• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Gestió de la muntanya pública Imprimir Correu-e
El massís del Montgrí

El massís del Montgrí és un impressionant aflorament de roca calcària, orientat d'est a oest, que es prolonga en el mar formant l’arxipèlag de les illes Medes. És un espai de notable singularitat geològica, on el terreny i la forta estacionalitat de les pluges n’han condicionat la vegetació, predominantment arbustiva, (amb presència de plantes molt rares i endèmiques) i la fauna. En contacte amb el mar forma agrestes i altíssims espadats, que amaguen racons i cales absolutament verges.
 
 
L'Espai d'Interès Natural del Montgrí configura una unitat de relleu singular dominada per un altiplà amb petites elevacions, situada entre la plana baixa del Ter i el golf de Roses. Els cims més alts són els situats al sud-oest, principalment, el Montplà (310 m), la muntanya d'Ullà (307 m) i el Montgrí (303 m). La franja litoral s'estén al llarg de gairebé 10 km entre el cap de la Barra i cala Montgó, i és l'únic exemple a Catalunya de penya-segats excepcionals de gairebé 100 m d'alçada i d'origen calcari. La geomorfologia de la costa és molt diversa, i origina diferents accidents com caps, cales, golfets, illots, arcades o coves, que en conjunt constitueixen un paisatge d'excepcional bellesa, que ha estat modelat sobretot per l'acció del mar. Un altre factor paisatgístic particular és l'existència d'una duna continental a la banda est del massís, formada principalment per l'acció dels vents de tramuntana que han portat gran quantitat de sorres des de l'Alt Empordà al llarg dels anys.
 
 
Forest pública

La major part del massís del Montgrí i la muntanya Gran és de propietat municipal i està incrita dintre el catàleg de boscos d’utilitat pública. La forest «Muntanya Gran», de propietat de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, pertany al Catàleg de Forests d’Utilitat Pública des del 1901, inscrita amb el número 3. També està inscrita a l’Elenc amb el codi G-3003. La superfície total de la forest és de 2.376,67 ha.

La gestió que s'hi porta a terme intenta compaginar l’ús social, la protecció de la seva diversitat i els aprofitaments que s’hi porten a terme (cacera, pastures i fusta). El Projecte d’Ordenació Forestal (POF), el Pla de prevenció d’incendis forestals (PPIF) i el Pla Tècnic de Gestió Cinegètica (PTGC) són els tres documents que donen les directrius de gestió d’aquests espais inclosos dins del PEIN, de la XN2000 i en bona part dins del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Existeix un consorci amb la Generaliat de Catalunya per la gestió de la muntanya i el Patronat del Montgrí i les Medes per fer-ne difusió.

Projecte d'Ordenació Forestal (POF)
Per tal de determinar la vocació futura de la forest i establir les directrius de gestió existeix un Projecte d’Ordenació Forestal que té per objectius:
1. La millora del paisatge i de l’estructura arbrada i la potenciació de la pastura
2. La conservació i millora de la biodiversitat
3. La regulació de l’ús públic i conservació del patrimoni històrico-arquitectònic
 
Aprofitaments 
L’Ajuntament va licitar l’aprofitament de la seva forest per tal que els usos tradicionals es portessin a terme de manera ordenada i generessin uns ingressos que permetessin gestionar la forest. En aquests moments hi ha adjudicats:
 
1. L’aprofitament forestalPer tal d’avançar en l’ordenació de la forest i la prevenció d’incendis forestals, es va adjudicar l’aprofitament de l’arbrat de la muntanya segons les directius del POF.
 
 
2. Les pastures. Adjudicades a 2 pastors que pasturen 12 dels 21 sectors hàbils. La pastura es porta a terme segons les deteminacions del Pla de gestió Pastoral Integrada (PDF)
 
 
3. La cacera. Adjudicada a la Societat de Caçadors del Montgrí fins l’any 2xxx. La cacera es porta a terme segons les deteminacions del Pla Tècnic de Gestió Cinegètica, amb vocació de portar a terme una cacera sostenible (PDF) a. PDF Pla tècnic de gestió cinegètica
4. Apicultura. No adjudicada
 
Pla de prevenció d'Incendis Forestals (PPIF)
Es realitzen també de manera periòdica treballs de prevenció d’incendis forestals, segons les determinacions del Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de l´ADF Montgrí.
 
 
Ocupacions
Existeixen ocupacions dins l'àmbit de la muntanya pública
1. Càmping Neus
2. Antenes de Roca Maura
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit