• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici SERVEIS MUNICIPALS Medi Ambient, Sostenibilitat i Salut Sostenibilitat Central de biomassa del CEIP Guillem de Montgrí
Central de biomassa del CEIP Guillem de Montgrí Imprimir Correu-e
A finals de 2013 va entrar en servei la Central de biomassa del CEIP Guillem de Montgrí. Aquesta instal·lació forma part del projecte d'aprofitament tèrmic de la biomassa forestal del massís del Montgrí, una de les iniciatives que promou l’Ajuntament de Torroella de Montgrí en el marc del sistema de millora, estalvi i eficiència energètica municipal.
 

Aprofitem la fusta del Montgrí

L’Ajuntament és propietari de bona part del massís del Montgrí i ha dissenyat un projecte conjunt de millora de l’estructura del bosc públic, que té en compte la gestió de la fusta, la cacera i les pastures .

Per saber com volem que sigui la nostra muntanya i el nostre bosc, l’Ajuntament disposa d’ un Projecte d’Ordenació Forestal de la Muntanya Gran (POF) on s’estableixen diferents mesures per aconseguir una estructura forestal més rica en biodiversitat i més resistent als incendis.

Els treballs de millora de la forest pública generaran una gran quantitat de fusta que, un cop processada, s’utilitza en format d’estella com a combustible per la caldera. Això ens ha permès substituir el gas-oil i calefactar no només l’escola, sinó també el gimnàs.

Estalviem diners

La biomassa representa un estalvi energètic i econòmic, ja que el seu preu és molt menor en comparació amb d’altres combustibles fòssils. En aquesta instal·lació ens estalviem un 75% de la factura anual.

Lluitem contra el canvi climàtic

La biomassa és una font d'energia neta que ajuda a combatre el canvi climàtic perquè el seu balanç en emissions de CO2 emès és neutre.  La combustió de biomassa produeix aigua i CO2, però la quantitat emesa fou captada per les plantes durant el seu creixement. És a dir, el CO2 de la biomassa forma part d'un cicle continu entre l'atmosfera i la vegetació, sense que això suposi un increment d'aquest gas a l'atmosfera. A més, durant la fase de creixement de la matèria orgànica vegetal s’absorbeix novament el CO2 emès. D'aquesta manera el cicle es tanca i el nivell el gas es manté constant.

El projecte té una doble finalitat. Per una banda, generar un estalvi en la despesa energètica del centre, i per altra, donar sortida a la gran quantitat de biomassa forestal de què disposa l’Ajuntament com a conseqüència de la gestió dels boscos de propietat municipal del Montgrí.

D’acord amb els usos i horaris, així com el màxim aprofitament, es proveu la instal·lació de dues calderes connectades en paral·lel d'una potència útil de 150 KW cadascuna. Les calderes actuals només s’utilitzarien com a suport en els moments de màxima demanda i quan es pugui superar la potència total de la caldera de biomassa.
 
La instal·lació consisteix en la construcció d'una sala de calderes i sitja d'emmagatzematge d'estelles de fusta, la col·locació de les dues calderes i tots els elements necessaris per al seu funcionament. S’ubica a l’espai posterior al poliesportiu, des d'on surten 3 circuïts. Tenint en compte el consum actual d'energia (121.000 KWh/any) es necessitaran uns 33.660 kg d'estella/any. Gràcies a aquest nou sistema, la factura anual en consum energètic es podrà reduir un 75%. L’Ajuntament inverteix en aquest projecte prop de 300.000 euros, una part dels quals es financen amb una assignació del PUOSC i amb d’altres subvencions que se sol·licitaran.
 
Aquesta actuació forma part d'un pla municipal per introduir les energies renovables al  conjunt del municipi. En el marc d'aquesta línia de treball, s'ha redactat un Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES) amb l’objectiu de definir les actuacions més importants a desenvolupar en aquest àmbit.
 

 
Projecte pilot de l'Estat
 
Aquesta instal·lació ha estat inclosa per la Diputació de Girona dins del Projecte Biomassa pel Clima, que ha estat escollit com a prova pilot del Fons de Carboni per a una Economia Sostenible del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Mitjançant aquesta iniciativa, l’Estat comprarà, a raó de 7,10 euros la tona, tot el CO2 que es deixarà d'emetre amb calderes de biomassa. D'aquesta manera, l'Ajuntament rebrà anualment una aportació econòmica directe pel funcionament de la nova instal·lació. Es tractarà d'una aportació modesta, però el més significatiu, segons Bartomeus, és el fet que la iniciativa ha estat seleccionada entre molts projectes i sempre es podrà tenir en compte a l'hora de poder sol·licitar més ajuts en l'àmbit de les bones pràctiques i la sostenibilitat.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit