• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L’Ajuntament té un nou projecte per consolidar el Molinet que redueix el cost a una cinquena part del que es va fer el 1995
L’Ajuntament té un nou projecte per consolidar el Molinet que redueix el cost a una cinquena part del que es va fer el 1995 Imprimir Correu-e

(09.08.10) L'empresa pública Geocat ha lliurat recentment a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí el projecte constructiu per estabilitzar el tram final de la muntanya del Molinet afectada per les esllavissades del 1994. Les solucions que planteja s'han concretat a partir d'un estudi previ que ha realitzat l'Institut Geològic de Catalunya (IGC) i representen una reducció de la despesa a 420.000 euros, pràcticament una cinquena part del projecte de 2 milions d’euros que es va fer el 1995.

L’elevat cost pressupostat en el projecte inicial va representar un impediment per  fer les obres ja que l’Ajuntament no va aconseguir el finançament necessari per part de les administracions superiors. Ateses les dificultats que això comportava i en veure que s'havia arribat a una situació de bloqueig, l'Ajuntament va plantejar l’any passat al Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) la necessitat de replantejar el projecte, motiu pel qual li va demanar suport per encarregar un nou estudi que aprofundís en solucions més econòmiques. Fruit d'aquesta iniciativa es va concretar la intervenció de l'IGC per fer l'estudi de la zona i de l'empresa Geocat, per redactar el projecte constructiu. Finalment, l’estratègia municipal ha donat els seus fruits i ja es disposa d’un projecte actualitzat que ha aconseguit reduir el cost inicial a gairebé una cinquena part, la qual cosa fa més viable la seva execució, mantenint, a la vegada, uns estàndards de seguretat molt elevats.

Passeig del Molinet de l'EstartitA banda d’una reducció econòmica, la solució és també molt més respectuosa i integrada amb l’entorn ja que prescindeix de la construcció de grans murs de contenció, com es plantejava en la proposta inicial, que a banda de ser molt costosos, comportaven un greu impacte visual.

La nova actuació projectada se centrarà en la protecció contra despreniments amb mesures passives, que tenen com objectiu l’aturada de roques en el seu recorregut, i mesures actives de tractament del vessant, que estabilitzaran el massís rocós augmentant el factor de seguretat enfront al despreniment. També es faran estructures de contenció de terres al peu del vessant i sistemes de drenatge profund.

Les actuacions de defensa contemplen des de la retirada de blocs potencialment inestables, fins a lliscaments del sòl. L’objectiu de les mesures és proporcionar una disminució notable del perill de despreniments i moviments en aquest sector, i contribuir així en la reducció del risc del passeig.

S’han estudiat les alternatives aplicables a les particularitats del cas i s’ha dissenyat un sistema de protecció mixta que combina diferents tècniques segons la zona sobre el qual s’actua —desbrossada i purga general, purga de blocs inestables, ancoratges, panells de malla, cable d’acer, enreixat de blocs, barreres, etc.—.

Remodelació del passeig marítim del Molinet
Paral·lelament a la redacció del present projecte, s’està redactant el projecte d’urbanització del passeig, encarregat a la consultoria ABM Ingenieros & consultores pel Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino. Degut a les connotacions que les mesures d’estabilització provoquen sobre la urbanització del passeig, ha existit una correspondència d’informació entre ABM i Geocat per tal d’harmonitzar un encaix adequat de les solucions constructives d’ambdós projectes. La consolidació de la muntanya és una obra imprescindible d’executar, a més, per tal que l’Estat pugui tirar endavant la reforma del passeig d’El Molinet.

Un racó d’alt valor turístic i paisatgístic
De tota la zona que es va esllavissar el 1994, en l’actualitat només resta per consolidar el tram final de la muntanya d’El Molinet, on no hi ha habitatges. El pas del temps va anar agreujant la situació, fet que va motivar el seu tancament al trànsit i al pas de vianants el novembre de 2001. Des d’aquesta data, doncs, el municipi ha perdut per a ús públic un espai privilegiat que representa un dels millors miradors naturals de les Medes i els espectaculars espadats de la costa del Montgrí. Aquest fet comporta un greuge important perquè representa un punt de gran atractiu turístic i natural. Amb tot, durant els mesos de juliol i agost s’ha reobert provisionalment durant el dia, després que l’Ajuntament hi ha fet treballs de condicionament i ha pres totes les mesures al seu abast per minimitzar-ne el risc.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit