Aquest matí, al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí ha acollit la cloenda del curs que tenia com a finalitat sensibilitzar i conscienciar el sector públic i privat del Baix Empordà sobre la importància de considerar l’accessibilitat en la seva planificació i gestió turística. La formació, desenvolupada al llarg de 4 sessions durant aquest mes de març, ha combinat teoria i pràctica. La teoria va estar impartida per l'arquitecte Enrique Rovira Beleta, director de Rovira-Beleta Accessibilidad SLP i professor responsable de l’Àrea d’Accessibilitat de la School of Architecture UIC Barcelona.
En aquesta edició del curs s’ha comptat amb un total de quinze participants provinents dels següents sectors: allotjament (càmpings, cases rurals i hotels), restauració, empreses d'activitats nàutiques i tècnics d'oficines de turisme, de museus i de platges.
Algunes de les activitats pràctiques que s’han desenvolupat proposaven voltar pel municipi amb cadires de rodes per posar a prova l’accessibilitat de Torroella de Montgrí. Els assistents també s’han tapat els ulls i caminat amb bastons per tal de posar-se a la pell de les persones amb discapacitat visual i també han practicat la llengua de signes catalana. Amb aquestes dinàmiques es volia fer sentir als assistents la necessitat i la importància de treballar bé l’accessibilitat sense pensar només en la supressió de les barreres arquitectòniques i sense pensar únicament en la discapacitat física sinó també en la discapacitat sensorial com la visual o l’auditiva. Els tallers els han dut a terme les entitats MIFAS, l’Associació Discapacitat Visual Catalunya B1+B2+B3 i també l’empresa Multisignes.
Aquestes formacions s’emmarquen en el Pla d’Accessibilitat Turística del Baix Empordà, projecte impulsat per I'Àrea de Turisme del Consell Comarcal, que vol posar en valor la comarca com a destinació accessible i generar un nou valor diferencial i qualitatiu en la competitivitat turística que ofereix la comarca.
El vicepresident i conseller comarcal de Turisme i Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà, Xavier Dilmé, després d’agrair la implicació i la col·laboració de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, ha remarcat que “des del Consell Comarcal apostem clarament pel turisme inclusiu i agraïm la tasca que s’està fent des de l’Ajuntament de Torroella per promoure una oferta turística accessible per a tots els públics. L’accessibilitat ha de ser un dels trets distintius de l’oferta de la comarca i, per fer-ho realitat, cal la implicació de tots els sectors que heu format part del curs”.
Per la seva banda, la regidora de la Destinació Turística Torroella-l'Estartit-Illes Medes, Dúnia Oliveras, que també ha participat en la cloenda del curs i en el lliurament de diplomes, ha explicat a tots els assistents que a millora de l'accessibilitat turística és un dels eixos de treball que s'impulsen des de l'àrea municipal de Turisme. Ha recordat, també, que és una de les actuacions incloses i programades en el Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí-l'Estartit (2021-2023). Concretament, l'acció projectada permetrà reforçar el programa municipal de Destinació Accessible i contractar un servei de consultoria per donar suport als allotjaments i empreses.