Avisos

El Fringe reuneix una setantena de joves que ompliran de música Torroella i l’Estartit amb 20 concerts gratuïts

El festival se celebrarà del 20 al 24 de juliol plenament consolidat com la plataforma de referència del millor talent musical emergent a Catalunya

15.07.2024

L’11è Fringe Torroella de Montgrí-L’Estartit, organitzat per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, reuneix del 20 al 24 de juliol a una setantena de joves músics de tota Europa que ompliran de música Torroella de Montgrí i l’Estartit amb 20 concerts gratuïts. Un cop més, el Fringe es consolida com el punt de trobada a l’estiu a Catalunya del millor talent musical emergent, gràcies al suport continuat des de la primera edició de la Fundació Banc de Sabadell.

Els 20 concerts del festival són d’entrada gratuïta i es faran en espais emblemàtics de Torroella de Montgrí i l’Estartit. Torroella acollirà els concerts de música antiga, clàssica, contemporània, músiques d’autor i arrel en espais com el Palau Solterra-Fundació Vila Casas, la Casa Galibern-Fundació Mascort, la plaça de la Vila, el Cine Petit i La Sala. L’Estartit reunirà els concerts de jazz en dos escenaris amb vistes privilegiades al mar i a les illes Medes: l’espigó de Llevant i el passeig del Molinet, al cap de la Barra. Aquest últim inclourà una zona d’oci i restauració amb barra de bar i food trucks.

La pianista empordanesa Emma Stratton serà l’encarregada d’inaugurar l’11è Fringe Torroella de Montgrí-L’Estartit el dissabte 20 de juliol al matí, amb la presentació del seu nou disc Sydnesi, un viatge emocional a través del seu virtuosisme musical. El mateix dia actuaran la mezzosoprano Mercè Bruguera, acompanyada al piano per Teodora Oprisor, amb un programa inspirat en la infància; el grup de música antiga Vestigium, que posarà música al repte entre Màrsias i Apol·lo a través d’un programa centrat en compositors de l’Alemanya il·lustrada; el Trio Hèlix, guanyador de la primera edició del premi La Flama, creat per Joventuts Musicals de Catalunya amb la col·laboració de l’Acadèmia Internacional de Quartet de Vic, amb un programa que inclou obres de Beethoven, Xostakóvitx i Josep Maria Guix; i l’ensemble espanyol de música antiga Anacronía, seleccionat a finals del passat mes de maig per rebre el suport de la nova etapa del projecte europeu Sustainable-EEEmerging, tancarà la primera jornada amb un concert que recrea les vetllades musicals que la compositora Mariana Martínez organitzava a la seva casa vienesa Michaelerhaus per on passaven els millors compositors de l’últim terç del segle XVIII, entre el quals hi havia Mozart, Haydn i un jovenet Beethoven.

El diumenge 21 de juliol obrirà al matí la segona jornada del Fringe el quintet de vent Bòreas Ensemble, que presentarà la seva particular interpretació musical de Le bonheur de vivre, un quadre d’Henri Matisse. Els seguirà la soprano Violeta Alarcón, acompanyada al piano per Esther Vilar, que farà un programa amb el qual homenatge a la seva professora de cant Carmen Bustamante. A la tarda, actuaran el Quartet Ànima, guanyadors també de la primera edició del premi La Flama, amb un programa d’obres de Haydn i Mendelssohn; el duo de cordes format pel violoncel·lista Carlos Vidal i la violinista Liza Fediukova, que presentaran una selecció de les peces més icòniques per aquests dos instruments; l’artista multidisciplinari Bru Ferri farà un recorregut per la cançó d’autor, el flamenc fusió, el jazz i la música clàssica a partir d’un cançoner de Petrarca; i el grup Bum Titis es presentaran amb un repertori que combina música tradicional americana i composicions pròpies basades en l’estil musical Old Time. Tancaran la segona jornada i el cap de setmana Alba Careta i Henrio amb Udolç, un viatge oníric a través de cançons de bressols de diferents cultures presents a les comarques gironines.

La tercera i última jornada del Fringe Torroella de Montgrí-L’Estartit, el dimecres 24 de juliol, estarà protagonitzat pel jazz amb set concerts que se celebraran a l’Estartit en dos escenaris amb vistes a les Illes Medes: l’espigó de Llevant i el passeig del Molinet. A l’espigó de Llevant hi actuaran el duo Aura i Biel que presentaran el seu disc de debut Instants; Víctor Carrascosa Quintet oferirà un programa basat en el jazz tradicional amb combinació d’elements i sons contemporanis; i Ton Felices Quartet amb un programa de música sinuosa i futurista que descriu el seu pas per les ciutats d’Amsterdam i Los Angeles.

El passeig del Molinet acollirà els concerts de Xavi Torres Trio amb el seu disc Quarantena Songs, que l’any passat va guanyar el premi Enderrock al millor disc de l’any; Martín Leiton Quartet, amb Caravana, un disc que combina la influència de les grans referències del jazz amb les músiques llatinoamericanes i els ritmes i melodies Gnawa i dels tuaregs; Anthus Quintet, amb el seu particular homenatge al cantant i pianista afroamericà Nat King Cole; i tancarà l’11a edició del Fringe Torroella de Montgrí-L’Estartit la banda holandesa Guy Salamon Group amb el seu tercer àlbum Free Hugs.

L’11è Fringe Torroella de Montgrí-L’Estartit compta, un any més amb la complicitat de circuits i plataformes musicals consolidades com la Xarxa de Músiques de la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya; els guanyadors dels concursos de Joventuts Musicals d’Espanya, el Premi La Flama de Joventuts Musicals de Catalunya en col·laboració amb l’Acadèmia Internacional del Quartet de Vic, el projecte Càntut i diverses institucions de jazz dels Països Baixos com l’inJazz i el centre cultural i sala de concerts Bimhuis d’Amsterdam, així com el programa europeu de suport als joves grups de música antiga Sustainable-EEEmerging, del qual forma part el Festival de Torroella.

Alhora, rep el valuós suport de la Fundació Banc de Sabadell, la Direcció General de Joventut-Drets Socials i la Diputació de Girona, així com amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, l’Entitat Municipal Descentralitzada de l’Estartit, Jorquera Pianos, l’AIE Sociedad de Artistas Intérpretes o Ejecutantes de España, la Fundació Vila Casas, la Fundació Mascort i La Sala.

Residències musicals EEEmerging

Un any més, Torroella de Montgrí acull residències musicals del projecte europeu EEEmerging de suport als joves grups de música antiga, del qual forma part el Festival de Torroella des de 2018. En aquesta ocasió l’ensemble espanyol de música antiga Anacronía, seleccionat a finals del passat mes de maig per rebre el suport dels 13 socis europeus del projecte, protagonitzarà la primera residència de la nova etapa estrenada aquest 2024, Sustainable-EEEmerging. Anacronía farà una residència musical a Torroella entre el 16 i 20 de juliol on prepararà el programa de concert Mariana & Mozart: Party at Michaelerhaus que estrenarà el 20 de juliol en el marc del Fringe Torroella de Montgrí-L’Estartit. Anacronía va ser l’únic grup espanyol seleccionat per rebre el suport durant els pròxims dos anys del projecte EEEmerging en les audicions que es van fer entre Viena i Ambronay a principis del passat mes d’abril a 24 grups admesos de les 108 candidatures presentades a formar part de la primera promoció del programa Sustainable-EEEmerging.

Tret de sortida als festivals organitzats per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí

El Trio Fortuny, format pel violinista Joel Bardolet, el violoncel·lista Pau Codina i el pianista Marc Heredia protagonitzaran el 19 de juliol el concert de la Festa del Soci amb el qual Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí dona el tret de sortida dels tres festivals que organitza: el Fringe Torroella de Montgrí-L’Estartit, el Sea Jazz l’Estartit i el Festival de Torroella de Montgrí. El programa inclou una de les grans obres de cambra de Txaikovski, el Trio per a violí, violoncel i piano en La menor “A la memòria d’un gran artista”, una peça inèdita en el seu catàleg que va escriure en memòria del seu amic Nikolai Rubinstein. El programa começarà  amb Trois nocturnes del compositor català Joan Magrané, obra escrita el 2022 per al Trio Fortuny.

L’especialista en cultura i literatura medieval, filòloga, traductora i editora Victoria Cirlot ha estat convidada per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí a pronunciar aquest any la conferència inaugural en el marc de la Festa del Soci.  

09.07.2024

Aquesta setmana passada han finalitzat les obres arquitectòniques de l’edifici de l’Espai Medes a l’Estartit, marcant l’inici de la recta... (Llegir més)

05.07.2024

Aquest matí, l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, i el regidor de Seguretat, Josep Martinoy, han rebut oficialment els quatre nous... (Llegir més)

05.07.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està finalitzant la construcció d'un nou pou amb l'objectiu de millorar la capacitat d'abastament d'aigua... (Llegir més)

04.07.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha contractat aquestes darreres setmanes a 5 joves estudiants que estaran realitzant tasques a diferents... (Llegir més)

04.07.2024

La platja gran de l’Estartit serà la seu del VI Tour d’Handbol Platja de la Federació Catalana d’Handbol, els propers dies 6 i 7 de juliol de... (Llegir més)

03.07.2024

La Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter (JCUABT) i el Syndicat Mixte des Nappes de la Plaine du Roussillon han iniciat un procés de... (Llegir més)

03.07.2024

La Policia Local de Torroella de Montgrí va detenir ahir a les 23:45 h l'autor del robatori amb força que va tenir lloc el passat 17 de juny a... (Llegir més)

01.07.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha inciat avui 1 de juliol una campanya intensiva de sensibilització amb l’objectiu de conscienciar la... (Llegir més)

28.06.2024

La Fundació Hospital-Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí i la Fundació "la Caixa" han formalitzat aquest matí la signatura d’un... (Llegir més)

27.06.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha rebut en donació el fons documental de la família Quintana, que des del 2020 es trobava en règim de... (Llegir més)

23.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol felicitar a la UE Torroella pel seu històric ascens a Primera Catalana. Per celebrar aquest èxit s'han... (Llegir més)

20.06.2024

Aquest vespre s’ha inaugurat l’espai en memòria de les persones víctimes i represaliades per la Guerra Civil i el franquisme a Torroella de... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis