Avisos

Premien el projecte de restauració dunar del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

L'actuació inclou la restauració promoguda en el marc del projecte Life Pletera (2014-208)

07.07.2020

El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha estat premiat per la Federació EUROPARC en la categoria especial canvi climàtic, per un projecte de restauració de sistemes platja-duna com eina de conservació per a la preservació en un context de canvi climàtic i recuperació de fauna. El projecte comprèn l'actuació de restauració dunar promoguda en el marc del Life Pletera (2014-2018). Aquest projecte, coordinat per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, en el qual participava el Departament de Territori i Sostenibilitat, la Universitat de Girona i l’empresa pública TRAGSA, va permetre la desurbanització i restauració ambiental dels sistemes litorals de la Pletera, incloent-hi íntegrament l'àmbit dunar. El projecte també va comptar amb una aportació econòmica de la Diputació de Girona i la Fundación Biodiversidad.

En el marc del projecte europeu, es va realitzar una diagnosi geoambiental del sistema i de la seva evolució espai temporal (1946-2017), a partir de la qual es van establir mesures adaptades de recuperació. Hi va participar el Dr. Francesc Xavier Roig i Munar, expert en la dinàmica de les formacions dunars i amb una llarga trajectòria professional en aquest àmbit. El seguiment científic de les diferents accions realitzades va permetre optimitzar la ubicació de les trampes de sorra i anar adaptant el projecte a mesura que la dinàmica dunar s’anava modificant.

En la valoració d’aquest projecte, el jurat també ha valorat la implicació municipal, la possibilitat de continuïtat d’un projecte LIFE, i la reversió de l’expansió urbanística iniciada. L’experiència s’ha replicat en altres hàbitats dunars de Colera i Palamós.

Delimitació dunar i limitació d’accessos
Les accions més importants han estat delimitar tot l’àmbit dunar amb pal i corda, adaptar i reduir els accessos per anar a les platges, instal·lar captadors de sorra i plantar a sotavent dels captadors espècies pròpies de les dunes, com el borró (Ammophila arenaria) o el jull de platja (Elymus farctus).

El Departament de Territori i Sostenibilitat va promoure l’any 2018, exportar aquesta experiència, a través de la empresa pública Infraestructures.cat, a la resta dels espais dunars del parc, al sud del Ter i dins dels municipis de Torroella de Montgrí i Pals, així com al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Tot i que el gruix de les actuacions s'han dut a terme entre els anys 2015 i 2018, posteriorment el parc natural ha seguit fent els treballs de manteniment que són imprescindibles per aconseguir èxit en aquest tipus d’accions. El pas dels temporals d’aquest any ha demostrat que la restauració de dunes, a més dels beneficis ecològics, permet protegir millor els espais costaners i a més, aconseguir incrementar el volum de sorra a més velocitat en relació a les pèrdues per l’augment del nivell del mar. Són actuacions reversibles i adaptatives que s’han de fer reiteradament. A més, han d’incloure una anàlisi molt curosa de com està evolucionant el sistema per tal de que tinguin èxit.

Les mesures adoptades per protegir hàbitats naturals de la costa s’han demostrat eficaces després del pas del temporal Gloria.

El premi de la Federació EUROPARC té com a objectiu d’identificar i divulgar exemples de bones pràctiques en vuit línies estratègiques del programa Societat i àrees protegides. Hi han participat en total 7 projectes en la categoria especial d’adaptació al canvi climàtic, amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

11.03.2024

L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí han organitzat conjuntament, la... (Llegir més)

07.03.2024

El teixit associatiu, els centres educatius i els equipaments públics municipals de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’han unit per programar... (Llegir més)

04.03.2024

Benvolguts comerciants, Us recordem que abans de Setmana Santa estan previstes vàries recollides de cartró comercial, que se sumen a les... (Llegir més)

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis