• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Nova campanya per controlar la població de gavines als nuclis urbans
Nova campanya per controlar la població de gavines als nuclis urbans Imprimir Correu-e

(3.5.10) L’Ajuntament ha engegat una nova campanya no agressiva per reduir la població de gavians i evitar les molèsties que ocasionen en els habitatge on nien. L’operatiu s’està executant a través d’una empresa especialitzada que entre els mesos d’abril i juny actuarà sobre 50 nius, aproximadament.

L’objectiu és evitar que neixin les cries, per la qual cosa els tècnics punxen els ous i els deixen al nius. Això fa que els gavians continuïn covant-los infructuosament, fins que ja ha passat l’època de nidificació. En cas que es retiressin els ous o s’eliminessin els nius, les aus tornarien a pondre i el procés seria poc efectiu. Aquest tipus d’actuació s’ha comprovat que és la que millor resultat dóna.  Tot i que aquesta acció pot semblar senzilla, la feina no està exempta de riscos. Primer de tot, perquè es realitza en llocs elevats i, després, perquè els gavians defensen els seus nius. De fet, moltes que persones que tenen un niu a prop de la terrassa han estat atacats només de sortir a l’exterior perquè els gavians veien amenaçat el niu.

Atès que no es pot actuar a tot el municipi de manera conjunta, l’Ajuntament intervé cada primavera en diferents sectors, en funció de la seva problemàtica. Aquests àmbits es delimiten a partir de l’observació que realitzen els tècnics a partir del mes de març, que és quan es formen les parelles i es fan els nius i també es valoren les queixes dels veïns. Un cop detectats els punts més crítics, es fa una planificació acurada per portar a terme les punxades dels ous.

Consells per evitar les molèsties dels gavians
Els gavians es reuneixen durant la primavera i s’apropien d’espais que utilitzaran com a lloc de cria i/o d’estada. En els primers moments de la seva arribada encara no han agafat el sentit de la propietat, però un cop establerts es tornen molt territorials i agressius, defensant el seu territori. Arribats en aquest punt és molt difícil que l’abandonin.

Què cal fer per evitar o minimitzar les molèsties que comporta l’establiment dels nius de gavians a les teulades i terrats?
- Mantenir els teulats nets, sobretot la zona de les xemeneies on es puguin acumular restes vegetals o deixalles orgàniques, per evitar que el gavià aprofiti aquestes petites acumulacions per ubicar la posta. Cal saber que no construeixen el seu niu, sinó que aprofiten petites acumulacions de restes per ubicar-hi la posta. Acostumen a fer el niu a mitjans del mes de març i les cries neixen al cap d'uns 26 - 28 dies.
- Dificultar que s’estableixin foragitant-los; per això es poden utilitzar escombres o altres estris llargs per espantar-los. Cal repetir aquesta operació durant varis dies per obtenir resultats, i les aus es dirigiran allà on no siguin molestats.
- Col·locar mitjans dissuasoris a la zona on es prepari per ubicar el niu o sobre torretes i xemeneies per evitar la seva zona d’estada, cria i/o vigilància. ´
És molt efectiva la col·locació de filferros o fil de pescar gruixut per dificultar l’estada o l’establiment dels seus nius.
L’Ajuntament organitza campanyes periòdiques per a tenir a ratlla el nombre de gavians i no arribar a la superpoblació, per tal d’evitar problemes de salubritat i molèsties als veïns. Per a més informació, us podeu posar en contacte amb l'Àrea de Medi Ambient.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit