Avisos

El Pomatec afronta l'emergència climàtica i els problemes i reptes que planteja al sector primari

La jornada tecnicoeconòmica de la poma arriba a la 22a edició amb molta preocupació sobre els efectes del canvi climàtic

Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022

02.12.2022

El Pomatec ha arribat a la 22a edició amb l'emergència climàtica i els problemes i reptes que planteja com a element central. El Cinema Montgrí ha acollit aquest divendres la jornada dedicada al cultiu de la poma i la seva comercialització. Una jornada que és referència a Catalunya. L'emergència climàtica, ha centrat bona part de les intervencions i preocupacions de les persones participants en una trobada que ha tingut diverses ponències.

L'esdeveniment l'han obert les autoritats municipals i de la Generalitat qui han compartit preocupació sobre els efectes de l'emergència climàtica sobre el sector pomer.

Quim Xifra, cap del Servei de Coordinació i Gestió Territorial a Girona del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha advertit que el sector primari s'enfronta a l'arribada de plagues emergents fruit de l'escalfament global com el Bernat Marbejat, qui ja ha portat conseqüències nocives a Catalunya. Xifra ha donat suport a l'aposta per la sostenibilitat del sector pomer i els ha assegurat que la Generalitat estarà al seu costat en matèria d'innovació i desenvolupament tecnològic.

Encarar l'escassetat d'aigua amb un pla global a nivell nacional

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí ha reivindicat un Pla Nacional de l'Aigua per assegurar-ne un repartiment equitatiu i solidari a tot el país i ha advertit que cal afrontar i parlar sobre el problema que suposa la seva escassetat. De fet, ha recordat que en aquests moments bona part del país es troba en una sequera que ja ha provocat les primeres restriccions en el consum d'aigua.

Colomí ha explicat que aquest dijous es va presentar el projecte Hidronet Baix Ter per evitar l'altre dificultat relacionada amb l'aigua, com és la de les inundacions. Inundacions que van impactar duríssimament contra el sector pomer durant el Temporal Glòria o de Sant Jordi de fa gairebé tres anys.

El batlle torroellenc també ha reivindicat el paper històric de l'IRTA en la modernització del sector pomer a l'Empordà.

En nom de la Diputació de Girona, el Diputat Josep Sala, ha assegurat el suport de l'ens supramunicipal al sector per afrontar la crisi energètica i ha demanat a les administracions un esforç per evitar que la burocràcia suposi un entrebanc afegit en lloc d'una solució a les dificultats del sector.

El canvi climàtic és inevitable i cal adaptar-s'hi

Pel que fa a les ponències han tingut dos blocs. Un de més general sobre el canvi climàtic i un altre de més tècnic sobre la situació del sector a l'Estat Espanyol. El primer dels blocs l'ha obert el catedràtic de Física de la Universitat d'Alcalá de Henares, Antonio Ruiz de Elvira, qui ha assegurat que el canvi climàtic és inevitable i que cal adaptar-s'hi. L'expert ha explicat que la meteorologia ha anat canviant al llarg de la història, però que mai s'havien produït canvis tan extrems i en tan poc temps.

Li ha agafat el relleu el president d'Energroc, Enrique Vàzquez, qui ha parlat sobre l'adaptació al nou model energètic en un moment de crisi climàtica i de conflicte a Ucraïna.

El segon bloc, més tècnic, ha tingut una taula rodona sobre la comercialització de la poma amb representants del sector a Catalunya, Espanya, França, Itàlia i Portugal. També una xerrada sobre la promoció de la poma al mercat estatal en el marc de la campanya 'Cuídate como te cuida una manzana'. Finalment, s'ha parlat sobre la personalització del mercat, els clubs de consum i la diferenciació del producte.

Sinergies publicoprivades

Pomatec està organitzada conjuntament per Afrucat, Associació d'Empreses de Fruita de Catalunya, la Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona, IRTA-Mas Badia i l'Ajuntament de Torroella de Montgrí.

31.01.2023

L’Espai del Peix de Palamós ha acollit aquest dilluns al matí la presentació de l’activitat esportiva Correpoble, una proposta que impulsa el... (Llegir més)

27.01.2023

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha fet una visita institucional aquest matí a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí. Ha estat rebuda... (Llegir més)

26.01.2023

L'Ajuntament està impulsant una actualització del Pla d’Igualtat d’Oportunitats de Dones i Homes del Municipi de Torroella de Montgrí aprovat... (Llegir més)

23.01.2023

Benvolgudes famílies,                                                        Escollir l’escola dels... (Llegir més)

25.01.2023

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat inicialment un Reglament de prestacions d'ajudes d'urgència social. El document té com a objectiu regular les... (Llegir més)

20.01.2023

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha creat una brigada específica, que estarà operativa els 365 dies de l’any,... (Llegir més)

23.01.2023

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha assumit directament les tasques d’inspecció de les activitats i establiments públics (alimentaris,... (Llegir més)

19.01.2023

La posidònia, una planta endèmica de la Mediterrània i en greu perill de regressió al nostre ecosistema litoral, serà la protagonista de la... (Llegir més)

16.01.2023

Seguidament, podreu informar-vos de les bonificacions fiscals previstes a les ordenances fiscals de l'any 2023, els criteris d'obtenció, els... (Llegir més)

12.01.2023

Torroella de Montgrí i l'Estartit han acollit el 2022 un total de 46 esdeveniments esportius, que han aplegat unes 7.500 persones i han generat un... (Llegir més)

12.01.2023

Benvolguts/des, Us recordem que les entitats del municipi que van demanar subvenció a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí per portar a terme... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis