Avisos

Torroella i l'Estartit es preparen per a l'acollida i l’acompanyament de persones refugiades d'Ucraïna

11.03.2022

L'Ajuntament ha començat a definir un dispositiu intern per atendre les necessitats de les persones refugiades d'Ucraïna que arribin a Torroella i a l'Estartit. En el marc d'aquest treball, anit es va fer una reunió del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat i aquest matí tècnics de diferents àrees municipals han mantingut una reunió operativa amb l'objectiu de coordinar els serveis que s'hauran d'activar (serveis socials, acció social, educació, salut, habitatge, empadronament, etc.).

A partir d'aquestes trobades s'està definint un protocol d'actuació per a l'acompanyament i l'assessorament tant de les persones refugiades, com per a la ciutadania que vol ajudar. El protocol té en compte tant la complexitat de la situació, com la diversitat de realitats que s'hauran d'atendre i la incertesa de la durada que tindrà l'acolliment. Entre els serveis que s'està treballant s’inclouen: agilitzar el tràmit d’empadronament perquè puguin accedir als serveis públics de salut, assistència social, assessorament legal i jurídic, allotjament, suport psicològic i escolarització dels infants i joves quan es consideri adient, entre altres.

Emergència habitacional
D'entre la diversitat de necessitats detectades, l'emergència habitacional es considera com a prioritària i urgent. En aquest sentit, l'Ajuntament vol crear una borsa d'habitatges i places d'allotjament que es puguin posar a disposició les persones refugiades. Aquest llistat es generarà a partir dels oferiments que puguin fer tant persones a títol particular, com empreses vinculades a l'allotjament turístic o al sector immobiliari. Conjuntament, es determinarà la millor fórmula per vehicular aquesta col·laboració voluntària. Si algun propietari o propietària vol col·laborar en aquest dispositiu, es pot posar en contacte amb Serveis Socials (serveissocials@torroella-estartit.cat / 972 76 00 29)

Acolliment de famílies i menors
Pel que fa a l'acollida, des de l'Ajuntament es demana a tothom que vulgui acollir que utilitzi la via establerta per la Generalitat.

  • En cas de voler acollir famílies, cal comunicar-ho al mail icaa.dso@gencat.cat .
  • En cas per de voler acollir menors que viatgen se tutors legals es pot fer al telèfon d’Infància Respon 116 111 o bé per correu electrònic dgaia.dso@gencat.cat. En aquest cas, és molt important la comunicació immediata a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) per tal de garantir al màxim la seva protecció.

A nivell municipal, per tal de coordinar l'arribada i fer-ne un correcte seguiment, l'Ajuntament demana que, una vegada al municipi, s'adrecin a l'OIAC o a Serveis Socials per fer un registre presencial, determinar quines són les seves necessitats i empadronar-los. En aquest sentit, l'Ajuntament ha creat la figura tècnica de l'Agent d'Acollida, que realitzarà la primera atenció i valoració.

Drets dels refugiats
En virtut de la directiva europea que s’ha aprovat per fer front a l’emergència, aquestes persones tenen els mateixos drets que qualsevol ciutadà de la comunitat europea: dret a la sanitat pública i, en cas dels infants i joves, a l’escolarització, tot i que aquest és un tema que, ara per ara, no és prioritari donada la situació que estan vivint els menors que arriben al nostre país.

Com puc ajudar?
Des de diferents administracions i ONG desaconsellen la recollida de material i d’ajuda humanitària per diversos motius. La logística i el transport són molt complicats, i tampoc existeixen grans magatzems en la zona de conflicte o en els territoris fronterers per classificar i repartir el material necessari.

Tant des del Govern de la Generalitat com des de les organitzacions no governamentals que estan treballant en la zona de conflicte demanen a la població que vulgui col·laborar, que ho faci amb un donatiu econòmic a qualsevol de les ONG i entitats col·laboradores de referència. Amb aquests diners poden comprar el que fa falta en cada moment i a més dinamitzen l’economia local. Les compres es fan directament en els mercats de les zones afectades. Es pot trobar més informació a la web de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, de la Generalitat de Catalunya.

27.06.2022

Aquesta setmana l’Ajuntament portarà a terme tasques de manteniment i conservació a l’aparcament de terra situat al costat de la plaça del... (Llegir més)

23.06.2022

Tres dies de festa i música per inaugurar la temporada de grans festivals de la Costa Brava. L’ÍTACA Sant Joan, de l’Estartit, es posa en marxa... (Llegir més)

22.06.2022

La comissió organitzadora del Premi Espai Ter ha decidit atorgar el IV Premi Espai Ter de música al pianista i compositor Manel Camp per posar en... (Llegir més)

16.06.2022

Benvolguts/des veïns/es, Properament celebrarem la Revetlla de Sant Joan al nostre municipi, i us informem sobre la programació d'aquesta festa... (Llegir més)

20.06.2022

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí obrirà un Punt d'Informació d'Habitatge (PIH) des del qual es prestarà suport directe als propietaris i... (Llegir més)

17.06.2022

Avui 17 de juny es donen a conèixer els 3 cartells finalistes del Concurs de cartells de Festa Major 2022, que el jurat ha escollit entre tots els... (Llegir més)

17.06.2022

El regidor de Gestió Costanera i Platges, Marc Calvet, ha recollit avui la Bandera Blava que acredita la qualitat de Cala Montgó, en un acte... (Llegir més)

16.06.2022

El projecte de Camins Escolars Segurs encara la recta fina de la primera fase, que enllaça la plaça Quintana i Combis amb l'Espai Montgrí. Avui... (Llegir més)

15.06.2022

Aquest matí, operaris de la Brigada Municipal de Medi Ambient de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí han fet efectiu el tancament de l'accés... (Llegir més)

14.06.2022

Els alumnes de 4t d'ESO del Col·legi Sant Gabriel apadrinaran i s'encarregaran del manteniment i embelliment dels nous escocells que l'Ajuntament de... (Llegir més)

14.06.2022

Benvolguts veïns,  Us informem que per tal d'evitar el risc d’inici d’un incendi forestal i per assegurar la seguretat dels béns i la... (Llegir més)

10.06.2022

El Museu de la Mediterrània ha acollit aquest matí la darrera jornada lectiva del 2n curs del grau d'Arquitectura de la UdG. El matí s'ha tancat... (Llegir més)

10.06.2022

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, i la regidora d'Educació, Anna Company, han assistit aquesta tarda, a l'Auditori Teatre Espai... (Llegir més)

Cercador
eventis