Mig centenar de joves ompliran de música Torroella de Montgrí i l’Estartit en la 10a edició del Fringe que, organitzat per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, arrenca el dissabte 15 de juliol i s’allargarà fins al dimecres 19. Mig centenar de joves músics de tota Europa es reuniran a Torroella de Montgrí i L’Estartit per oferir 14 concerts. Un any més, el Fringe Torroella-L’Estartit es consolida com el punt de trobada a l’estiu a Catalunya del millor talent musical emergent, gràcies al suport continuat des de la primera edició de la Fundació Banc Sabadell.
Els 14 concerts del festival són d’entrada gratuïta i es faran en espais emblemàtics de Torroella de Montgrí i l’Estartit. Torroella acollirà els concerts de música antiga, clàssica i contemporània en espais com el Palau Solterra-Fundació Vila Casas, la Casa Galibern-Fundació Mascort, la plaça de la Vila i el Cine Petit. L’Estartit serà l’escenari dels concerts de jazz, flamenc i músiques d’autor i d’arrel, que es faran a la punta del Molinet, al cap de la Barra, un espai amb vistes privilegiades a les illes Medes que inclourà una zona d’oci i restauració amb barra de bar i food trucks.
Els encarregats de donar el tret de sortida a la desena edició del Fringe Festival Torroella de Montgrí-L’Estartit, dissabte 15 a les 18h, seran el pianista Carles Marigó, el percussionista David Domínguez i el baixista Ismael Alcina, amb una proposta d’exploració sonora que fusiona la música clàssica, el flamenc i la música d’arrel. El mateix dissabte actuaran també el quintet de música antiga Anacronía, que presentarà obres dels compositors Johann Christian Bach i Carl Friedrich Abel amb motiu del tricentenari del naixement d’Abel; i la soprano Aida Gimeno, acompanyada pel pianista Carlos Sanchís, que oferirà una mostra de la cançó espanyola i la mélodie française dels segles XIX i XX.
El mateix dissabte, a les 20h, el Fringe acollirà el concert de l’ensemble del projecte EEEmerging+ I Zefirelli, que fins al 17 de juliol està fent una residència musical al Festival de Torroella. EEEmerging+ és un projecte de cooperació europea a gran escala que promou l’aparició de nous grups de la música antiga i del qual forma part el Festival de Torroella de Montgrí des del 2018.
Diumenge serà el torn de l’acordionista Marta Cubas, que presentarà un viatge musical des del barroc fins a l’època contemporània; el guitarrista Ausiàs Parejo, que explorarà els sons més mediterranis de la guitarra; i la flautista Sofia Salazar, que acompanyada al piano per Pablo López ens convidarà a fer un recorregut pels paisatges sonors més evocadors i emblemàtics d’Espanya.
El mateix dia actuaran també la pianista Laura Ballestrino, que ens durà a experimentar la dualitat emocional i passional a través de la música; i el Trio Capmany, que tocaran una selecció de peces inèdites escrites expressament per ells. Tancaran el cap de setmana musical el quartet de violoncels elèctrics Northern Cellos, que oferiran a la plaça de la Vila enèrgics medleys de rock, pop, dance i metal.
El dimecres 19 de juliol, última jornada del Fringe, que se celebrarà a l’Estartit, a la Punta del Molinet, l’encetarà el cantant i ballarí Marc Vilajuana, que presentarà una selecció dels seus últims treballs musicals Solstici i Equinocci. També actuaran Miranda Fernández Trio, que farà un homenatge a les dones flamenques; Jan Domènech Quintet, que ens endinsarà en un bosc màgic a través del jazz modern; i Paula Peso Quintet, que presentarà el seu primer treball Teach You Right, un disc fresc i ple d’energia que beu del funk, el soul i la música urbana.
El 10è Fringe Festival Torroella de Montgrí-L’Estartit compta amb la complicitat de circuits i plataformes musicals consolidades com la Xarxa de Músiques de la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya i els guanyadors dels concursos de Joventuts Musicals d’Espanya. A més, rep el suport de la Fundació Banc Sabadell i la Diputació de Girona; i la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, l’Entitat Municipal Descentralitzada de l’Estartit, l’INAEM, Jorquera Pianos, el projecte EEEmerging+, la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya, Joventuts Musicals d’Espanya, la SGAE, l’AIE Sociedad de Artistas Intérpretes o Ejecutantes de España, Grisart. Escola Internacional de Fotografia, la Fundació Vila Casas i la Fundació Mascort.
El Festival de Torroella de Montgrí commemora el centenari de l’estrena del poema simfònic Les illes Medes de Juli Garreta interpretant-lo davant de les Medes. El Festival ha organitzat un concert excepcional el 14 de juliol amb l’Orquestra Simfònica del Vallès dirigida pel seu titular, Xavier Puig, a l’Estartit, davant les Medes, on s’interpretarà el poema simfònic de Garreta estrenat a Barcelona el 18 d’octubre de 1923 per l’Orquestra Pau Casals. L’obra es tocarà per primera vegada davant de les illes Medes que van inspirar Garreta en un homenatge al compositor empordanès que tant estimava aquest emblemàtic racó de la Costa Brava. El poema simfònic Les illes Medes forma part d’un programa de temàtica marina que s’obrirà amb Les Hèbrides de Mendelssohn, inspirada en la costa escocesa, i es clourà amb el Concert per a piano i orquestra «Talaiot» de Marco Mezquida interpretat pel mateix compositor al piano. El concert té el suport de la Fundació Banc Sabadell.
Minuts abans a l’inici del concert, se celebrarà davant de les illes Medes i a bord d’un veler la cerimònia de la Unió dels Oceans que enceta la singladura de col·laboració entre la Fundació Philippe Cousteau ‘Unió dels Oceans’ i el Festival de Torroella. Per la celebració d’aquest acte ha estat imprescindible la col·laboració del Sindicat Espanyol de Pilots de Línies Aèries (SEPLA) que han recollit les aigües dels oceans Pacífic, Atlàntic Nord i Atlàntic Sud, Bàltic, Carib, Cantàbric i Mediterrani i les han portades fins a l’Empordà com a símbol de la fusió dels mars i dels pobles a través de la seva cultura. La cerimònia comptarà amb la presència del president de la Fundació, el medallista olímpic Herminio Menéndez Rodríguez.