Avisos

L'Estat aprova una inversió de 2,5 milions d'euros per prevenir inundacions al Baix Ter

El projecte HidroNet impulsat per la UdG, el Consorci del Ter, la Junta Central d’Usuaris del Baix Ter i els ajuntaments de Torroella, Ullà i Gualta també permetrà fomentar la biodiversitat aquàtica

16.09.2022

La Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), en col·laboració amb la Dirección General del Agua, han fet públic avui la resolució dels ajuts per a la restauració dels ecosistemes fluvials i la reducció del risc d'inundació en entorns urbans. Es traca d'un programa del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat els fons NextGenerations de la Unió Europea.

En el marc d'aquest important pla, s'ha resolt favorablement el projecte «HidroNet Baix Ter», per a la prevenció d’inundacions i el foment de la biodiversitat aquàtic del curs baix del riu Ter, presentat des de la Diputació de Girona per l’agrupació d’entitats que conformen la UdG, el Consorci del Ter, la Junta Central d’Usuaris del Baix Ter i els ajuntaments de Torroella de Montgrí, Ullà i Gualta. L’import de la subvenció atorgada és 2.528.062,56 euros. El projecte es començarà a executar a partir del proper mes d'octubre i acabarà el desembre de 2025.

A la convocatòria s'hi van presentar 230 propostes i se n’han seleccionat només 37. El projecte Hidronet Baix Ter ha estat el més ben valorat dels 5 seleccionats a Catalunya (Martorell, Vendrell, Vic i municipi Lleida).

Segons explica el Ministeri, la selecció de les iniciatives s’ha dut a terme en règim de concurrència competitiva, amb un sistema de valoració basat en la qualitat tècnica de les propostes, el seu impacte positiu tant a nivell ambiental com social i en criteris estratègics, així com la seva permanència en el temps i la seva replicabilitat. El projecte del Hidronet Baix Ter ha acabat en la posició 7 de 37.

La conca del Ter ha registrat històricament el nombre més gran d'inundacions de les conques fluvials de la Catalunya oriental, amb 135 esdeveniments documentats per al període 1322-2020. Diferents nuclis urbans del Baix Ter tenen problemes d'inundació recurrents a causa de la reducció històrica de superfícies inundables a la zona.

L'objectiu del projecte Hidronet Baix Ter és canviar el model de drenatge actual basat en la ràpida evacuació a través de canals pavimentats per un basat en una xarxa interconnectada d'aiguamolls de laminació que alenteixin el flux d'aigua i redueixin el risc de desbordament. Aquest model, a més de beneficis hidrològics, té importants beneficis ambientals d'increment de la biodiversitat (les zones humides són riques en biodiversitat) i de millora de l'estat ecològic dels sistemes aquàtics (retenció de nutrients i contaminants).

El projecte preveu la redacció d'un pla integral per a tot el Baix Ter, que abordi com mitigar el risc d'inundació a tota la xarxa de municipis de la zona i la creació de zones de laminació en punts concrets com a experiències de referència per a l'aplicabilitat del model a tot l'àmbit.

L’actuació prevista al municipi de Torroella de Montgrí consisteix en la creació d’estancs temporals que funcionen com a basses de laminació amb una superfície prevista de 13 ha que permetrà millorar tot el sistema actual de drenatge reduint el risc d’inundació dels terrenys de l’entorn i facilitant el drenatge del sistemes receptors (Rec Vell i els aiguamolls del Ter Vell). El cost previst per l’actuació de Torroella de Montgrí és de 859.287,78 euros.

>> Nota de premsa de la Fundación Biodiversidad
>> Resolució de la Fundación Biodiversidad

03.10.2022

La Campanya Gastronòmica 'La Poma a la Cuina' ha arrencat amb set restaurants de Torroella de Montgrí i l'Estartit i novetats en la formulació... (Llegir més)

30.09.2022

La Brigada Municipal està portant a terme aquesta setmana treballs de repàs i millora de la coberta de l'edifici del Cinema Montgrí, per... (Llegir més)

28.09.2022

Manel Camp és, sense cap dubte, un dels grans noms de la música catalana de les darreres dècades i un dels músics més versàtils i... (Llegir més)

28.09.2022

Torroella de Montgrí i l'Estartit han estat acreditades com a adherides al programa de Destinació Turística Intel·ligent (DTI) després de ser... (Llegir més)

27.09.2022

El projecte educatiu 'El Parc Natural a l'Escola', impulsat pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, ha estat escollit com una... (Llegir més)

27.09.2022

Aquesta setmana s’ha presentat a la delegació del govern de la Generalitat a Girona el Mundial de Veterans de Curses d’Orientació WMOC25 que es... (Llegir més)

27.09.2022

El reconegut circuit Swim No Limits ha escollit l'Estartit per tancar una temporada en la qual han participat ja més de 1.300 nedadors d'arreu de... (Llegir més)

26.09.2022

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha encarregat un vídeo promocional amb l'objectiu de captar visitants aquesta tardor i servir de base per... (Llegir més)

26.09.2022

La Setmana Europea de l'Energia Sostenible se celebra a Europa del 26 al 30 de setembre de 2022, per a conscienciar la societat de la necessitat... (Llegir més)

24.09.2022

Aquesta setmana s’han col·locat els suports de la nova senyalització dels projecte per posar en valor els punts més destacats dels paisatges... (Llegir més)

23.09.2022

La versió teatral del clàssic del cinema Entre Copas obrirà, el proper 8 d'octubre, la temporada teatral del segon semestre a l’Auditori Teatre... (Llegir més)

22.09.2022

Els Pirates i Corsaris de les Illes Medes tornen a desembarcar a l'Estartit el divendres 23, dissabte 24 i diumenge 25 de setembre en la tradicional... (Llegir més)

22.09.2022

Torroella de Montgrí s’ha sumat a la Setmana Europa de l’Esport que enguany se celebrarà entre el 23 i el 30 de setembre. Es tracta d’una... (Llegir més)

16.09.2022

L'AFA del Guillem Montgrí i el Racó de Rialles, en col·laboració amb els ajuntaments de Torroella de Montgrí i Ullà, han organitzat diverses... (Llegir més)

Cercador
eventis