• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L'Estartit presenta un bon nivell pel que fa a turisme accessible
L'Estartit presenta un bon nivell pel que fa a turisme accessible Imprimir Correu-e

Un estudi sobre el grau d'accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques promogut per la direcció general de Turisme conclou, entre d'altres aspectes, que el 88% dels càmpings i més del 50% dels hotels i restaurants ja estan adaptats.  

(24.11.10) Aquest matí s'han presentat al Centre de Serveis de l'Estartit les conclusions de l’estudi sobre el Pla Pilot de Destinacions Turístiques Accessibles que s'ha desenvolupat en el marc del projecte europeu Accesi Tourisme. L'estudi, encarregat per la Direcció General de Turisme del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, estableix les possibilitats de què disposa l'Estartit per a consolidar-se com a destí turístic d’aquest tipus, tot i establir també els aspectes en què pot millorar per refermar aquesta oferta.

En l'acte de presentació hi han pres part el director general de Turisme, Joan Carles Vilalta; l’alcalde, Josep Maria Rufí; la regidora de Promoció Econòmica, Dolors Bassa; el regidor de Turisme,  Joan Margall i el president de l’Estació Nàutica de l’Estartit, Josep Maria Pla.

Punts forts
L’estudi destaca el bon nivell i la massa crítica assolida per l’Estartit en termes d’accessibilitat i practicabilitat, així com l’esforç del consistori de Torroella de Montgrí per a la millora de la seva dotació i equipaments a partir d’una política decidida en matèria de qualitat i gestió mediambiental, que ha de permetre a l’Estartit consolidar-se de forma decidida com a destinació accessible, en què la gent gran i les persones amb mobilitat i autonomia reduïda trobarien les condicions per exercir el seu dret al turisme.

Dins els punts forts, destaca el fet que el 88 per cent dels càmpings locals (7 de 8), el 54% dels hotels, el 50% dels restaurants, el 100% dels equipaments i serveis d’interès turístic, i el 50% dels comerços, són accessibles, i el 100% de les activitats nàutiques d’oferta complementària són practicables, donat que requereixen d’un mínim suport extern per poder gaudir-ne. També cal destacar el bon nivell que mostra la trama urbana, donat que, en un total de 17 carrers, tan sols s’ubiquen 14 punts conflictius en termes de barreres o obstacles a l’accessibilitat. Finalment, també cal destacar la bona inversió feta pel municipi en les platges, les quals gaudeixen de passeres d’accés des del passeig de mar, zona de reserva d’aparcaments propera, guingueta accessible, servei de WC i dutxa adaptada, biblioplatja i personal sensibilitzat quan es requereix l’ús de la cadira amfíbia.

L’estudi, elaborat per CAT PROJECTES OLOT, en el marc del projecte europeu Accesi Tourisme, s’ha elaborat amb una metodologia específica i innovadora que, per primer cop, estableix l’accessibilitat del conjunt d’una destinació, bo i avaluant les condicions que permeten una continuïtat entre les edificacions, la trama urbana, el transport i l’accés al producte turístic bàsic.

L’estudi avala la metodologia innovadora d’aproximar-se al fenomen de l’accessibilitat i el turisme per a tothom d’Accessi Tourisme, segons la qual la destinació es descompon en diferents unitats d’anàlisi: l’oferta reglada d’allotjament turístic, els restaurants, el producte bàsic (en aquest cas, les platges i les Illes Medes), el transport i la mobilitat, les barreres arquitectòniques de la trama urbana, l’oferta complementària d’activitats turístiques i els serveis comercials i d’informació turística.
L’Estatit, zona pilot dins el Projecte Accesi Tourisme
La població de l’Estartit, al terme municipal de Torroella de Montgrí, ha estat designada com a zona pilot per avaluar les seves possibilitats com a destinació turística accessible pel que fa activitats de sol i platja i nàutiques, dintre del projecte anomenat Accessi Tourisme.  

Per a les destinacions turístiques, la possibilitat d’incloure en les seves respectives ofertes el fet que estiguin dissenyades per atendre persones amb necessitats específiques i especials suposa evidents oportunitats de mercat. La preferència de viatjar evitant les aglomeracions de la temporada alta, així com el fet de ser un sector multiclient i en fort creixement, juntament amb l’evidència que la seva despesa mitjana i dia en la destinació és sovint superior en un 40% respecte als turistes convencionals, són factors que fan atractiu un segment de mercat que no sempre pot viatjar amb unes mínimes condicions d’autonomia i practicabilitat.

Caràcter transfronterer
El projecte europeu Accessi Tourisme, liderat des de Catalunya té un caràcter trasnfronterer. En ell també hi participen el Consell General dels Pirineus Orientals i la Fundació Elsa Integració, suposa un impuls decisiu per a la consolidació d’aquesta estratègia que situa Catalunya dins les destinacions europees que es plantegen de forma rigorosa avançar en l’accessibilitat i el disseny per a tothom.

Aquest projecte, vol avaluar l’accessibilitat i practicabilitat de les destinacions turístiques per al conjunt de persones amb problemes de mobilitat, amb autonomia reduïda o amb alguna discapacitat sensorial.

Per a fer-ho, el projecte Accessi Tourisme, que compta amb un pressupost de 621.000 euros fins al 2011, té com a objectiu principal crear un servei integral per a l'accessibilitat turística en les destinacions catalanes. El projecte es planteja inventariar el conjunt de components, productes, recursos i serveis de les destinacions turístiques catalanes. Entre les opcions que s’estan estudiant, hi ha la creació d’una denominació que tingui reconeixement interestatal, un label europeu , que garantiria l'accessibilitat i la practicabilitat per a tothom, així com la realització d'un inventari exhaustiu de la oferta turística, els serveis, productes i recursos de mobilitat de les principals destinacions corresponents a les marques turístiques de Terres de Lleida, Pirineus, Catalunya Central i Costa Brava-Girona, així com la seva promoció mitjançant la creació d'un portal temàtic de referència sobre accessibilitat. Precisament, en el marc d’aquesta iniciativa, la pròxima zona pilot a analitzar correspon a una zona de muntanya, i de l’altra banda de la frontera de l’Estat, com és la del Canigó, l’estudi de la qual es farà amb coordinació amb Comité Départemental du Tourisme des Pyrénées Orientales.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit