31.03.2022
El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí inaugura demà, divendres 1 d’abril , l’exposició «Camins de ronda.», una mostra, impulsada per la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, que proposa un recorregut per la diversitat de paisatges i maneres de viure d’uns senders que uneixen tota la costa catalana.
A través d’aquesta exposició es convida els visitants a conèixer de prop les persones que transiten per aquests senders -ja sigui la població local que en fa ús com els visitants que en gaudeixen- i a acostar-se a la riquesa d’entorns i sensacions que evoquen. Una invitació a conèixer la vessant humana d’uns camins que s’han convertit en un dels elements d’identitat del país.
«Camins de ronda» recrea i posa en valor la diversitat paisatgística i social de la xarxa de senders que ressegueix la costa catalana a partir d’un guió elaborat pel geògraf i fotògraf Rafael López-Monné (Tarragona, 1964).
Àmbits expositius
L’exposició inclou cinc àmbits a través dels quals repassa l’origen dels camins de ronda com a espais necessaris d’accés al mar i als recursos naturals com a font de riquesa, l’aprofitament com a línia costanera de protecció d’estranys i perills procedents del mar, i descriu el caràcter públic i comunitari d’aquests senders de costa -malgrat alguns episodis de privatització llargament denunciats pels usuaris-, via d’entrada de mercaderies i de contraban, però també punt de trobada amb la natura i el paisatge arran de mar.
La mostra, que s’exhibirà de l’1 d’abril al 12 de setembre, ha incorporat al Museu de la Mediterrània diferents peces del fons de reserva del museu per tal de singularitzar l’exposició en el territori, poder incidir en les característiques específiques de la costa del Baix Ter i posar en valor el seu patrimoni costaner més proper. En aquest cas, cal destacar la presència de l’antiga lluerna del far de les illes Medes, i diferents peces relacionades amb antigues embarcacions de l’Estartit.
L'expressió fer la ronda significava antigament l’acció de recórrer els carrers d’una població o els diferents departaments d’una fortificació per procurar impedir els atacs i mantenir-hi l’ordre. En origen, s’anomenaven camins de ronda els que recorrien l’interior de la muralla d’una vila, però més endavant també es va utilitzar aquest terme per als camins que eren per vigilar la costa i el mar. Aquests darrers ens regalen bonics paisatges i un patrimoni del nostre litoral ple d’història, i ens permeten esbrinar-ne els secrets tot caminant sense presses.
El contingut i el guió de l’exposició ha estat realitzat per Rafael López-Monné (Tarragona, 1964) geògraf, fotògraf i gran coneixedor de la realitzat dels camins de ronda del nostre país. López-Monné va realitzar la seva tesi en l'estudi del senderisme com a fenomen social i turístic (Senderisme, camins i Senyals, Arola Editors 1999) i últimament ha coordinat el Manual de senyalització de camins i itineraris de la Generalitat de Catalunya. A més a més, es autor de més d'una desena de guies d'excursions i dirigeix la col·lecció De ferradura. Guies per a caminants curiosos, d'Arola Editors.
La Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana és una xarxa d’equipaments orientats a la gestió del patrimoni marítim que comparteixen els objectius de fomentar la cultura i el patrimoni marítims tant entre la població en general com en l’entorn escolar, impulsar la recerca sobre temes vinculats a la cultura i el patrimoni marítims en totes les seves manifestacions tant materials com immaterials, promoure els museus com a centres dinamitzadors del patrimoni cultural marítim i cooperar en la realització d’activitats de difusió, de formació i de debat.
L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha posat en marxa un dispositiu de neteja d'emergència per retirar grans quantitats d'algues i residus... (Llegir més)
L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol expressar el condol per la mort del rector de la Parròquia de Sant Genís, Josep Barcons Muntada, aquesta... (Llegir més)
La cultura popular, la música en viu i les activitats familiars protagonitzaran una Festa Major de Torroella de Montgrí amb activitats per a tots... (Llegir més)
L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha intensificat les tasques de control i vigilància per combatre l'abandonament incontrolat de residus... (Llegir més)
La celebració del Correfoc el dissabte 17 d’agost a partir de les 22.30 h, i del Correfoc Xic el diumenge 18 d’agost a partir de les 20.30 h,... (Llegir més)
El Correfoc amb els Ducs del Foc i el Correfoc Xic han esdevingut dos dels actes més tradicionals i esperats de la Festa Major de Sant... (Llegir més)
L’exfutbolista Judith Corominas; el divulgador Jaume Bassa i l’Escola de Futbol Baix Ter rebran enguany la Medalla del Montgrí. Aquest és el... (Llegir més)
L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha contractat la redacció d'un avantprojecte i estudi estructural de l'edifici del Cinema Montgrí i la Sala,... (Llegir més)
La Biblioteca Municipal Pere Blasi va tancar el 2023, segons es recull en la memòria del servei presentada en el darrer Ple de juliol, amb un... (Llegir més)
Malgrat les pluges recents, l'Ajuntament de Torroella de Montgrí recorda a tota la població que continuem en estat d'Alerta per la sequera. Això... (Llegir més)
Amb el lema "Recuperant veus, construint memòria", la companyia Grop i el Museu de la Mediterrània presenten per segon any consecutiu "Les... (Llegir més)
En un esforç per promoure la inclusió social i millorar les oportunitats laborals, l'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha incorporat sis persones... (Llegir més)
L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha aprovat l'adhesió al Pla de serveis, d’assistència i cooperació als municipis del Baix Empordà, a... (Llegir més)
L'Ajuntament ha iniciat els treballs per arranjar la placeta de la Revista Emporion i ubicar-hi un nou parc municipal de salut de Torroella de... (Llegir més)
Aquesta setmana ha entrat en servei la comunitat energètica local (CEL) de Torroella de Montgrí, alimentada per una instal·lació fotovoltaica... (Llegir més)