltes a la catalana, que reflecteixen l’habilitat dels paletes torroellencs. El 1956, el cinema es va adaptar per incorporar una pantalla gran de cinemascop, una tècnica que allarga les imatges transversalment per aconseguir un efecte visual espectacular.
L’any 1985, l’Ajuntament va adquirir l’edifici per evitar el seu tancament i garantir la continuïtat de l’activitat. Es va fer una renovació mínima, amb pintura i noves butaques, però sense modificar elements essencials. Posteriorment, entre 2007 i 2009, es van restaurar les façanes en el marc de la campanya de rehabilitació del nucli antic "Fem més bella Torroella", retornant a l'edifici els colors originals.

El 2009 es va dur a terme una important intervenció que va permetre arranjar les teulades, instal·lar un nou terra de fusta a la platea i renovar les butaques, millorant considerablement les condicions de seguretat contra incendis. Des d’aleshores, s’hi han anat fent intervencions (reparació d’humitats, renovació de les finestres del primer pis i repintat de la façana principal, com a més destacades), però ara es planteja una reforma integral per millorar l’ús de l’edifici i donar-li la rellevància que mereix.

La regidora Anna Company conclou que «aquesta rehabilitació serà clau per preservar un element central del nostre patrimoni i garantir-ne la seva utilitat i valor cultural per a les futures generacions.»

06.08.2024

La celebració del Correfoc el dissabte 17 d’agost a partir de les 22.30 h, i del Correfoc Xic el diumenge 18 d’agost a partir de les 20.30 h,... (Llegir més)

06.08.2024

El Correfoc amb els Ducs del Foc i el Correfoc Xic han esdevingut dos dels actes més tradicionals i esperats de la Festa Major de Sant... (Llegir més)

02.08.2024

L’exfutbolista Judith Corominas; el divulgador Jaume Bassa i l’Escola de Futbol Baix Ter rebran enguany la Medalla del Montgrí. Aquest és el... (Llegir més)

30.07.2024

La Biblioteca Municipal Pere Blasi va tancar el 2023, segons es recull en la memòria del servei presentada en el darrer Ple de juliol, amb un... (Llegir més)

29.07.2024

Malgrat les pluges recents, l'Ajuntament de Torroella de Montgrí recorda a tota la població que continuem en estat d'Alerta per la sequera. Això... (Llegir més)

24.07.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha aprovat l'adhesió al Pla de serveis, d’assistència i cooperació als municipis del Baix Empordà, a... (Llegir més)

23.07.2024

L'Ajuntament ha iniciat els treballs per arranjar la placeta de la Revista Emporion i ubicar-hi un nou parc municipal de salut de Torroella de... (Llegir més)

19.07.2024

Aquesta setmana ha entrat en servei la comunitat energètica local (CEL) de Torroella de Montgrí, alimentada per una instal·lació fotovoltaica... (Llegir més)

09.07.2024

Aquesta setmana passada han finalitzat les obres arquitectòniques de l’edifici de l’Espai Medes a l’Estartit, marcant l’inici de la recta... (Llegir més)

05.07.2024

Aquest matí, l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, i el regidor de Seguretat, Josep Martinoy, han rebut oficialment els quatre nous... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis