Avisos

El Pomatec afronta l'emergència climàtica i els problemes i reptes que planteja al sector primari

La jornada tecnicoeconòmica de la poma arriba a la 22a edició amb molta preocupació sobre els efectes del canvi climàtic

Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022

02.12.2022

El Pomatec ha arribat a la 22a edició amb l'emergència climàtica i els problemes i reptes que planteja com a element central. El Cinema Montgrí ha acollit aquest divendres la jornada dedicada al cultiu de la poma i la seva comercialització. Una jornada que és referència a Catalunya. L'emergència climàtica, ha centrat bona part de les intervencions i preocupacions de les persones participants en una trobada que ha tingut diverses ponències.

L'esdeveniment l'han obert les autoritats municipals i de la Generalitat qui han compartit preocupació sobre els efectes de l'emergència climàtica sobre el sector pomer.

Quim Xifra, cap del Servei de Coordinació i Gestió Territorial a Girona del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha advertit que el sector primari s'enfronta a l'arribada de plagues emergents fruit de l'escalfament global com el Bernat Marbejat, qui ja ha portat conseqüències nocives a Catalunya. Xifra ha donat suport a l'aposta per la sostenibilitat del sector pomer i els ha assegurat que la Generalitat estarà al seu costat en matèria d'innovació i desenvolupament tecnològic.

Encarar l'escassetat d'aigua amb un pla global a nivell nacional

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí ha reivindicat un Pla Nacional de l'Aigua per assegurar-ne un repartiment equitatiu i solidari a tot el país i ha advertit que cal afrontar i parlar sobre el problema que suposa la seva escassetat. De fet, ha recordat que en aquests moments bona part del país es troba en una sequera que ja ha provocat les primeres restriccions en el consum d'aigua.

Hidronet Baix Ter

Colomí ha explicat que aquest dijous es va presentar el projecte Hidronet Baix Ter per evitar l'altre dificultat relacionada amb l'aigua, com és la de les inundacions. Inundacions que van impactar duríssimament contra el sector pomer durant el Temporal Glòria o de Sant Jordi de fa gairebé tres anys.

El projecte Hidronet Baix Ter, estratègia de prevenció de les inundacions i foment de la biodiversitat aquàtica a partir de superfícies de laminació a la xarxa hídrica del curs baix del riu Ter, està cofinançat per la Fundació Biodiversitat FSP, en el marc de la convocatòria de subvencions per al foment d'actuacions adreçades a la restauració d'ecosistemes fluvials i a la reducció del risc d'inundació en els entorns urbans a través de solucions basades en la naturalesa.

Aquesta convocatòria forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea a través dels fons NextGenerationEU.

El batlle torroellenc també ha reivindicat el paper històric de l'IRTA en la modernització del sector pomer a l'Empordà.

En nom de la Diputació de Girona, el Diputat Josep Sala, ha assegurat el suport de l'ens supramunicipal al sector per afrontar la crisi energètica i ha demanat a les administracions un esforç per evitar que la burocràcia suposi un entrebanc afegit en lloc d'una solució a les dificultats del sector.

El canvi climàtic és inevitable i cal adaptar-s'hi

Pel que fa a les ponències han tingut dos blocs. Un de més general sobre el canvi climàtic i un altre de més tècnic sobre la situació del sector a l'Estat Espanyol. El primer dels blocs l'ha obert el catedràtic de Física de la Universitat d'Alcalá de Henares, Antonio Ruiz de Elvira, qui ha assegurat que el canvi climàtic és inevitable i que cal adaptar-s'hi. L'expert ha explicat que la meteorologia ha anat canviant al llarg de la història, però que mai s'havien produït canvis tan extrems i en tan poc temps.

Li ha agafat el relleu el president d'Energroc, Enrique Vàzquez, qui ha parlat sobre l'adaptació al nou model energètic en un moment de crisi climàtica i de conflicte a Ucraïna.

El segon bloc, més tècnic, ha tingut una taula rodona sobre la comercialització de la poma amb representants del sector a Catalunya, Espanya, França, Itàlia i Portugal. També una xerrada sobre la promoció de la poma al mercat estatal en el marc de la campanya 'Cuídate como te cuida una manzana'. Finalment, s'ha parlat sobre la personalització del mercat, els clubs de consum i la diferenciació del producte.

Sinergies publicoprivades

Pomatec està organitzada conjuntament per Afrucat, Associació d'Empreses de Fruita de Catalunya, la Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona, IRTA-Mas Badia i l'Ajuntament de Torroella de Montgrí.

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis