Avisos

L'Estat aprova una inversió de 2,5 milions d'euros per prevenir inundacions al Baix Ter

El projecte HidroNet impulsat per la UdG, el Consorci del Ter, la Junta Central d’Usuaris del Baix Ter i els ajuntaments de Torroella, Ullà i Gualta també permetrà fomentar la biodiversitat aquàtica

16.09.2022

La Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), en col·laboració amb la Dirección General del Agua, han fet públic avui la resolució dels ajuts per a la restauració dels ecosistemes fluvials i la reducció del risc d'inundació en entorns urbans. Es traca d'un programa del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat els fons NextGenerations de la Unió Europea.

En el marc d'aquest important pla, s'ha resolt favorablement el projecte «HidroNet Baix Ter», per a la prevenció d’inundacions i el foment de la biodiversitat aquàtic del curs baix del riu Ter, presentat des de la Diputació de Girona per l’agrupació d’entitats que conformen la UdG, el Consorci del Ter, la Junta Central d’Usuaris del Baix Ter i els ajuntaments de Torroella de Montgrí, Ullà i Gualta. L’import de la subvenció atorgada és 2.528.062,56 euros. El projecte es començarà a executar a partir del proper mes d'octubre i acabarà el desembre de 2025.

A la convocatòria s'hi van presentar 230 propostes i se n’han seleccionat només 37. El projecte Hidronet Baix Ter ha estat el més ben valorat dels 5 seleccionats a Catalunya (Martorell, Vendrell, Vic i municipi Lleida).

Segons explica el Ministeri, la selecció de les iniciatives s’ha dut a terme en règim de concurrència competitiva, amb un sistema de valoració basat en la qualitat tècnica de les propostes, el seu impacte positiu tant a nivell ambiental com social i en criteris estratègics, així com la seva permanència en el temps i la seva replicabilitat. El projecte del Hidronet Baix Ter ha acabat en la posició 7 de 37.

La conca del Ter ha registrat històricament el nombre més gran d'inundacions de les conques fluvials de la Catalunya oriental, amb 135 esdeveniments documentats per al període 1322-2020. Diferents nuclis urbans del Baix Ter tenen problemes d'inundació recurrents a causa de la reducció històrica de superfícies inundables a la zona.

L'objectiu del projecte Hidronet Baix Ter és canviar el model de drenatge actual basat en la ràpida evacuació a través de canals pavimentats per un basat en una xarxa interconnectada d'aiguamolls de laminació que alenteixin el flux d'aigua i redueixin el risc de desbordament. Aquest model, a més de beneficis hidrològics, té importants beneficis ambientals d'increment de la biodiversitat (les zones humides són riques en biodiversitat) i de millora de l'estat ecològic dels sistemes aquàtics (retenció de nutrients i contaminants).

El projecte preveu la redacció d'un pla integral per a tot el Baix Ter, que abordi com mitigar el risc d'inundació a tota la xarxa de municipis de la zona i la creació de zones de laminació en punts concrets com a experiències de referència per a l'aplicabilitat del model a tot l'àmbit.

L’actuació prevista al municipi de Torroella de Montgrí consisteix en la creació d’estancs temporals que funcionen com a basses de laminació amb una superfície prevista de 13 ha que permetrà millorar tot el sistema actual de drenatge reduint el risc d’inundació dels terrenys de l’entorn i facilitant el drenatge del sistemes receptors (Rec Vell i els aiguamolls del Ter Vell). El cost previst per l’actuació de Torroella de Montgrí és de 859.287,78 euros.

>> Nota de premsa de la Fundación Biodiversidad
>> Resolució de la Fundación Biodiversidad

24.03.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'EMD de l'Estartit reeditaran, per tercer any, l’organització d'El nostre estiu, el programa de... (Llegir més)

23.03.2023

Mirades’23, el Festival de Fotografia del Baix Empordà, arrenca demà divendres 24 de març i s’allargarà fins al 23 d'abril, a Torroella de... (Llegir més)

17.03.2023

Entre març i agost de 2021, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va portar a terme el procés participatiu «Amb Nom de Dona» per tal que la... (Llegir més)

16.03.2023

L'Ítaca Sant Joan tornarà a donar el tret de sortida de l'estiu a l'Estartit amb dos dies de concerts el 24 i 25 de juny. Alizz, Triquell,... (Llegir més)

16.03.2023

El proper dilluns 20 de març de 2023 s’iniciaran les obres d’urgència per canviar un tram del tub de desguàs del carrer Església de... (Llegir més)

16.03.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha iniciat aquesta setmana les obres de millora del subministrament d’aigua potable al nucli de Sobrestany,... (Llegir més)

15.03.2023

Els grups multifamiliars són espais grupals on es treballen els vincles i les relacions, on les famílies poden compartir-hi situacions de la... (Llegir més)

08.03.2023

Aquest matí, l'equip de govern i els representants dels treballadors del consistori (personal laboral i personal funcionari) han signat el nou... (Llegir més)

07.03.2023

Aquesta setmana, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acordat que tot i que el municipi no es troba en fase d’excepcionalitat per sequera... (Llegir més)

24.02.2023

La Fundació Philippe Cousteau "Unió dels Oceans" ha anunciat aquesta setmana que establirà la seva seu científica mundial a Torroella i... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis