Avisos

S’inicien les visites als comerços de Torroella i de l'Estartit per reduir l’ús de les bosses de plàstic

07.02.2024

Un equip d’educació ambiental ha iniciat les visites a comerços de Torroella de Montgrí i de l'Estartit per donar-los a conèixer la normativa sobre l'ús de bosses de plàstic i pautes per adequar-s'hi. Aquesta acció s'emmarca dins de la campanya «A la plaça i mercat, amb bossa i cabàs» que va engegar l'Ajuntament per reduir el plàstic d’un sol ús al municipi i fomentar la venda a granel. Durant la visita se'ls lliuren bosses de cotó de la campanya per repartir entre la clientela, juntament amb un fulletó informatiu i una carta de l'Ajuntament on se'ls demana la seva col·laboració.

La iniciativa s’inclou dins del Pla Local de Prevenció de Residus i Polítiques Locals de Residu Zero i compta amb una subvenció de 18.910,07 euros de l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament d'Acció climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

En el marc d’aquesta campanya s'estan portant a terme diferents accions de sensibilització adreçades a establiments, ciutadania i escoles. Ja s'han dut a terme quatre xerrades de sensibilització a la ciutadania, una al comerç i una a l'Institut Montgrí, on s'hi van repartir uns 200 Boc´an Roll per evitar l'ús de plàstic com a embolcall dels entrepans. També s'han posat punts informatius als mercats setmanals i s'han repartit més de 300 tapers per a fomentar el seu ús a la compra a granel. Pel que fa a les visites a comerços, se'n visitaran més de 80. Les visites van a càrrec d'un equip especialitzat de l'empresa Gaia-Serveis Ambientals.

Reduir la petjada ecològica
Si bé és cert que els darrers anys s'ha anat reduint l'ús de bosses comercials de plàstic no compostable a Catalunya, encara queda molt camí per recórrer i reduir la petjada ecològica que genera aquest residu.
L'ús excessiu de les bosses està perjudicant greument el nostre entorn i és especialment impactant en la contaminació de mars i oceans.

La compra és un dels moments clau per poder evitar molts residus, i especialment els envasos i embolcalls. Triar productes a granel i utilitzar carmanyoles o bosses reutilitzables és una bona manera de fer-ho.

Legislació restrictiva
Des de l’1 de gener de 2021 resta prohibit el lliurament de les bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres que s’ofereixen als consumidors, en els punts de venda de béns o productes, la venda online i lliurament a domicili. Només es permet de lliurar, previ pagament, bosses compostables.

Abans del 31 de desembre de 2024, segons la Directiva Europea 94/62/CE d’envasos i residus d'envasos s'hauran d'establir règims sobre responsabilitats ampliades dels productors d´envasos comercials i industrials, que donarà pas a noves obligacions sobre el precepte de qui contamina paga, de forma que els productors hauran de garantir  la correcta recollida i tractament de residus d’envasos i complir amb les taxes de reciclatge exigides.

A partir de l'1 de març es faran inspeccions als establiments per fer seguiment del compliment de la normativa vigent.

Amb el suport de:

 

09.07.2024

Aquesta setmana passada han finalitzat les obres arquitectòniques de l’edifici de l’Espai Medes a l’Estartit, marcant l’inici de la recta... (Llegir més)

05.07.2024

Aquest matí, l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, i el regidor de Seguretat, Josep Martinoy, han rebut oficialment els quatre nous... (Llegir més)

05.07.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està finalitzant la construcció d'un nou pou amb l'objectiu de millorar la capacitat d'abastament d'aigua... (Llegir més)

04.07.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha contractat aquestes darreres setmanes a 5 joves estudiants que estaran realitzant tasques a diferents... (Llegir més)

04.07.2024

La platja gran de l’Estartit serà la seu del VI Tour d’Handbol Platja de la Federació Catalana d’Handbol, els propers dies 6 i 7 de juliol de... (Llegir més)

03.07.2024

La Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter (JCUABT) i el Syndicat Mixte des Nappes de la Plaine du Roussillon han iniciat un procés de... (Llegir més)

03.07.2024

La Policia Local de Torroella de Montgrí va detenir ahir a les 23:45 h l'autor del robatori amb força que va tenir lloc el passat 17 de juny a... (Llegir més)

01.07.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha inciat avui 1 de juliol una campanya intensiva de sensibilització amb l’objectiu de conscienciar la... (Llegir més)

28.06.2024

La Fundació Hospital-Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí i la Fundació "la Caixa" han formalitzat aquest matí la signatura d’un... (Llegir més)

27.06.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha rebut en donació el fons documental de la família Quintana, que des del 2020 es trobava en règim de... (Llegir més)

23.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol felicitar a la UE Torroella pel seu històric ascens a Primera Catalana. Per celebrar aquest èxit s'han... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis