Avisos

L’Ajuntament impulsa una campanya per fomentar la recollida d’oli domèstic usat a Torroella i a l’Estartit

És un dels residus més contaminants, però alhora un dels que té menys recollida selectiva

Carme Arigita, Educadora Ambiental; Marc Calvet, regidor de Gestió de Residus, i Maribel Canales, tècnica de Medi Ambient.
Carme Arigita, Educadora Ambiental; Marc Calvet, regidor de Gestió de Residus, i Maribel Canales, tècnica de Medi Ambient.

24.10.2022

L'Ajuntament inicia avui una campanya de sensibilització ciutadana per fomentar la recollida selectiva de l'oli de cuina usat a totes les llars del municipi. Es tracta d'un residu altament contaminant si es llança a l'aigüera, però en canvi, és fàcilment valoritzable si es tracta adequadament, ja que es pot transformar en biodièsel.

La campanya, impulsada des de l'Àrea de Serveis Municipals de Medi Ambient, s'articularà al voltant de l'eslògan «Ara li toca a l'oli: a l’aigüera, ni un gota d'oli» i tindrà una durada d'un any. El tret de sortida s'ha donat aquest matí al mercat de Torroella de Montgrí, on s'ha instal·lat un punt informatiu, a la plaça Pere Rigau, que estarà operatiu durant dos mesos. Dijous, el punt es muntarà al mercat de l'Estartit, a la plaça de l'Església. A part d'oferir informació sobre la campanya, també es lliurà a les persones que ho demanin, un embut per facilitar el traspàs de l´oli des de la paella fins l´ampolla de plàstic o brick.

Marc Calvet, regidor de Gestió de Residus, ha explicat: « Apropem el servei de recollida d'oli de cuina a la ciutadania amb punts propers de recollida i servei porta a porta, en la mateixa línia que vam fer amb les minideixalleries. En aquest sentit, demanem un petit esforç als veïns i veïnes del municipi per millorar el reciclatge i posem tots els mitjans per tal de facilitar-los aquesta tasca.»

Molt contaminat i poc reciclat

La mitjana catalana d'utilització d’oli vegetal se situa entre els 2 i 4 litres per persona i any. A Torroella de Montgrí, però, el 2021, només es van reciclar 2,25 tones, un 8,31 % del total susceptible de ser reciclat si es fes a través d’un servei de recollida selectiva adequat.

Llançar l'oli a l'aigüera comporta un greu impacte natural sobre l´entorn i fa que la depuració de les aigües sigui molt costosa.  A més, si no es fa una depuració total de l'oli, al tornar al medi ambient, aquest contamina els rius, el mar i els aqüífers, interferint en la vida natural i degradant l'entorn. L'oli també ocasiona problemes en les canonades obstruint-les i generant males olors.

Paral·lelament a la campanya de sensibilització, des de l'Ajuntament s'activarà un nou dispositiu per facilitar-ne la recollida al major numero de persones i col·lectius del municipi.

Recollida d'oli a domicili

La ciutadania comptarà amb un servei a porta del seu domicili. Cada dilluns primer de mes i prèviament hagi sol·licitat el servei, li podran recollir el residu, sempre en ampolles de plàstic o brick (mai utilitzar vidre). Aquest servei es podrà sol·licitar a través de l´APP ciutadana de l'Ajuntament o bé trucant al telèfon gratuït de la deixalleria: 900 720 678.

L'APP ciutadana es pot descarregar des de aquest enllaç

https://www.torroella-estartit.cat/ca/noticies/4611-lajuntament-de-torroella-posa-enfuncionament.html

Punts de recollida als mercats municipals

També es crearan dos punts de recollida als mercats setmanals, dilluns, a Torroella de Montgrí a la plaça Pere Rigau, i dijous a l´Estartit a la plaça de l’Església, en horari de mercat municipal.

La deixalleria, continuarà essent un punt de recollida habitual. L´entrada a la deixalleria està regulada amb targeta d´usuari.

Recollida per grans generadors

Els comerços, grans generadors de residus del sector HORECA (hotels, restaurants i càterings) tindran el mateix servei que la ciutadania, amb una recollida a porta de l´establiment cada dilluns primer de mes i prèviament hagi sol·licitat el servei. També el poden portar a la deixalleria amb la targeta d´accés gratuït per a comerços.

Els centres educatius i les escoles que participen a la campanya seran també punts de recollida d´oli per a les famílies del col·lectiu escolar.

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis